Árpád
-2 °C
4 °C

Filmművészek: nincs filmtörvény, kudarcot vallott az NKÖM

2002.03.28. 15:27
Súlyos kudarcként értékeli a Magyar Filmművészek Szövetsége, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma annak ellenére sem bírta négy év alatt megalkotni a filmtörvényt, hogy azt 1998-ban a kiemelt célok között jelölte meg - derül ki a szövetség által a tárcának szerdán elküldött nyílt leveléből.

A kultusztárcának címzett felhívásában a filmeseket tömörítő szervezet még a választások előtt választ vár azokra a kérdésekre, amelyeket januárban egyszer feltett Rockenbauer Zoltánnak, ám azok megválaszolatlanul maradtak - derül ki az MFSZ-nek az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt leveléből. A filmművészek választ várnak arra, hogy "milyen nagyságrendben szándékozik a kulturális kormányzat meghatározni a magyar filmgyártás közvetlen állami támogatását az új törvényben", illetve "szándékozik-e az új filmtörvény meghatározó szerepet adni a Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMK) a filmfinanszírozási rendszerben".

Mint megírtuk, az NKÖM és a szakmai szervezetek hosszú vitázás után tavaly novemberben bizottságot állítottak fel, hogy kidolgozzanak egy új filmtörvény-tervezetet, illetve a filmfinanszírozásra fordítandó források elosztási rendszert. Erre többek között azért volt szükség, mert a hagyományos filmes alapok reálértéke 1998 óta töredékére csökkent, miközben a kormányzat milliárdokat költött néhány történelmi film kiemelt támogatására.

A nyílt levélhez csatlakozott a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, a Független Magyar Producerek Szövetsége, a Magyar Mozgóképrendezők Céhe, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Reklámfilmgyártók Egyesülete is, derül ki a dokumentumból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?