A Nagy Delete

2005.06.17. 20:45
A világ legkevésbé látványos, meghökkentő akcióit szervező művészcsoport adatokat töröl és kólából készített téglával mutat be a nyugati társadalomnak.

Művészi indíttatású, hatalmas adattörlést hajt végre szombaton Los Angelesben a Monochrom nevezetű osztrák művészcsoport. A magukat enigmatikusan a "globalizációs csapda szuper megerősítéseként" definiáló alkotók nagy erősségű mágnesekkel veszik kezelésbe az adathordozókat, amelyek így törlődnek, és osztatlan, üres és befogadó felületekkel tüntetnek a lelassult világ mellett.

Tabula rasa

A borzalmas erejű mágnes
A neodimium-vas-bór mágneseket 1980-ban fedezték fel. Jelenleg ez a legmodernebb mágnesfajta. A szamárium-kobalt mágnesekkel együtt a ritkaföldfém mágnesek csoportjába tartoznak, de azoknál is nagyobb koecitív erővel rendelkeznek. Nagyon kemények, ezért köszörülni is csak gyémántszerszámmal lehet őket. A neodimium-vas-bór mágnesek keménységük és erős mágneses terük miatt könnyen törnek vagy sérülnek, amikor egy másik mágnessel összecsapódnak. Nagyobb méretek esetén ez komoly balesetet is okozhat.

Az elektronikus zenei aláfestés mellett zajló eseményen a Monochrom a közönség által hozott vincsesztereket, diszkeket vagy akár old school adathordozókat, például magnókazettákat is visszajuttat az érintetlenség ősi állapotába. A művészek akciójukhoz neodimium mágneseket használnak, amelyről tech rovatunk tagjai összeráncolt homlokkal jelentették ki, hogy borzalmasan erősek, és például két ilyen mágnes darabot kézzel lehetetlen is szétválasztani.

A Nagy Delete egyébként a művészek bevallása szerint sem lesz túlságosan látványos esemény, viszont annál fontosabb. Az akció a nyugati társadalom gyűjtőmániájára kíván rámutatni, amely a digitalizációval egyre őrültebb méreteket öltött. Az információk megtöltik a nagyobb és nagyobb tárhelyeket is, és az ember fő feladata így már nem az információ befogadása, hanem kezelése lett, vázolnak fel sötét jövőt a bécsi alkotók.

A másodpercek alatt törlődő adathordozókat látva a résztvevők a művészek szándékai szerint ráébrednének, hogy mennyire virtuális a mindennapjainkat is átalakító probléma.

Tapasztalati temetés

A Magnetikus Parti akció egyébként a Monochrom "Tapasztald meg a tapasztalatot" nevű eseménysorozatának része, amelynek egyik előző, június 14-i fordulójában a résztvevők negyed órára az élve eltemetés élményét szerezhették meg. A néhány centi földdel fedett koporsókat nem preparálták, külön levegő bevezetéssel, világítással és minibárral nem voltak ellátva. Az egyetlen szokatlan tartozék a webkamera volt, amivel azok a megalkuvók is figyelemmel kísérhették a klausztrofóbiás negyedórákat, akik megelégednek a közvetett tapasztalatokkal.

#alt# A Nagy Delete után néhány nappal kerül sor a mobiltelefonhajító-gépek versenyére. A részvevőknek a megadott alapanyagokból kell a középkori ostromeszközökhöz hasonló, a drótnélküli elektronikákat minél messzebbre továbbító szerkezetet készíteni. A témát tévében megbeszélők számára az Index által ajánlott vezérfonal: a mobiltechnológia lehetséges irányai és a kommunikációs kényszer uralma.

Szintén a kevésbé látványos akciók sorába tartozik a kólakocka létrehozása. A Monochrom elmélete szerint az Európában 600 éve megjelent cukor felelős a rabszolgatartás fellendüléséért, a nyugat gazdasági elveinek kialakulásáért és a gyarmatosításért. Az utóbbi utólagos haszonélvezője a Coca Cola társaság, vélik az osztrákok, amire a következőképpen hívják fel a figyelmet: Addig melegítenek kólával töltött edényeket, amíg szilárd cukros anyagot nyernek. Ebből aztán téglát formáznak, és megrettentik vele a nyugati világ urait.