Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állandó bombariadót ígért a hitgyülis könyv szerzője

2002.02.20. 19:03
Ha velem ujjat húz, megfingatom úgy a parasztot, érted, hogy a füle kettéáll, és éjjel-nappal bombariadótok lesz, és nem győzitek majd sikálni a feliratokat! - a üzenet címzettje Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezetője, mobil-üzenetrögzítőre küldte Bartus László újságíró, a Fesz van című könyv írója. A gyalázkodó affér tavaly nyáron történt, a bíróság pedig szerdán első fokon 300 ezer forintos kártérítésre kötelezte az újságírót.
A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdai elsőfokú ítéletében kimondta: Bartus László újságíró megsértette Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének jóhírnévhez fűződő személyiségi jogait, és 300 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte. Az ítélet szerint az újságíró többször is megsértette a vezetőlelkészt durva, lealacsonyító és bántó kifejezéseivel.

A bestseller

Az Index információi szerint Bartus autójára tavaly nyáron "áruló" feliratot festetettek. A céges autó megrongálását az újságíró egyértelműen a Hit Gyülekezet számlájára írta. Mint ismert, Bartus maga is sokáig aktívan részt vett az egyház életében, ám miután szakított a hitesekkel könyvet írt a felekezet belső viszonyairól. A bestsellerré vált Fesz van és az egyházra irányult figyelem sok tekintetben magyarázkodásra kényszerítette a gyülekezet vezetőit. Bartus akkor perekre számított, azok azonban elmaradtak.

A válaszcsapás

Bartus az autófestés éjszakáján a gyülekezet szóvivőjének mobiltelefonján hagyott több olyan üzenetet, amelyben beígérte, hogy minden korábbi őt ért atrocitásért az eredetinél sokkal keményebb csapással válaszol. Németh Sándornak, akit a rögzítőre beszélve többször lefasisztázott, azt üzente: "velem jobb, ha nem kezd, mert én megfingatom a faszit". Hozzátette azt is, ha valami még történne, "ott robbanni fognak, felrobbantom a faszinak az autóját, meg minden amit akartok". A visszavágás egyik formájaként a második üzenetben Bartus beígérte azt is, hogy bővített kiadásban ismét megjelenteti a hitesekről szóló könyvet kiegészítve egy "baromi nagy reklámmal", amivel "szétszaggatja" Németh-et.

A bizonyíték

A bíróság nem tartotta szükségesnek az üzenetek szó szerinti ismertetését. A tárgyaláson Bartus elismerte, hogy ő beszélt a szóvivő telefonjára, de azzal védekezett, hogy az egyház tagjai fenyegetik őt. Ennek bizonyítására hosszabb részeket idézett a Fesz van-ból. Érvelését a bíróság nem tartotta igazolhatónak.