Megsemmisítéssel fenyegetik az örökösöknek visszaadandó Klimt-képeket

MTI
2006.01.20. 12:42
Fenyegetés miatt biztonságba helyezték a visszaadandó Klimt-képeket Bécsben Biztonságba helyezték Bécsben azokat a Klimt-képeket, amelyeket Ausztria visszaad az örökösöknek, mert egy ismeretlen a képek megsemmisítésével fenyegetőzött.

A Belvedere Osztrák Galéria pénteken jelentette be, hogy Gustav Klimt öt festményét a belügyminisztérium javaslatára biztonsági okokból elvitték a kiállítótermekből, és biztonsági őrizet alá helyezték, mert egy ismeretlen az örökösök amerikai ügyvédjének küldött számítógépes üzenetben a képek megsemmisítésével fenyegetőzött a visszaadás ellen tiltakozva.

A festményeket a nácik "sajátították ki" hatalomra jutásuk után. Egy osztrák döntőbíróság a hét elején határozott úgy, hogy a szinte felbecsülhetetlen értékű képeket - Adele Bloch-Bauer I-es és II-es portréja, Az almafa, Bükkfaerdő, Házak az atterseei Unterachban - az öt örököst képviselő Maria Altmannak kell átadni.

Az Egyesült államokban élő 88 esztendős hölgy közölte, nem hajlandó "kikölcsönözni" Ausztriának a festményeket, de kész eladni azokat az osztrák államnak. Az osztrák kulturális élet vezetői remélik, hogy bankok, pénzintézetek és mecénások bevonásával sikerül olyan megoldást találni, amelynek köszönhetően a képek, illetve 1-2 festmény Ausztriában maradhatna, de egyelőre nem született semmiféle ilyen döntés.