Filmművészek: nincs filmtörvény, kudarcot vallott az NKÖM

2002.03.28. 15:27
Súlyos kudarcként értékeli a Magyar Filmművészek Szövetsége, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma annak ellenére sem bírta négy év alatt megalkotni a filmtörvényt, hogy azt 1998-ban a kiemelt célok között jelölte meg - derül ki a szövetség által a tárcának szerdán elküldött nyílt leveléből.

A kultusztárcának címzett felhívásában a filmeseket tömörítő szervezet még a választások előtt választ vár azokra a kérdésekre, amelyeket januárban egyszer feltett Rockenbauer Zoltánnak, ám azok megválaszolatlanul maradtak - derül ki az MFSZ-nek az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt leveléből. A filmművészek választ várnak arra, hogy "milyen nagyságrendben szándékozik a kulturális kormányzat meghatározni a magyar filmgyártás közvetlen állami támogatását az új törvényben", illetve "szándékozik-e az új filmtörvény meghatározó szerepet adni a Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMK) a filmfinanszírozási rendszerben".

Mint megírtuk, az NKÖM és a szakmai szervezetek hosszú vitázás után tavaly novemberben bizottságot állítottak fel, hogy kidolgozzanak egy új filmtörvény-tervezetet, illetve a filmfinanszírozásra fordítandó források elosztási rendszert. Erre többek között azért volt szükség, mert a hagyományos filmes alapok reálértéke 1998 óta töredékére csökkent, miközben a kormányzat milliárdokat költött néhány történelmi film kiemelt támogatására.

A nyílt levélhez csatlakozott a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, a Független Magyar Producerek Szövetsége, a Magyar Mozgóképrendezők Céhe, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Reklámfilmgyártók Egyesülete is, derül ki a dokumentumból.