Az igazság Lolkáról és Bolkáról

2007.06.15. 11:55
Kezdődik a nyár, a fesztiválszezon és a napszúrás. Fura rendezvények, forróság, különös nevek, Mortal Szombat, Dj Béna Banán és szex mindenütt. Világsztárok Balatonon és a Millenárison, a jamaikai homofób Tony Blair az A38-on. A hét indusztriál híre, valamint tudja meg az igazságot a két népszerű lenygyel rajzfilmfiguráról. Hétvégi szemezgetés, készülődés az italodiszkó istenség érkezésére.

Múlt heti ajánlónkból kimaradt a poszt-beat médiaművész, zenész Laurie Anderson Művészetek Palotájában rendezett hét eleji kétestés fellépése, úgyhogy eheti ajánlónkat egy rendkívül ígéretes kiállítással kezdem, mely a művésznő médiaműveit és videóit mutatja be hétfő kivételével minden nap (csütörtökönként este nyolcig), egészen augusztus 20-ig. A videók a Millenáris Pixel Galériájában tekinthetők meg, további érdekesség pedig, hogy a "From the Air" című installáció is látható a kiállításon, melyet az amerikai performer külön a Pixel Galéria számára készített. Laurie Anderson egyébként közel tíz éve Lou Reeddel szexel.

Szintén nem sűrgős, ám ízig-vérig metropolita értelmiségi kultprogram az Örökmozgóban szombaton induló kéthetes Edith Piaf-retrospektív sorozat, ahol a francia sanzonénekesnő szereplésével (a negyvenes, ötvenes évekből), illetve életéről készült filmeket vetítenek majd, többek között a jövő héten mozikba kerülő Piaf című életrajzot premier előtt, amely a retrospektív program szempontjából mindenképpen a legkevésbé érdekes.

Irány a Balaton, bőrnadrágban vagy anélkül

Tegnap indult - úgyhogy sajnálattal kell közölnöm, hogy aki most értesül róla, az sajnos már lemaradt az Edda-koncertről - a 8. Nemzetközi Harley-Davidson Fesztivál az alsóörsi Európa Kempingben. Ám semmiképpen sem kell kétségbe esni, ugyanis a sörivó-rodeó-koncertsorozat vasárnapig tart, olyan szupersztárok fellépésével, mint Rúzsa "Tehetséges" Magdi, a debreceni Tankcsapda, valamint az Animals-frontember, Eric Burdon, aki ezek szerint még él, különösen hogy az ő nevéhez köthető az apáink által Felkelő nap házaként gyakorta emlegetett House of the Rising Sun című folk-rock himnusz a hatvanas évekből.

Kedves ismerősöm utóbbi legenda fellépését egy "Meddig süllyedhet egy ember"-rel nyugtázta, amivel részben egyet is értek, de ez igazából teljesen lényegtelen, ugyanis az idő szép, a nap süt (lásd balra), és semmi rossz nincs egy kellemes balatoni fesztiválban.

Teljesen más, de térben nem annyira távoli, és mindenképpen ajánlott program Győrben, a Püspökerdei játszótéren, szombaton, a Naphold Minifeszt elektróval, techhouse-zal, hiphoppal, reggae-vel, ambienttel, csocsóval, sörrel és tábortűzzel. Megközelítés a Széchenyi István Egyetem melletti töltésen az erdő felé, a második leágazásnál jobbra. Kövessék a csoportos tamtamdobosok lelkes zaját.

Győrben a hétvégén mellesleg Eroticon kiállítás is lesz Maya "Szex" Gold vendégszereplésével. Nem csak motorosoknak.

Az igazából nem Lolka és Bolka

Szombaton lengyel gyereknap lesz a Millenárison. Mármint gyereknap lengyel gyerekeknek. De biztos beengednek mást is. Fellép Lengyelország egyik legismertebb gyermekzenei formációja, a Dzieci z Broda (Gyerekek Szakállal; Broda, azaz Szakáll a lengyel Levente Péter és Gryllus Vilmos egy személyben), síppal, dobbal, tréfás hangulatban. Ráadásul minden jel szerint kétóránként. Lesz polonéz néptánc is, arcfestés, sok édesség, valamint tíztől hatig válogatás legendás lengyel rajzfilmekből a Teátrum Hajóban.

Itt szeretném megemlíteni - aki tudja, attól elnézést kérek -, hogy Lolka és Bolka az igazából Lolek és Bolek, és csak a birtokragnak, valamint egy magánhangzó-kiesésnek köszönhetően lesz Lolka és Bolka (Lolka és Bolka kalandjai, ugye). Persze a hangulat ettől függetlenül még szupernek ígérkezik.

Gyáripari romantika

Most pedig vegyünk egy élesebb kanyart a Soroksári út sötét aszfaltjára, időben is vissza, legalábbis péntekig, ugyanis segélybuli lesz a Gyárban, a gyáripari romantikáért, sok indusztriál és dark zenével, az Art Macabre társulat performanszával. A hely az utóbbi öt-hat évben a pesti indusztriál kultúra egyik központjává nőtte ki magát, ennek ellenére egyfolytában a fennmaradásért küzd. Megér egy misét.

Ha pedig a hazai indusztriálnál tartunk, egyértelműen a hét hírének számít, hogy júliusban fellép Budapesten a Frontline Assembly. Remélhetőleg Bill Leeb énekes tényleg idetolja a képét, és nem egy napszemüveges hasonmás fog helyette a színpadon tátogni, mint pár éve Németországban. Az előzenekar viszont - és engem valójában ez dob fel - a nyolcvanas évek elejének egyik legjobb electro-industrial bandája, a brit Portion Control lesz, amelynek tavalyi Filthy White Guy című lemeze ráadásul tényleg nagyon jó.

Dj Béna Banán és a gramofon

Viszonylag sokszínűnek ígérkezik a kőszegi Csónakázó-tónál szervezett egész hétvégés Sounderground Fesztivál. Pénteken Korai Öröm, Beat Dis és a kihagyhatatlan Neo, szombaton Mystery Gang, Strong Deformity és a Moog, vasárnap pedig Török Ádám és a Mini. Többek között. De csak a vasárnap ingyenes.

Pénteken az egri City Undergroundban (Pyrker tér 1.) főként hiphop lesz, a budai hiphoppos lányok által istenített Akkezdet Phiai lép fel, Revolution beatboxol, Cadik kever.

Ez nem semmi. Szombaton Miskolcon, a kisavasi amfiteátrumban Dj Béna Banán minimal-techhouse-progbreak zenékbe "csempész majd pár Bartók Bélához fűződő zenei részletet a hangulat fokozása érdekében". Bartók+Elektro Party, Aura Fresh live-act, ingyenes.

Levezetésképpen pedig irány Szeged belvárosa, ahol szombaton régiségvásárt rendeznek és szabadtéri múzeummá alakítják az Árpád és a Dugonics teret. Napfényes séta szépkorú használhatatlan kacatok, múlandó tárgyi emlékek, megmentésre váró ősrégi Galaktikák és Jókai Mórok között. Este haza, szex.

Hétköznapi kitekintő

De maradnak nézni- és hallgatnivalók a hétköznapokra is. Hétfőn Paksi Endre Lehel kiállítása nyílik meg Szőnyegoltárok/gyógyábrák címmel a Nagymező utcai Restolounge Eklektikában. Igazából nem tudom mi ez, de egy délutáni kávézgatós randi remek társalgási alapjául szolgálhat.

Szerdán viszont igazi reggae-ünnepre számíthatunk az A38 hajón, ahol a jamaikai dancehall egyik legnagyobb figurája, a politikus szövegeiről ismert Anthony B. ad koncertet. Anthony B.-t egyébként sokan kritizálták az utóbbi időben, ugyanis több koncertjén erősen homofób kijelentéseket tett, ami nem kifejezetten összeegyeztethető a "one love" hitvallással. Anthony B. polgári neve Tony Blair. A teraszon Barabás Lőrinc és barátai játszanak.

Végül pedig csütörtökön, a Kultiplexben lép fel a New Jersey-i latin nu-metal banda, az Ill Ni?o. A hattagú együttes '99-ben alakult, debütáló albumuk a 2001-es Revolution Revolución volt, annak idején elég sokat játszották az MTV-n is, Ozzy Osbourne idióta fiának tutira van illninnyós poszter a szobájában. Viszont az Ill Ni?o idén júliusban jelenteti meg legújabb, sorban a negyedik lemezét. Csütörtökön a Cadaveres és az Insane játszanak előtte, a bulit pedig a Budapest Rock'n'roll szervezi, amely most szombaton indítja útjára a keddi süssfelnapos Tues-die rockbulik utódját, a mostantól szombatonként a Kultiban megrendezendő Mortal Szombatot. Lehet válogatni. Valamint készülődni a jövő hétre, ugyanis Magyarországra érkezik egy isten.