Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiperlink a valóságba

2005.08.29. 21:23
Előfordulhat, hogy a Földre érkező ufók hamarosan nagy, gömb alakú blogot találnak bolygónk helyén. Ismerkedjen meg az alkotói által pszichogeográfiának nevezett dologgal.

"Több embert öltek meg ebben a kereszteződésben, mint bármelyik más amerikai utcán. Az 1980-as évek bandaháborúi zajlottak a kínai negyednek ezen a részén" - árulja el egy hang a telefonban annak a New York-i járókelőnek, aki bennfentesként ismeri a Yellow Arrow projektet, vagy elég élelmes ahhoz, hogy felhívja a délmanhattani sarkon kiszúrt nagy, sárga nyílon olvasható telefonszámot.

A közeli parkban elhelyezett, sárga nyilat formázó installáció révén szubjektívebb történettel ismerkedhet meg a Manhattanben bóklászó, alternatív turista. "A Union square egyik padján próbáltam ki először a szabadban alvást New Yorkban. Éjjel megjelent egy ember, kérte, hogy játsszak a gitáromon. Hamarosan egész tömeg gyűlt körénk, többen énekeltek, köztük egy Fülöp-szigeteki srác is, remek hangja volt. Egyedül azt nem értettem, mit keres ennyi ember éjjel a téren" - számol be egy helyi lakos üzenete a hajléktalanok világába tett vidám kirándulásáról.

Titkos New York

Az üzenetrögzítős felvételek New Yorki mélységi felderítésére buzdítják a lakókat. A nagyméretű sárganyíl-szobrok ugyanis az útikönyveknek ismeretlen helyeken állítják meg a járókelőt, hogy történelmi emlékek vagy építészeti nevezetességek helyett a város földközeli sztorijaival szembesítsék őket.

Sárga nyíl felragasztás előtt

A Secret New York nevű projekt az augusztus 20-tól 28-ig tartó ellenkulturális rendezvény, a Howl fesztivál egyik programjaként alakítja műalkotássá a várost. A tizenegy sárga nyilat Manhattan dél-keleti negyedében, az egykor bohémek, ma bohém megjelenésűek által lakott East Villageben helyezték el, ős-New York-i művészek, kávézótulajdonosok és fesztiválszervezők útmutatásai alapján. Minden nyílon van egy telefonszám és egy egyedi kód, amelynek tárcsázásával kiderül, hogy azokon a tereken, ahol amúgy naponta rohannak át vállvetve helyiek és turisták, később befutott művészek bóklásztak pénz nélkül, híres filmek forogtak, vagy valaki kipróbálta a parkban alvást.

A Föld mint blog

A Secret New York a Counts Media művészeti csoport mozgalmának betetőzése. A Michael Counts alapította társaság 2004 nyarán indította el a Yellow Arrow projektet. Az ötlet központi elemei a sárga nyíl alakú, és egyedi kóddal ellátott matricák voltak. A résztvevők a világ különböző, számukra fontos és szilárd halmazállapotú pontjaira ragasztották a matricákat, például egy menő, de azóta bezárt kávézó kirakatára. Ezután az aktivista sms-t küldött egy megadott számra, a helyhez kapcsolódó megjegyzéssel.

A figyelmes és jól értesült járókelő a véletlen megpillantott sárga nyílon talált kódot elküldve juthatott hozzá az információhoz. Például: "Itt menő, de engedélyproblémák miatt bezárt kávézó működött, környékbeli művészek és egyéb jófejek üldögéltek benne artisztikus cigarettafüstben. Olyan jó lenne, ha újra kinyitnának."

Hiperlink a valóságba, így nevezik a módszert az ötletgazdák.

A Yellow Arrow egy év alatt mozgalommá nőtte ki magát, és úgy tudni, jelenleg 18 ország 225 városában léphetünk be a sárga nyilakkal a globális blogba.

A Counts mediától 50 centért vásárolható, egyedi kódokkal ellátott nyilak a Föld fizikai térképe mellett kirajzolnak egy másik, gondolatokon, emlékeken alapuló glóbuszt is. A szubjektív térképet a Counts Media M.A.A.P.-nak, azaz Massively Authored Artistic Projectnek nevezve dobta be a tudatóceánba.

Biznisz

A Yellow Arrow egyébként elméletgyártásra csábítja az arra hajlamosakat, annak ellenére is, hogy mélymerülésünk után megállapítottuk: a blogbejegyzések többsége - függetlenül attól, hogy a neten vagy a valóságosan érjük el őket - belterjes, rövid hatótávolságú és érdektelen a széles közönség számára.

A következő dobás
A Counts Media jelenleg a 2007 telén bemutatandó tervén, a Ride New Yorkon dolgozik. A csak nagy vonalakban nyilvánosságra hozott, színházi projektként emlegetett akcióban a közönség egy buszban utazva követheti a New York különböző pontjain folyó előadást. Néha a buszból képeket és filmrészleteket vetítenek kifelé.

Vizsgálódni így inkább nagyobb magasságból érdemes, ahonnan a public art projekt tekinthető például a lokális és globális szellemes egyesítésének. A Washington Post az egészet egyenesen az 1950-es évek művészeti irányzatához, a szituacionizmushoz köti. Az anarchizmussal is rokon irányzat a városi tér személyessé tételét, a közösségi lét fejlesztését, a demokratikus és interaktív térhasználatot tűzte ki célul, majd feledésbe merült.

A mozgalom szellemisége féllegális akciókban, házfoglalásokban, street artban, alternatív művészeti műhelyekben élt tovább, mígnem a Yellow Arrow szalonképes formába hozta, és üzletileg is izgalmassá tette.

Az egykori alternatív útikönyvsorozat, a mára vaskosan mainstream Lonely Planet felvette a projektet az Experimentális utazás című könyvébe is. A kreatív útikönyv, amely saját városunkban tett túrára buzdít (utazz a reptérről a legolcsóbb módon a centrumba, keress olcsó szállást, járd be a várost, ismerj meg új embereket), tömegközlekedési kalandokra csábít (ülj fel tetszőleges járműre, utazz a végállomásokig, szemlélődj, fedezd fel a külvárosokat), a sárga nyilak ragasztgatását is ajánlja. Mindehhez a kötetben matricákat is mellékel. Eddig 300 ezer sárga nyíl kelt el a Lonely Planettel.

Igazi punk

A nyilakhoz egyébként már nem csak sms-rövidségű szövegeket lehet hozzárendelni. A Yellow Arrow honlapján képeket és rövid filmeket is feltölthetnek a valóságba bloggolók. Az elhelyezett nyilak ország szerint kereshetőek is, így rövid kutakodás után kiderült, Magyarország nincs rajta a szubjektív világtérképen.

Pedig a mozgalom nem csak a fejlett országokban terjed. Van sárga nyíl Afganisztánban is. A vad környezet miatt fordulhatott elő, hogy a kríziszónában elhelyezett egyetlen nyíl érzelmileg túlfűtött üzenettel fordul az ismeretlen dekódolóhoz: "Híres akarok lenni! Benny Remone! Igazi rockenroll!"

Kék szavak
A Yellow Arrow nem az egyetlen telefonos, street artos public art projekt. A szintén New York-i Grafedia hasonló módon működik, de a kód sárga nyilak helyett kézzel készített, kék és aláhúzott szövegekből olvasható ki. A résztvevők a közterület egy szimpatikus pontjára felgraffitiznek valamilyen rövid szöveget kék filccel vagy festékkel, majd a hozzá tartozó üzenetükkel együtt beküldik a projekt szájtjára. A fogadó fél úgy juthat hozzá a bejegyzéshez, hogy a felfedezett szövegből a @grafedia.net kiegészítéssel internetes címet készít, és mobiljáról emailt küld a címre.

A városi közösség bevonásával működik a francia Space Invaders street art csoport városi pontgyűjtő játéka is, amely később egyébként ellenkulturális akcióból üzleti vállalkozás lett.