Pereskednek azon, hogy kié vajon a vajas-currys csirke
További Gasztro cikkek
A vajas csirke – India egyik világszerte legismertebb nemzeti étele – finom, és úgy tűnik, vitatott is, mivel két indiai étteremlánc is bírósági csatát vív az eredetére vonatkozóan.
A pert – amely felkapott témává vált Indiában – a Moti Mahal, egy híres delhi éttermi márka mögött álló család indította, amely Richard Nixon néhai amerikai elnököt és Jawaharlal Nehru első indiai miniszterelnököt is a vendégei között tudhatja.
Azt állítják, hogy az étterem alapítója, Kundan Lal Gujral az 1930-as években alkotta meg a curryt, amikor az étterem először Pesavarban nyílt meg, mielőtt Delhibe költözött.
Egy 2752 oldalas bírósági beadványban beperelte a rivális Daryaganj láncot, azzal vádolva, hogy hamisan állítja, hogy ő találta fel ezt az ételt, valamint a dal makhanit is, mely egy népszerű lencseétel, amely szintén vajjal és tejszínnel van megrakva.
A Gujral család 240 000 dollár kártérítést követel, és azt is állítja, hogy a Daryaganj lemásolta a Moti Mahal weboldalának elrendezését és éttermeinek „megjelenését és hangulatát”.
Nem lehet elvenni valakinek az örökségét... Ezt az ételt akkor találták fel, amikor a nagyapánk Pakisztánban volt
– mondta Monish Gujral, a Moti Mahal ügyvezető igazgatója.
A Daryaganj – amelyet 2019-ben alapítottak – azt állítja, hogy néhai családtagja, Kundan Lal Jaggi Gujral társult a delhi étterem megnyitásához 1947-ben, és a vitatott ételt ott találták fel. Ez feljogosítja őt arra, hogy az étel megalkotására ő tartson igényt – érvel.
A Daryaganj megosztotta a Reutersszel egy 1949-ben bejegyzett, kézzel írt, megfakult partnerségi dokumentumot, hogy alátámassza érvelését – írja a CNN.
A vita felkeltette az ország figyelmét is, az indiai televízió műsorai az étel történetéről szóló részeket sugároznak, és a közösségi médiában is tombol a vita.
Ez egy rendhagyó, egyedi eset. Tényleg nem lehet tudni, ki alkotta meg az első vajas csirkét. A bíróságnak nehéz dolga lesz, és közvetett bizonyítékokra kell támaszkodnia
– mondta Ameet Datta, az indiai Saikrishna & Associates szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó ügyvédje.
A tandoorban sült csirkedarabokból készült, paradicsomszószban, tejszínnel és vajjal kevert étel a TasteAtlas által a világ „legjobb ételeit” tartalmazó listán a 43. helyre került, közel 400 000 felhasználó értékelése alapján. A vajas-fokhagymás naan kenyér után ez volt a második helyen szereplő indiai étel.
Az ügyet először a múlt héten tárgyalta a delhi legfelsőbb bíróság, a következő tárgyalást pedig májusra tűzték ki.