Megmenekült az enyészettől a sevillai magyar pavilon, Makovecz remekműve

2023.11.10. 20:41

Két esti hold

Az ABC de Sevilla című spanyol lap beszámolója szerint teljes pompájában,

rekordidő alatt rekonstruálták Makovecz Imre építész 1992-es sevillai világkiállításra megépített magyar pavilonját.

Az andalúziai híradás szerint a Curie de la Cartuja utcában található organikus épület ismételten úgy néz ki, mint ahogy azt 31 évvel ezelőtt megépítették a székely ácsok és az erdélyi mesteremberek a Kossuth- és Ybl-díjjal is elismert néhai építész irányítása alatt.

A sevillai expó egykori 67 pavilonjából ma csak 15 áll, a többit már rég lebontották a spanyolok. A megmaradt épületek közül is csak nyolc konstrukció élvez helyi védelmet, ám ez automatikusan nem jelentett garanciát arra, hogy a kiállítás két gyöngyszemének tartott magyar és chilei efemer tereket karbantartsák, és az állagukat megóvják.

A spanyol világkiállítás bezárása után Makovecz Imre építészeti fő műve négy évig csaknem kihasználatlanul dacolt az idővel. Ekkor döntötte el az egykori Andalúziai Közterületi Társaság, hogy csaknem 400 ezer euróért eladja a magyar pavilont a Luis Portillo üzletember tulajdonában lévő Zent-csoportnak, akik az épületet 1996-ban alakították át energetikai múzeummá. Mivel az akkor megalkotott tematikus kiállítás szinte senkit sem érdekelt, a vállalat 2013-ban csődbe ment, a kiállított tárgyakat eladta, épített tulajdonát pedig magára hagyta. 

Bernarda Alba magyar háza

Az egykori magyar pavilon tényleges vesszőfutása ekkor kezdődött el. Míg a vandálok szép lassan szétverték a pavilon belső tereit – köztük az épület legfőbb attrakciójának számító, az üvegpadló alá helyezett teljes gyökérzetével látható gemenci tölgyet –, addig a színesfémtolvajok az épület gerincén fecskemód egymás mellett sorakozó hét harangtorony fémborításait szedték le.

A feltépett tetőszerkezet miatt kialakult réseket persze hamar felfedezték maguknak a madarak, és 10-12 centi magas ürülékkel fedték be a felfordított hajóra is emlékeztető belső tér padlózatát, illetve annak gerendázatát. A magyar kormány ekkor döntötte el, hogy Makovecz alkotását darabokban hazaszállíttatja, és újból felállíttatja, ám ez a terv ismeretlen okból nem valósult meg.

A pusztulást látva tavaly, 2022. április 17-én vette meg a Makovecz-házat a Mario López Magdaleno cordobai üzletember irányította Magtel nevű cég, amely a bányászat, a távközlés, az energetika, illetve a vasút területén rendelkezik különböző érdekeltségekkel. 

A vételár másfél millió euró (567 millió forint) volt. A rekonstrukció, amelyet az üzletcsoport egyik – közelebbről meg nem nevezett – építészének felügyelete mellett hajtottak végre, a vételár felébe került. azaz hozzávetőlegesen 283,5 millió forintba. 

Mario López Magdaleno üzletember elmondása szerint az egykori világkiállítási pavilont vagy irodaházként, vagy oktatóközpontként, esetleg turisztikai létesítményként fogják újrahasznosítani. Pontos céljuk és tervük még nincs, de a bérbeadással szerinte azért nem lesz baj, mert az épület az egykori expo területén létrehozott Isla de la Cartuja Tudományos és Technológiai Parkban található, ahol az eddig megtelepedő vállalatok már komoly helyhiánnyal küszködnek. Egy biztos, a spanyol–finn fenntartású Építészet Kutatásáért és Ismertetéséért Alapítvány (FIDAS) már elkezdte újabb tematikus sétáinak szervezését a területre, amelynek központi eleme a most felújított egykori magyar pavilon lesz.