A mellek miatt nehezebb elkapni

2008.05.12. 14:58
Figyelem: nincsenek 150 kilós ronda henteslányok a Wolves női amerikai foci csapatában. Mert mindenki ezt hiszi. Ez ugyanúgy a műköröm és a sminkek világa, csak itt gyakrabban verik földhöz az embert. Magyarország első női csapata, a Budapest Wolves Ladies az osztrák ligában már túl van az első meccsein.

"Két éve alakult meg a csapat a Wolves fiú csapata körüli lányokból" - mondja a bemelegítés közben Récsey Dávid, a Wolves Ladies vezetőedzője, aki egyben a Wolves linebackere. A Wolves játékosok barátnői megunják, hogy párjuk ilyen menő ütközős sportot játszik, és hát a labda is mindig ott szállt körülöttük, meg a meccsekre, edzésekre is kijártak, így egyszerűbb volt csapatba szerveződni. Récsey korábban az utánpótlásnál volt edző, a Testnevelési Egyetem amerikai foci edzőképzőjét is elvégezte, bár saját bevallása szerint alapvetően a játékosként szerzett tapasztalataiból dolgozik. Összesen 3 csapat van az osztrák női ligában, akik odavissza játszanak, majd gyors rájátszás végén döntik el, ki a legjobb.

Nem egy női sport

"Nem egy női sport ez, de elvállaltam, mert 20 lány akkor ezt akarta csinálni, és tök lelkesek" - mondja Récsey, aki jelenleg 43 lányt edz. Vagyis negyvenkettőt, mert az ötgyerekes családanya most a hatodikkal terhes, de van egy alkalmazott matematikus szakra járó helyes lány is. Egyébként 15-36 éves a társaság, és általában kosaraztak, röplabdáztak vagy valamilyen harcművészetben jeleskedtek, így egyiküknek sem idegen a mozgás. "Az alapvető probléma, hogy már a testnevelés órákon sem úgy foglalkoznak a lányokkal, mint a fiúkkal" - mondja az edző, aki az első 2-3 hónapban csak a mozgásokat tanította, mert sokan még rendesen futni sem tudtak, például dobálták a karjukat.

Amerikában a női amerikai foci valahogy része az egyenjogúsági mozgalmaknak: miért ne játszhatnának nők is, ha bírják? Mára négy női liga működik, amelyek közül az egyik lenépszerűbb szervezetben, az Independent Women's Football League-ben jelenleg 41 csapatban 1300 játékos szerepel.

Szétzúztak volna

A pálya egyik felén a Wolves junior csapata edz, a másikat megosztva használják az újoncok és egy csomó lány, a Wolves Ladies. A fiúknál párszavas utasítások hangzanak el, míg a lányoknál még mindig csak készülődnek az edzéshez. Egyikük nem öltözött be, mert becsípődött egy ideg a hátában: "Amerikában éltem öt évig, ott tetszett meg a sport. Itthon hiphopot táncoltam, majd chearleaderkedtem a Wolvesnak, és itt szóltak, hogy van női csapat is. Ez jobban is tetszik, mint a tánc" - mondta jelenleg sérült Király Móni, aki a szüleinak azt hazudta, hogy a lépcsőn esett le. Gyors karriert tudhat magáénak, mert az első edzés után be kellett állnia egy meccsen, mert nem voltak elegen: "Muszáj volt, különben szétzúztak volna."

Mi a legjobb szerinte a játékban? "Egyként kell mozogni a többiekkel, le kell zúzni az ellenfelet."

Kis blúz és a kék-zöld foltok

A csapat többsége tanul még, de van tanárnő, emberjogi szakértő és ingatlanközvetítő is köztük. "Az első barátságos meccs után bokasérülésem volt, néhány napig nem láttak a munkahelyemen" - árulta el Móni, aki általában titkolni szokta ezt a különleges szenvedélyét, mert az emberek nem értik meg. Azért kiderült, hogy az ismerkedésnél elég menő ezt az amerikai focis kártyát kijátszani, a fiúkat érdekli és van miről beszélni. Érdekes, hogy a Tight End, Jeney Orsi is titkolja a CEU-n, hogy a munka után mivel kapcsolódik ki: "A kis blúzomban látszott a rengeteg kék-zöld folt." Pedig a nők elleni erőszakról szólt a konferencia, nem is merték megkérdezni tőle, mi történt.

Klikk!

Az amerikai foci egy tipikusan férfias, macsó sport, ami a játékosokat katonáknak tekinti, az edzőket hadvezérnek, de van benne valami nőies? "Ez egy teljesen férfias játék, de a lányokkal mi is meg akarjuk mutatni, mit tudunk" - mondja Orsi, aki megmutatja, melyik játékos játszik műkörmökkel, amiért lassabb, ívelt labdát kell neki passzolni. A csajos dolgok edzés előtt és után ugyanúgy mennek, mint egy aerobic edzésen, csak itt este 7-től 9-ig ezt meg kell szüntetni.

A felszerelésben nincs különbség fiú és lány között, bár Amerikában már lehet nőknek készült protektort kapni, de az még túl drága, úgyhogy a mellett a karatésoknál használt védőfelszereléssel óvják. Azt csak később tudjuk meg Orsitól, hogy a mellek miatt nehezebb elkapni a labdát (a fiúknak viszont nem nehezebb kötényt adni a fociban, hogy van ez?).

Próbáltad már a párodat levinni egy tackle-lel - tesszük fel a legfontosabb kérdést: "Próbáltam, és sikerült!"

Sisakos csókolózók

Az edzést a Lombardi nevű taposós-ugrálós erősítő feladattal fejezik be a lányok, rögtön le is veszik a protektoraikat, majd az edző nagyon leszúrja őket a Graz elleni vereség miatt. Orsi: "a Graz ellen idegenben kikaptunk, ráadásul a fejben vesztettük el a meccset, mert a félidőig jók voltunk, még egy gólomat is elvették a bírók."

Az edzés után, amikor már azt hittük, mozudlni sem fognak tudni a játékosok, a fiú és a lány csapat játékosai sisakkal a kezükben csókolóznak. Megszámoltattuk az egyik játékossal, és kiderült, legalább 10 pár van köztük. "Valaki vagy járt egy Wolves játékossal, vagy járni fog, vagy járni akar" - szociológiailag és csoportdinamikailag így írhatnánk le őket. És az edzőnek a barátnője is itt játszik, mint megtudtuk. "Sokan nem biztos, hogy lejönnének játszani, ha nem itt lenne a párjuk" - magyarázta nekünk a motivációkat Orsi.

Jeney Orsit bekísértük az öltözőbe is, mert az igazi titkok mindig a női öltözőben rejlenek, ezt régóta tudjuk. Sajnos itt semmi titokról nem tudunk beszámolni, mert gyorsan elviharzott a csapat. Hogyan buzdítanak? "Emberibben és hatékonyabban edzenek minket, míg a junioroknál apásabbak. Nálunk a törődést érzem." Végezetül Orsi elárulja nekünk, hogy került az amerikai focihoz közel, illetve mi a legnagyobb titok a játékkal kapcsolatban: "A CEU-val voltunk a Margitszigeten, és ott került a kezembe a tojáslabda. Lejöttem edzésre, és azt hittem, minden amerikai focista lány leszbikus." És azok? "Nem, de ti nem azt hittétek?" Be kell valljuk, tényleg mindenféle rémképünk volt bálnatestű lányokról, akik szétvernek majd minket, de itt csupa normális lányt találtunk.