Marina meztelen

2005.09.12. 23:32
A Marina Part nem mediterrán villa a Duna parton, hanem óriás lakótelep, ahol a luxus helyett a panelépítészetet jellemző racionalitás irányította a tervezőszoftvereket kezelő építészek egereit. Az Építészfórum újságírójának kritikája.
Romantikusak vagyunk, de sajnos nem tudunk leszámolni racionális reflexeinkkel, így ellátogattunk a Marina lakópartra, hogy megtudjuk: valóban lehet-e luxus körülmények közt, nyugodt helyen, de mégis a város központjában élni úgy, hogy az ablakból örök panorámán nyugtatjuk tekintetünket?

#alt# Az antik lakáskultúra barátja, a Cézár ház, a Kleopátra ház, a Léda ház és a Heléna ház építője, az Autóker Holding Rt. új lakóparkja ugyanis egy mediterrán kastély hangulatával kecsegteti a vásárlót, a város szívében. Látogatásunk után azonban annyit szűrtünk le, hogy nem szeretnénk falanszterben lakni, még akkor sem, ha a szomszéd maga Marina, az óriásplakátokról ismert, zöld szemű, telt idomú bestia lenne.

Ahol a Part szakad

Rövid körsétánk után úgy tűnt, a Marina Part leginkább házgyári lakótelepre hasonlít. A kőburkolat, körablak és hullámzó erkélylemez alkalmazása sem tudja elfedni a panelérzést. Az összképet ugyanis nem ezek, hanem a lépték és a szerkezet határozzák meg. Itt ugyan a földszintre eleve szolgáltatásokat terveztek, tehát nem kell majd a garázst ABC-vé alakítani, mégsem valószínű, hogy ez elég lesz a "modern élet lüktetéséhez" a kilencemeletes házak közötti fás pázsiton, amit a sajtóanyag természeti környezetnek hív.

A látványtervekből nem derül ki, hogyan kapcsolódik a projekt területe a környező (leendő) városszerkezethez. Valószínűleg sehogy, már csak azért sem, mert a lakópartot hermetikusan lezárják majd, a bejárat valahonnan délkelet felől lesz. Így aztán kérdéses, hogy fog ebből "mindenki profitálni", hogyan gazdagítja szűkebb és tágabb környezetét a számos városi funkciót nélkülöző, ám annál nagyobb telep.

#alt# Az építészet minőségi mutatóival az a gond, hogy sehogy nem lehet őket szép, nagy számokba foglalni. A Marina Partot mindenesetre büszkén számolgatják gazdái: 20 hektáros területen három ütemben 3500-3600 lakás épül 80 milliárd forintból. A feszített víztükrű medence 50 méteres lesz, a belváros, azaz a West-End autóval öt-tíz percre van.

Ehud Amir, AH-elnök-vezérigazgató szerint lesz itt "minden, amire egy ember csak vágyhat", ő maga is szívesen lakna itt, ez "talán a legszebb környék a városban". Látogatásunkkor egy újságíró meg is kérdezi, mi lesz a "látványromboló" lakóhajókkal, amik a Népsziget csúcsánál vannak kikötve. A kerület polgármestere megköszöni, hogy értékítéletük megegyezik, és közli, az engedély nélkülieket eltávolítják, a többiek engedélyét pedig nem szándékoznak megújítani.

Hálószoba soványaknak

A projekt reklámprospektusa azt írja, itt végre "emberközpontú" lakást, sőt, egyenesen "életteret" kapunk (építészeti tervezés: Citinvest, Dr. Fekete Lajos). Ezt a szenzációs újítást biztosan értékelni fogják az ide költöző "good quality people" (Ehud Amir), akik nyilván nem törődnek azzal, hogy pontosan nem sokat tudnak meg a lakásról, hiszen a honlap alaprajzain nincsenek méretek feltüntetve.

A 06AB típusú alaprajz alighanem kozmetikázott is, a baloldali szoba ajtaja ugyanis valójában a fal közepére esik. A képen is látható két konnektor pedig úgy helyezkedik el, mintha közéjük egy franciaágyat képzeltek volna el. Csakhogy ezekbe a szobákba nemigen fér el keresztben egy ágy, ha szeretnénk a lábánál kényelmesen, vagy akár kényelmetlenül elslisszolni.

Ugyanitt a bejárati ajtó a konyhapult vége mellett nyílik, tehát tulajdonképpen a konyhába. Ekkora lakásban külön wc-zuhanyozó és wc-fürdő, ráadásul egymás mellett, legalábbis vitatható megoldás, de valamivel ki kell tölteni a belső, ablaktalan oldalt. Ez a középfolyosós rendszer következménye, ami ma már legfeljebb a szállodaépítészetben használatos, na meg a haszonmaximalizáló lakóingatlanberuházásokban. Az AH Rt. képviselője szerint a "hatalmas teraszok" közül "a lehető legtöbb a Duna irányába próbál nézni". Ez pontosan a felének sikerül is, mert azok a középfolyosó megfelelő oldalára kerültek. Talán nem meglepő ezek után, hogy az apróbetűs szöveg közli: "a helyiségek méretei a faltengelytől számítandóak", vagyis a szobák alapterülete fallal együtt értendő.

Konyha fogyókúrázóknak

A lakópart építészetileg nem nagyon értékelhető, sem az esztétikum, sem a funkcionalitás oldaláról. Néhány jellemző motívum kivehető a honlapon közölt, még eladatlan lakások terveiből: a nagyobbak leginkább abban különböznek a kisebbektől, hogy több hálószobájuk és közlekedőterük van, ez viszont összességében nem eredményez magasabb minőséget. A konyhája ezeknek is, mint általában az összesnek, alulméretezett. Úgy látszik, a magyar presztízsfelfogásba még nem épült be a tágas, nagyvonalú, tehát jól használható konyha és az életminőség összefüggésének ismerete.

A tervek jellemzően egy térben oldják meg a konyha-étkező-nappali hármast, mégsem kezelik a közös teret egységesen, hanem úgy, mintha három egymásba gabalyodó, esetlegesen összekapcsolt és átfedésben lévő helyiségről lenne szó.

Bizarr formák

#alt#
G36 lakás

Feltehetőleg az épületek külső megjelenése, az alaprajzi és alapterületi választék maximalizálása illetve a középfolyosós rendszer által támasztott követelmények közötti koncepciótlan kapkodásnak az eredménye a sok bizarr forma, képtelen teraszalakzat, hegyesszög (G36, G34) és használhatatlan maradéktér (ami az alapterületbe azért beleszámít). A T33 és T50 például hatalmas wc-jével és irdatlan közlekedőterével tűnik ki. A T95-ös és T100-as egység tartószerkezeti pillér mögé nyúló konyhapultja igazi csemege, nemkülönben a lakás intim zónáját bejárati térrel kombináló G34. Tetszett viszont a T103 és a T104, mert vannak bennük háztartási helyiségnek is felfogható terek.

A prospektusban szereplő látványtervek a szokásos módon a számítógépes semmiben lebegve ábrázolják a területet, a kamu életképek közül egynek van felismerhetően köze a Duna-parthoz, egy másiknak viszont valami tengerparti medencéhez. A József Attila-idézetek abúzusszámba menő használata és a demagóg reklámszöveg pedig tovább erősítik bennünk az érzést: marhára meg kell dolgozni manapság azért, hogy a vásárlók lenyeljék a valódi presztízst.

Örömteli tény azonban, hogy a külső fal és a kőburkolat közé gyömöszölt szemét a magyar építőipar all inclusive szolgáltatásának keretében az igényesebb lakásvásárlóknak is kijár. Az újabb reklámplakát szerint Marina azóta már ruhátlan és csak sejthetjük, nimfaként hogyan enyeleg a közeli Duna Plaza mögötti liget szatírjaival.