Adókedvezményeket kapnak a kortárs műveket vásárlók

Népszabadság
2005.09.30. 10:02
A Ludwig Múzeumban jelentette be csütörtökön a miniszterelnök a kormányprogram egy következő, a kortárs képző-és iparművészet javára szánt lépését. Gyurcsány Ferenc szerint az adókedvezmény már szerepel az adótörvény-javaslatban, és január 1-jén lépne hatályba. A módosítás lényege, hogy a vállalkozás választhat a jelenlegi és egy új forma között.

A jelenlegi szabályozás szerint azon alkotások beszerzési értéke - legfeljebb az adóévi beruházások értékének egy százalékáig -, amelyeket a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által működtetett zsűrik művészi értékűnek ismernek el, levonható az adóalapból. Az új lehetőség az, hogy a beszerzési értéket öt év alatt, 20-20 százalékonként vonják le az adóalapból, vagyis a befektető, a vállalkozó válhat konkrét mecénássá, aki megrendelője a képző- és iparművészeti alkotásoknak.

Gyurcsány Ferenc szerint a következő lépés az, hogy ne csak a művész és az üzleti világ, hanem a művész és a magángyűjtők közötti forgalmat, a "magánvilág mecenatúráját" is segítsék. Ehhez a jelenlegi áfa-szabályok áttekintésére lenne szükség. Erre a mostani változtatás tapasztalatai nyomán, 2006 közepén térnek vissza.