Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Faludynak mégis fizetnie kell?

2002.11.11. 10:47
A HavariaPress értesülései szerint újabb 15 millió forintot kérnek Faludy Györgytől, hogy megvásárolhassa a nemzet ajándékaként kapott lakást. A hírügynökség úgy tudja, hogy Görgey Gábor kultuszminiszter telefonon közölte a költővel, hogy csak akkor számíthat az állam 10 millió forintos támogatására, ha be tudja fizetni a vételár után az ajándékozási adót. Mivel Faludy György az önkormányzat által a lakásért kért 35 millió forintot csak támogatásokból és ajándékokból tudja előteremteni, így mindez 15 millió forintos adókötelezettséget jelent. Ennek megfizetésére a költő nem lát esélyt, és furcsállja, hogy eddig erre a kötelezettségre se a főváros sem az állam nem figyelmeztette.

Nem ez az egyetlen akadálya annak, hogy Budapest díszpolgára megvásárolhassa a sokáig ajándéknak hitt körúti bérlakást. A kultusztárca feltételei közt szerepel ugyanis, hogy csak akkor segítenek a költőnek, ha az beleegyezik, hogy halála után lakása és annak berendezése az államra szálljon, és múzeumként működjön tovább. A Kossuth-díjas költő elfogadhatatlannak és feleslegesnek tartja ezt a feltételt. Mint elmondta, ha művei miatt fennmarad a neve, úgysem lesz szükség Faludy-múzeumra, ha pedig elfelejtik, felesleges lesz fenntartani egy ilyen intézményt.