Összenyitják az állatkertet a kormányzati negyeddel

2007.08.16. 18:03
Csütörtöktől látogatható a Fővárosi Állatkertben a Xantus János Ház, az új létesítmény Indonézia állatvilágát és kulturális kincseit igyekszik bemutatni. A megnyitón Demszky Gábor és Persányi Miklós indonéz lepelben vágta át a szalagot, majd a nagykövet ötször megkongatta a gongot a demokráciába vetett hit jeléül.

Új állatházzal gyarapodott a Fővárosi Állatkert. A 280 milliós állami támogatásból létrejött, a délkelet-ázsiai állatokat bemutató Xantus János Ház az egykori madártelelő, korábban a Természet Ékszerei helyén található. A megnyitón részt vett az indonéz nagykövet, az állatkertigazgató, a főpolgármester és az állatok.

Avatás

Különleges állatok

A Fővárosi Állatkertben tartotta sajtótájékoztatóját Budapest főpolgármestere, aki a látogatók körében nagyobb látványosságszámba ment, mint az éppen mutatványozó fóka: „Nézd, ott megy a Demszky” – csodálkoztak rá az emberek.

Az állatkerti dolgozók körében észrevehetően optimista hangulat uralkodik, azt mondják, „beindult a pörgés, mióta visszajött a főnök”. Dr. Persányi Miklós a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot hagyta ott, hogy újra állatkert-igazgató lehessen, mint ahogy 1993-tól 2004-ig volt. Mióta visszatért a kaptafához, beindultak a fejlesztések a parkban.

Persányi Miklós köszöntőjében leborult Xantus János, az állatkert első igazgatójának nagysága előtt, illetve éltette az indonéz szigetek állatvilágát, ami, hasonlóan a világ többi részéhez, szintén veszélyben van. Kiemelte a szivárványos lórik csapatát, a borneói folyami teknőst, amit kobzásból hoztak vissza Szingapúrból „Ebből sem lett leves valahol Kínában” – tette hozzá. A jávai langúrokról nyilatkozott a legszeretetteljesebben: „Rendkívül édesen néznek ki, nagyjából olyanok, mint valami kis manók” – mondta. Megtekintés után ezen állítása bebizonyosodott, valóban emberarcuk van a kis majmoknak. A Xantus Házban elefánt is van, de csak a csontjai. Az állatkert utolsó, tizenöt éve elpusztult elefántbikájának túlfőzött csontjait egy padozat alatti vitrinben lehet megtekinteni.

Barátok közt

Demszky Gábor megköszönte, hogy a projekt keretein belül közelebb kerül a két távoli világ egymáshoz. „Ez egy kicsi program, egy mini program, de a small is beautiful, azaz a kicsi az szép” – mondta. Demszky arról is beszélt, hogy rendkívül örül SZDSZ-es kollegája visszatérésének az állatkertbe. „A Miklósnál jobban senki sem tud lobbizni az állatkertért” – fejezte ki elismerését. Ezután megtette a legmeghökkentőbb bejelentését: „A kormányzati negyedet tervező csoport egy olyan bejáratot tervezett, ami összeköti az állatkerttel”. Azaz az állatkert a kormánnyal is bővül. Rengeteg másik nagy projekt folyik az állatparkon belül, felújítják a nagysziklát, a Szavanna kifutót a Strabaggal és a Magyar Építővel együttműködve.

Majmok

Demszky után az indonéz nagykövet intézett pár szót hozzánk. Mangasi Sihombing - aki Jávor Pál-bajszával pont úgy nézett ki, mint amikor betoppan egy Bruce Lee-filmben egy ellenfél - kedves szavakkal üdvözölte a „mi szeretett polgármesterünket” illetve az állam, az állatkert és Indonézia együttműködését. A "This is a beginning of a beautiful friendship"-hangulatú beszéde után megzendítette a rossz szellemeket elűző gongot, majd átadta a helyet a pávatáncot járó Felíciának és Olíviának. Előtte még ráadta Demszkyre az indonéz női kezek által készített gyönyörű szőttest, amitől a polgármesterünk egy picit elpirult, a jelenlévő idősebb hölgyek pedig szintén.

A lényeg

Ezután a színpompás ceremónia után tekinthettük meg a vadiúj Xantus János Házat. Betérve az első kishaver a kéregutánzó levélsáska volt, mondhatom, zseniálisan utánozta az alatta látható kérget. Aztán a díszes madárpók és a majomfarkú szkink következett, mellettük két egymásba tekeredett malajziai sávosfarkú sikló. A mókuscickányokat magunk mögött hagyva a madárteremben tollászkodtak a szivárványos lórik, amiknek kicsinyeit később állítólag majd etetni is lehet. Együtt laknak a bali seregélyekkel, akik igazán ritkák, tíz párból tartják fent a populációt. Szomszédaik a csillagos galambok, akik úgy néznek ki, mintha lelőtték volna őket, ezért több másik néven is ismertek, mint például a begyen lőtt galamb. A nagy kobzott teknősön kívül vannak kicsi vöröshasú huszárteknősök a teknősmedencében, cápamárnák és bohócmárnák úszkálnak körülöttük.

Az állatokon kívül olyan érdekességek vannak még az új helyen, mint a falra akasztott, eredeti esőcsináló bot vagy a szagtesztelő, amiben a citrom, a szegfűszeg és a bors illatát kell beazonosítani. Kifele menet még megnéztem Mamikát, a matuzsálemkorú onagert, a legyekkel küzdő gorillákat, illetve az egyik „etetni tilos” tábla mögül üres tekintettel figyelő munkásoknak is dobtam egy kockacukrot, hogy a további épülést és szépülést elősegítsem.