Meghalt a csirke tikka maszala atyja
Hetvenhét éves korában meghalt Ahmed Aslam Ali, a népszerű indiai étel, a csirke tikka maszala kitalálója – halálhíréről családja számolt be.
A pakisztáni származású skóciai séf akkor fedezte fel a népszerű fogást, amikor egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni éttermében a hetvenes években. Unokaöccsének közleménye szerint nagybátyjának az étterme volt az élete, perfekcionista volt, minden napját ott töltötte, de ritkán evett csirke tikka maszalát.
A tikka titka
Ali egy 2009-ben adott interjúban felidézte, hogy azért találta ki a csirke tikka maszalát, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka.
Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát
– mesélte.
Ez a fogás lett a brit éttermek kedvence. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt. Ali elárulta, hogy sok vendég nem akar csípős curryt enni, ezért készítik joghurttal és tejszínnel.
Ahmed Aslam Ali, who invented popular chicken tikka masala dish in the 1970s, dies at the age of 77https://t.co/RaAFKHqeEG
— TRT World (@trtworld) December 22, 2022
Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni. A Pandzsábból származó Ali még gyermekkorában érkezett szüleivel Glasgow-ba, ahol 1964-ben nyitotta meg Shish Mahal nevű éttermét. Mint mondta, ezt az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta.