Auguszta
-3 °C
2 °C

Drakula látatlanban is kétmillió dollárt ér

MTI
2005.12.16. 09:44
Kapcsolódó cikkek (1)
A Drakula-mítosz nem halt meg, továbbra is vonzza az embereket - állítja az amerikai, bolgár férje vezetéknevét viselő Elisabeth Kostova, aki első, A történész című könyvét a hírhedt vámpírnak szentelte.

A könyvben Kostova abból indul ki, hogy a vámpír Drakula valóban létezett, és elmeséli, milyen kalandokat él át a hősnő, hogy megoldja a rejtélyt, amely egyetemi tanár apját haláláig foglalkoztatta. A 700 oldalas könyvében Kostova elviszi az olvasót Amszterdamba, Isztambulba, Szófiába és a Pireneusokba.

A könyv tíz évi kutatás eredménye. A szerző járt több kelet-európai országban, de érdekes módon Romániában nem. A könyvet viktoriánus stílusban írta, levelek, visszaemlékezések, naplórészletek beiktatásával - hasonlóan a klasszikus, Bram Stoker-féle regényhez. A veszélyes találkozás a reinkarnálódott vérszívóval vezet el a megoldáshoz.

"Rá akartam mutatni a középkor és a XX. század közötti párhuzamokra, és új kapcsolatot akartam teremteni a mítosz és a történelmi személy között" - nyilatkozta a szerző.

Az elsőkönyves író eddig a legnagyobb előleget - kétmillió dollárt - kapta amerikai kiadótól. A könyv fordításának jogait már 36 ország vásárolta meg, köztük egy spanyol kiadó, amely 100 ezer eurót fizetett érte. A Sony megvásárolta a megfilmesítés jogát, de az összeget titokban tartják.