A műemlékvédők is tiltakoznak a Budavári Országos Villamos Teherelosztó lebontása ellen

2020.05.05. 16:07

Először 2016-ban merült fel, hogy lebontják az épületet, amit Virág Csaba, a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar építésze tervezett, de erre akkor nem került sor, most viszont ismét veszélybe került a Budavári Országos Villamos Teherelosztó. A kormány még 2018. októberében döntött arról, hogy az épületnek mennie kell, bár ezt nem hozták nyilvánosságra. Tavaly belül már el is kezdődtek a munkálatok, idén tavasszal kívülről is felállványozták, és elkezdték kiszedni az ablakokat, az építész szakma ekkor kezdett ismét tiltakozni, hogy valahogyan megmentsék ezt az ikonikus házat. 

Most a műemlékvédők is csatlakoztak hozzájuk. Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, pontosabban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága már 2016-ban is kérte a kormányzati döntés felfüggesztését.

Nem véletlen, hogy a világörökségi attribútumok között is említést nyert az "elpusztuló és újjáéledő építészeti értékek" jelenléte – a Budai Várnegyed a korábbi kortárs építészeti beavatkozásokat is tartalmazó állapotában lett világörökség 1987-ben

– írták négy évvel ezelőtti határozatukban, most pedig a Magyar Építőművészek Szövetségének nemrég kiadott állásfoglalásával egyetértésben ugyanezt kérik. Szerintük nem szabadna veszni hagyni "az 1970-es éveknek egyik legkarakteresebb, magas színvonalú egyedi építészeti alkotását", ami a Budai Várnegyednek, mint  világörökségi helyszínnek "elismert többletértéket biztosított".

Felelős elkötelezettségünktől vezérelve reméljük, hogy megújuló hivatalos értékvédelmi szemléletünk lehetővé teszi világörökségi helyszíneink értékeinek megbecsülését és a különös veszélynek kitett 1960-80-as korszak építészeti értékekeit képviselő rangos épületek megmentését a jövő generáció számára – beleértve a korszaknak ezt a kiemelkedő értékű alkotását is

– zárják soraikat.

Közben a Megfagyott Muzsikus, az építészhallgatók lapja villámpályázatot írt ki, hogy bebizonyítsák, sokkal jobb megoldás a bontásnál az épület újragondolása, felújítása. A pályázatra pedig három nap alatt 37-en küldték el a terveiket, ötleteiteket, műalkotásaikat. Hallgatók, fiatal és rutinus építészirodák, grafikusok, és nem szakmabeli városlakók is jelentkeztek, jelezve, hogy fontos nekik az ügy, és van ötletük arra, hogy mi minden történhetne az épülettel.

A pályaművek elérhetőek a Megfagyott Muzsikus behance oldalán, ahol az "appreciate gombbal" lehet szavazni rájuk. Az Építész Szakkollégium közleménye szerint a villámpályázat célja az, hogy a munkák indítsanak el egy párbeszédet, aminek a végén valóban mindenkinek elfogadható döntés születhet, és amelyben nem csak építészek, hanem a Belügyminisztérium levelében említett "lakosság" is aktív részt vállal.

Déri Dániel, Pásztor Ádám és Tőrös Ágnes építészek például a Fenntarthatóság Házát álmodták meg az egykori teherelosztóba, és pályaművüket egy elképzelt 2033-as évfordulós cikkel illusztrálták, amely az Indexre tördelésében kísértetiesen hasonlító Indigo.hu című portálon jelenne meg. Lehet akár erre is szavazni, ha tetszenek a nagyvárosi növényházak és a zöld Index-dizájn!