Hidegháború a Tűzraktárban

2005.08.31. 10:14
Van esély arra, hogy télen is működjön a Tűzraktár, ehhez azonban szükség lenne a kocsmát üzemeltető társaság és a művészek együttműködésére. Világnézetek ütközése és névtelenségbe burkolózás egy romkulturális központban.
Az underground és a biznisz összeegyeztethetetlen dolgok, vontunk le keserű de nem túl eredeti következtetést a Tűzraktár nevű kulturális és szórakoztató romközpont jövőjét firtató nyomozásunk végén.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eredeti tervek szerint a művészek és a kocsma október 31-ig működhetnek az egykori ferencvárosi gyárépületben. A tulajdonos, Rudas László azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a sikerre való tekintettel téliesíti a jelenleg a művészeket leszámítva teljesen üres komplexumot. Így folytatódhatnának a színházi előadások, koncertek, kiállítások, továbbá a kötetlen szórakozás a kocsmai részben. A továbblépésnek azonban akadálya az épületen osztozó két csoportnak, a művészeknek és a kocsma üzemeltetőinek szembenállása, tudtuk meg Rudastól.

Magyar átok

A tulajdonos lát fantáziát a Tűzraktárban, a hosszabbtávú működéshez azonban több 100 millió forintos ráfordításra szükséges, az ingatlant fel kell újítani, és "ki kell dolgozni egy új befektetési metódust". Ennek része lehet a szponzorok bevonása mellett az állami támogatás is. Ez utóbbit Bozoki miniszter néhány hete itt tartott sajtótájékoztatója után nem tartottuk lehetetlennek, így felhívtuk a kulturális minisztériumot, foglalkoznak-e a támogatás gondolatával. A sajtóosztályon azonban azt a titokzatos választ kaptuk, hogy "keresik a módját, miként segíthetnének".

Nagyívű koncepciókból egyébként a Tűzraktár eddig is jól állt: fél éve, a kulturális központ beindításának időszakában még fedett passzázsokról, felszerelt színház- és műtermekről volt szó, amelyek végül a tulajdonos fontolva haladása miatt a romkulturális központ koncepciójának adták át a helyüket. Rudas ezúttal azt állítja, a fejlesztést a Tűzraktárat vivő művészek és a Tűzteret üzemeltető kocsmatulajdonosok közti ellentét lehetetleníti el.

Szabotázs

A kocsma ki akarja szorítani a művészeket, vélte a művészek nevét elhallgatni kívánó képviselője. Az Old Amsterdam nevű helyet üzemeltető társaságot még ők hívták meg, hogy az udvaron szórakozóhelyet indítsanak be. A megállapodás szerint a bevétel fele őket illette volna, hogy abból finanszírozzák a koncepció szerint ingyenes kulturális programjaikat. A vállalkozó az ígéret ellenére azonban nem írta alá a szerződést, sőt, később rászállt a művészekre: a hangos zenével például állítólag szándékosan szabotálták a színházi előadásokat.

Programjaik finanszírozására a Tűzraktárasok adományládát helyeztek ki, de a helyzetet ez nem oldja meg, mondták borúlátóan.

A Tűztéren üzemelő kocsma egyik, nevét szintén homályban hagyó tulajdonosa szerint a művészek utópisztikus terveket dédelgetnek, és az ilyet hiba lenne finanszírozni. Egy kulturális intézmény sem működhet amatőr szervezéssel, vélte. Szerinte az, hogy az egészet csendháborítás és az épületben folyó, a hivataloknak, például a tűzoltóságnak nem bejelentett tevékenységek miatt nem zárták be már a nyitás után, nekik köszönhető, akik tárgyaltak, és engedélyeket szereztek.

Ennek ellenére a művészek munkáját egy hónapon keresztül napi 10-50 ezer forinttal támogatták, és végül akkor fagyasztották be a további szponzorációt, amikor látták, a programokra alig néhány tíz ember kíváncsi. A kocsma egyébként a közüzemi költségeket is fizette a művészek helyett, eddig 2,2 millió forintot hitelezve nekik.

A Tűzraktárat szervező művészek ezzel szemben határozottan állítják, három hónap alatt nagyjából ha 50 ezer forintot kaptak, az áramot pedig a kocsma sem fizeti.

Fizessen semennyit

Az egymásnak ellentmondó információk szorításában végül azzal a kérdéssel igyekeztünk tisztázni a helyzetet: Vajon a szórakozóhely tulajdonosának nem kellett volna fizetnie a művészeknek, azon az alapon, hogy ők fedezték fel az épületet, és ők kapták meg aztán Rudas Lászlótól?

A vállalkozó üzleti logikával közelítve úgy vélte: megkérdezte az épület tulajdonosát, mennyit adjon azoknak az embereknek, akik összehozták őket. Rudas László pedig azt tanácsolta, semennyit, és ő így is tett.

A Budapesten több szórakozóhelyben is érdekelt üzletember szerint a hely három év működés után lesz nyereséges, és egyelőre a befektetést próbálják visszahozni. Belső informátorunk mindazonáltal úgy tudja, a kocsma "szép bevételt produkál", úgy is, hogy a vendégek többsége nem tudja, a komplexumban amúgy művészeti programok is helyet kapnak.