Piackalauz romantikusoknak

2004.08.01. 08:49
Pesti piactesztünkből kiderül, hogy hol a leggazdaságosabb karfiolt venni, illetve berúgni, és rövid időre beleélhetjük magunkat egy félig agyonvert ponty helyébe. Megtudjuk, hogy az újságíró ténykedését bizalmatlanul szemléli a csarnokok népe, és hogy a fehérrépának szinte minden standon más a mértékegysége. A meredező tyúklábak és nehéz illatok földjén, a budapesti piacon jártunk.
Öt pesti vásárcsarnokot látogattunk meg rajtaütésszerűen pénteken, hogy kiderítsük, miért járnak egyesek szenvedélyesen vásárolni ezekre a savanyúság-, gyümölcs- és lángoltkolbászszagú helyekre, mások pedig miért kerülik őket mániákusan. Előzetesen megállapíthatjuk, a magyar piacon majdnem minden kapható, még ha nem is nagyon olcsón, és garantáltan friss áruhoz jutunk, amiért érdemes búcsút mondani a szupermarketek celofánozott paradicsomainak és bájos mérlegeinek.

Bár piacjelentésünkbe nem fért bele az összes fővárosi csarnok, a vizsgált helyszínekről igyekszünk teljes képet adni, árakkal, közeggel, szolgáltatásokkal, képekkel. Eljutunk néhány meglepő következtetésig, például hogy a legszegényebb környék piaca a legdrágább, és egy végső tanulságig is: piacra járni öröm, még a magunkfajta elfoglalt szellemi munkásnak is, ha máskor nem, szombaton.

Újpesti piac - családias és olcsó
IV. kerület, Szent István tér, a városháza mögött

Az Újpesti piac nem mutatkozik meg azonnal teljes szépségében a látogató előtt:a díszes városháza felől közeledő először néhány ruházati és egyéb nem ehető cikkeket áruló standban, majd egy kisebb előcsarnokban gyönyörködhet, míg végül eljut a főépületig, amely a debreceni piac szakasztott mása. Bizonyos napokon az Újpesti piac élőállat-vásárként is funkcionál, ezt az oldalát azonban pénteken nem mutatja meg. A gombavizsgáló mellett húsvizsgáló, mérlegkölcsönző, mozgó újságárus és ellenőrző mérleg is működik.
Az árusok és a vásárlók közvetlenségében valami felemelően vidéki íz csempésződik vissza a rút fővároshoz szokott látogató szívébe: kezdjünk el fényképezni a zsúfolt piacon, és máris beszélgetésbe elegyed velünk egy nyugdíjas, aki '72-ben Tallinból hozott be profi fényképezőgépet, de azóta "jó, ha tíz képet csinált vele", azokat sem hívatta elő. Az idős úr a piac közelében lakik, és szinte mindennap idejön, hogy "friss zöldséghez jusson". Az előcsarnok oldalában Lacikonyha nevet viselő lacikonyha üzemel, az egyik eladó családiasan közli a pult előtt ácsingózókkal, hogy most készült el az erdélyi lucskoskáposzta, mindenkinek ajánlja, és külön táblácska hirdeti, hogy hétfőtől újra kapható a lángos. A kirendeltség előtti asztalok egyikénél kisnyugdíjas néni étkezik szemérmes arccal. Szívszorító: petrezselymes burgonyát eszik rizskörettel. Az újpesti piac közönségében sok a fiatal, de sok a szegény is, ez szemmel látható, talán nekik szól az egyik hentesüzlet akciója is; 1500 forintért adják az ötliteres étolajat.
A dohányzás itt is tilos, csak a kocsmában nem, jó is a hangulat. Kétszámjegyű összegért árulják a kommersz tömények féldecijét, 193-218 forintért a sör korsóját, csak fényképezni nem engednek, maguk sem tudják, miért, hiszen a piacfelügyelőségen nem csinálnak gondot a fényképezésből: egy elfogódottan hümmögő hölgy adja szóbeli hozzájárulását.

Nyitva tartás:
H-P: 6-17, SZ: 6-14

Fővám téri Nagycsarnok - kedélyes és multikulturális
IX. kerület, Fővám tér

A Váci utca déli végénél található Nagycsarnokot gyakran bélyegezik külföldieket célzó kirakatpiacnak, pedig a valóság mást mutat: kifejezetten kedélyes piac ez, és a termékek normális áron is megkaphatók, csak tudnunk kell manőverezni a csoportosan csoszogó turistacsoportok és a jobbára az emeleten meghúzódó gagyiárusok között. A kirakatjelleg ráadásul nem zárja ki, hogy hajléktalanok ejtőzzenek az épület esőben száraz, napon árnyékos árkádjai alatt.
A Pötyi Panoráma Snack Bár is megfelel az összetett vásárlói igényeknek: egyrészt legálisan, tiszta asztaloknál lehet dohányozni, másrészt Evian víz és alcopop italok ugyanúgy kaphatók, mint kommersz rövidek 80-120 forintért, vagy kimért, minőségi borok 45-120 forintért. A mozgólépcső tetejénél vidám, jólöltözött feketék beszélgetnek, a szűk kajasoron külföldiek és magyarok tolonganak a kolbászért (260 Ft/10 dkg) és a zsíros tarhonyáért.
A földszinten kapnak helyet a húsos- és zöldséges standok, itt már nem olyan nagy a tisztaság, mint az emeleten, de több a tér, és az árak jobban igazodnak egymáshoz, mint a többi piacon. A pincében olyan kevesen vannak, hogy az arra tévedő emberben felmerül a kérdés: vajon van, aki elad itt valamit? Csupán az élelmiszer üzletben tolonganak, pedig ide száműzték a savanyúságárusokat, és itt van Mediterrán Shop, illetve a távol-keleti ínyencségek sosem látott bőségével jelentkező Chinese Market is. Velük szemben háztartási eszközöket és ruhadarabokat kínáló pultok, az egyiknél a rámenős üzletasszony ötszázért, "de kevesebbért is" pólót akar rámsózni, ám eltántorítja szándékától a hír, hogy újságíró vagyok.

Nyitva tartás:
H-P: 6-18, SZ: 6-14

Rákóczi téri vásárcsarnok - tágas és absztinens
VIII. kerület, Rákóczi tér, a park mögött

A Rákóczi téri piac legszebb időszaka az lehetett, amikor az átépítés alatt álló Fővám téri csarnok nemhivatalos helyettese volt. Péntek délután három körül már nincs nagy tömeg, éppen ezért tágas, tiszta terek várják az idelátogatót. A bejáratnál gyönyörű, nyugodt német juhász várja a gazdáját, úgy fekszik ott, mint aki tapasztalatból tudja, állatot és biciklit semelyik piac területére nem lehet bevinni.
A Rákóczi téren nem ez az egyetlen tilalom, piackörutunkon egyedülálló módon a csarnok területén alkoholt sem lehet fogyasztani, így már érthető, miért sorakoznak minden vegyesbolt kirakatában olyan serényen a féldekás kiszerelésű, kommersz alkoholt tartalmazó üvegek (amiből egy tisztes hölgy hármat is beszerez), és miért nem üzemel egyetlen hivatalos talponálló sem. A hurkát (150 Ft/10 dkg) és a kolbászt is (200 Ft/10 dkg) egy olyan trafikszerűségben tudjuk beszerezni, ahol egyébiránt fénymásoltatni és lottózni is lehet.
A piac különösen húsfronton erős, a hentesüzletek egymást érik, míg zöldséges standból kevesebb van, sok zárva is tart. Amíg a zöldségek-gyümölcsök árait jegyzetelem, az egyik szomorú szemű eladó figyelmeztet, hogy az árak akár óránként is változhatnak, ráadásul ilyen szegény környéken hajlamosak gyorsan alászállni. Ehhez képest kiderül, hogy a vizsgált csarnokok közül itt a legdrágább minden, még ha nem is szembeötlő a különbség (lásd a táblázatot a lap alján). Egy fiatal anya tudni akarja, mit fotózok itt, később, mikor összefutunk, nem túl barátságosan még utánam kérdez: "Na, mit firkáltál?"

Nyitva tartás:
H: 6-16, K-P: 6-18, SZ: 6-13

Lehel piac - sokoldalú szolgáltató
XIII. kerület, Lehel tér

Tekintse meg képeinket!
E hajó alakú monstrum szépségéről már sokan vitáztak, és az Index is cikkezett róla, így mindehhez mi csak annyit tennénk hozzá, a metró felől közelítő vásárló egy utópikus civilizáció-modell és egy nagyon is ismert vásári miliő keverékének kellős közepébe toppan.
Minden kétséget kizáróan ez a csarnok törekedik legjobban a sokoldalúságra és egy megjegyezhető brand megteremtésére, így pl. fotókiállítást rendeztek be a galérián a piac történetéről, amelyet ott jártunkkor két fiatalember tanulmányozott, és Lehel napja alkalmából Lehel-napokat tartanak a hétvégén. A "panoráma lift", a digitális ellenőrző mérleg, a mozgólépcső és a sok ülőalkalmatosság mint újítások olyan relikviákkal párosulnak, mint a gombavizsgáló vagy a 85 forintért kapható kommerszpálinka.
Az állatok, szegények a mindennapi húsnak járó tiszteleten kívül más jóra nemigen számíthatnak a piac kérges lelkű szereplőitől: az egyik hentesnél kitömött kakas őrzi a baromfihúst, máshol hosszában elfelezett malackák pihennek a hűtőpultban. A Lehel piacon szemtanúi lettünk egy horrorisztikus jelenetnek is: a halbolt csinos, húszéves eladója nagy szakértelemmel kiemel egy nagydarab, élő pontyot a tömegből: "Jó lesz? Vagy kicsi?" A vevő elégedettnek tűnik, a mosolygós lány félig agyonüti a fuldokló halat, zacskóba csúsztatja és mérlegre rakja a fickándozó tárgyat. A kijelzőt látva a vásárló meggondolja magát, a félig agyonvert ponty megmenekül a biztos haláltól, és egy kövérebb társának adja át a helyét.
A Lehelen az automata vécéajtó ötvenessel működik, minket azonban egy készséges árus enged be maga után, "nem olyan tiszta ez, hogy ennyit kelljen fizetni érte"- felkiáltással. Most az eladók is csak juttatás ellenében végezhetik el a dolgukat, mert a szolgálati vécé eldugult és napokig javítatlanul maradt, ami gyakran megtörténik. Úgy tűnik, a piac csatornarendszere nincs igazán rendben, az egyik földszinti talponálló pultosa ugyanis arról panaszkodik, hogy néhanapján felbugyog a víz, és bokáig állnak a hallében, esős napokon pedig beáznak. Az italozó csaposa joggal sérelmezi, hogy az egész csarnok területén, tehát az ő környezetükben is tilos a dohányzás, különösen, hogy a piacfelügyelőségen még a szobákban is megengedett a cigizés. A rebellis kocsmázók sokszor a tiltás ellenére is rágyújtanak, az ellenőrök ilyenkor a kirendeltség üzemeltetőjét büntetik meg.
A közeli Pikoló büfé vendégei azonban elégedettnek tűnnek, és lelkemre kötik: "Írja meg, hogy itt a legjobb a vásárlóközönség."

Nyitva tartás:
Csarnok: H-P: 6-18, SZ: 6-14, V: 6-13
Metrószint: H-P: 6-22, SZ-V: 6-16

Hunyadi téri piac - romantikusan lepattant
VI. kerület, Hunyadi tér, Szófia és Eötvös utca sarka

"Oda ne menjél, az olyan lelakott" - javasolta tapasztalt piacjáró édesapám, mikor szóba hoztam a valóban kissé rozoga és piszkos Hunyadi téri csarnokot. "Na, ezt nevezem én piacnak" - mondom magamban én, bizonyos nyolcvanas évekbeli emlékekre támaszkodva, amikor belépek a Szófia utcai bejáraton, és beleütközök egy életnagyságú, papírmasé cipészbe. A kezében kulcscsomót és lyukas bakancsot tartó, bajuszos műcipész egy olyan üzlethelyiség előtt posztol, ami egyszerre működik kifőzdeként (KOFA FALÓ kifőzde), antikváriumként, lottózóként és kulcsmásolóként.
E szelíd, kopottas, néhol rothadó eklektika jellemzi a piac egészét is. A hentesnél fehér krétával teleírt táblán tudatják, hogy lókolbász nemcsak Parti Nagy-novellákban létezik, a gombavizsgáló pultjánál értelmezhetetlen felirat fogad: "Gombazárjegy miatt zárva. Nyitás: augusztus 17-én."
Bár már bőven benne járunk a péntek délutánban, a piac kínálata bőséges, kivéve a pékséget, amelyet erre az időpontra már teljesen kifosztottak a környék szegényei és nem szegényei. Babgulyást 380-ért, tésztákat és főzeléket 200-300 forintért fogyaszthatunk a kockáspadlós étteremben. A kis területű, könnyen feltérképezhető csarnokban több virágüzlet és egy állateledelbolt is helyet kapott. A vécéhasználatért rossz üzleti érzékkel itt is ötven forintot kérnek, pedig leginkább egy háborús szükségkórház katonák által használt mosdójára emlékeztet.
Egyedülálló nők vigyázzanak, a piacon lézengő fiatalemberek hajlamosak a nyílt csajozásra.

Nyitva tartás:
H: 7-17, K-P: 7-18, SZ: 7-14

LehelÚjpestiFővám térRákóczi térHunyadi tér
Paradicsom:118-220 Ft98-168 Ft148-198 Ft168-248 Ft98-220 Ft
Paprika:98-149 Ft160-198 Ft128-199 Ft148-198 Ft98-248 Ft
Őszibarack:168-300 Ft198-280 Ft128-298 Ft278-398 Ft199-298 Ft
Sárgabarack:198-200 Ft168-228 Ft165-198 Ft228 Ft199-200 Ft
Nektarin:198 Ft-199 Ft-160-169 Ft
Görögdinnye:78-98 Ft78-98 Ft68-78 Ft88-98 Ft98-100 Ft
Sárgadinnye:88-98 Ft58-98 Ft98 Ft99-128 Ft79-100 Ft
Karfiol:69-98 Ft68-138 Ft68 Ft148 Ft79 Ft
Málna:428 Ft580 Ft428 Ft298 Ft/doboz-
Répa:-98 Ft128 Ft148-198 Ft/kg150-198 Ft/kg
Gyökér:-168 Ft/csomag398 Ft/kg68-98 Ft/db60 Ft/db
Tojás:-19-24 Ft20 Ft-20 Ft