Új trend? Közösségi finanszírozásból mentenék a nyugdíjasok a műemlékeket

tegnap, 19:49 Módosítva: 2021.06.12 20:58
0
Saját álmaikat valósítják meg, ám mégis nemes ügy érdekében mozgósítja az épített örökségéért aggódókat és rajongókat egy nyugdíjas házaspár. A fiatalosan gondolkodó nagyszülők fejükbe vették, hogy közadakozásból állítják vissza az egyik híres pesti szecessziós bérpalota eredeti, Róth Miksa üvegeivel és Maróti Géza szobraival díszített homlokzatát. Ám ők nemcsak kérnek, hanem adnak is.

Álmok álmodói

Az álmok mindig megvalósíthatók, feltéve ha elég kitartók és szorgalmasak vagyunk. Ez az életfilozófiája Szinger Margit képzőművésznek és férjének, Hámori Géza egykori könyvtárosnak is. A nyugdíjas házaspár öt gyermek szülei és hat unoka nagyszülei. Idealisták és maximalisták. Olyan pozitív gondolkodású emberek, akik fogékonyak a szépre, a jóra, akik nem csak beszélnek, hanem cselekszenek és cselekvésre hívják a művészetkedvelőket és az értékmentőket.

Margit és Géza újrakezdők. Míg a biológia szakos tanár, ám selyemfestő iparművészként tevékeny asszony Veszprémben élte az elvált nők életét, addig az 1966-ban Jugoszlávián keresztül Nyugat-Európába disszidált Géza az Európai Unió bíróságán dolgozott könyvtárosként. Mivel Margit felnőtt lánya is ennek a luxemburgi intézménynek volt az egyik dolgozója, így meglátogatta gyermekét. Az egyik ilyen vizitkor ismerkedtek össze a bíróság étkezőjében.

Margit a magyar szóra lett figyelmes: „rossz helyen állsz, nem ott van a sor vége”. Ez volt az a mondat, amely bár nem neki szólt, de beindította a moirák szövőszékét, és egyetlen szempillantás alatt összekötötte e két kalandos életet tizenhat évvel ezelőtt. A képzőművész kiköltözött Belgiumba, és jó tyúkanyó módjára szárnya alá vette Géza előző házasságából származó gyermekeit és unokáit. 

A nyugdíjas házaspár 2011-ben költözött vissza Budapestre. Több helyen is éltek a fővárosban, hiszen mindig kíváncsiak voltak a fővárosi kerületek különböző atmoszféráira. Évekkel ezelőtt vásárolták meg a terézvárosi Munkácsy Mihály utca 23. alatti sarokházban az egyik lepusztult lakást, amelynek tragikus elhanyagoltsága ellenére kellemes századelős hangulata volt. A felújítás csaknem kilenc hónapig tartott. Ez az epreskerti, parkosított művésztelepre néző emeleti lakás lett a második otthonuk.

De minden alkalommal, amikor megérkeztünk, felnéztünk a házra és azt láttuk, hogy nagyon szép ez az épület még így is, de csonka. Látszott, érezhetően hiányoztak róla a régi díszek, a régi stílus. Határozottan emlékszem arra az öt-hat évvel ezelőtti délutánra, amikor itt az első emeleti korlátra támaszkodva szomorúan néztük a nagy üvegablakot, ahol most drótüvegek vannak a Róth Miksa-féle üvegablakok helyén, és azt mondtuk, hogy ezt egyszerűen nem lehet így hagyni. Valamit csinálni kell. De felmértük, hogyha a házon akarunk változtatni, akkor a ház lakóin kell először változtatni. Nem azért mert rossz emberek, hanem azért, mert nem ismerték egymást, és nem tudták arra kérdésre a választ, hogy mitől éreznék jobban magukat a házban.

A közösség ereje

A szépérzékű nyugdíjasok ekkor jöttek rá, hogy először közösséget kell építeniük, s csak utána jöhet a helyreállítás. Ennek érdekében meghívták magukhoz a társasház félénk lakóit egy kis ismerkedésre, beszélgetésre. Margit aprósüteményt sütött és frissítővel várta szomszédait. A találkozás olyan sikeres lett, hogy azóta mindig az ő otthonukban tartják a lakógyűléseket. Lecserélték a közös képviselőjüket egy dolgosra. Elkezdtek pályázni az összes fórumon, ahol sokszor nyertek is. Igaz nem a Róth-üvegek visszaállítására, hanem más esztétikai beavatkozásokra, de a tetőjárda-felújítás és az udvarzöldítés is fontos dolog egy lakóközösség életében. Egyébként ez utóbbi támogatásnak köszönhetően kerültek a belső udvarra hortenziák, a kinti kovácsoltvas díszkerítésre pedig illatos futórózsák.

Tovább

Az ékszerkirály és magyar felesége felforgatta Budapestet

június 2., 09:49 Módosítva: 2021.06.03 10:36
0
Egy modern kétegyházi lány csodálatos élete drága francia ékszerek és a híres angol beteg között.

Almásy Jacqueline grófnő 1895-ben látta meg a napvilágot a család kétegyházi kastélyában. A Békés megyei dekoratív lány 22 évesen lett Bissingen-Nippenburg Károly gróf felesége, aki a Császári és Királyi 13. Jász-Kun Huszárezred egyik főhadnagya volt. Szenvedélyes szerelmük és házasságuk azonban nem tarthatott sokáig, hiszen férjének katonatisztként a nagy háború kitörésekor be kellett vonulnia. Az ifjú nemes ezredével együtt hősiesen végigharcolta a galíciai és a tiroli frontot, ám balszerencsétlenségére a világháború utolsó évében, július 6-án egy olasz repülőgépbomba repeszeitől súlyosan megsérülve elvérzett a Piave folyó menti, Termine di Cadore nevű falucska közelében.

Tovább

Angol lett a milliárdokért újjáépített budavári Főőrség épülete

május 25., 21:49 Módosítva: 2021.06.03 10:40
0
Május 14-e óta újra eredeti pompájában látható a budavári Főőrségi laktanya. A Hauszmann Alajos tervezte kaszárnyáját eredetileg 1903-ban adták át, amelyet a várpalota őrzését, biztonságát és díszszolgálatát ellátó testőrség pihenőhelyeként használtak. Annak ellenére, hogy Budapest ostromakor az épület „csak” 30 százalékos háborús kárt szenvedett, a Felső laktanyának is hívott épületet ideológiai okokból 1971-ben porig rombolták.

Az eredeti tervek, archív fotók, régészek és művészettörténészek szakvéleményei alapján süttői mészkőből most újjáépített főőrségi épület kivitelezési költsége – a szomszédos Stöckl-lépcsővel együtt – nettó 3,7 milliárd forintba került. A kivitelezést a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. végezte el. Az udvarlaki épület díszes, faragott köveit, illetve a tetején látható 12 hadi trófeát Csányi Szabolcs szobrászművész és csapata faragta ki újra. A versailles-i hangulatot árasztó, pompásan újjáépített ingatlan belül már nem ilyen szép.

Tovább

Magyar színésznők extrém libidóval

május 19., 07:08 Módosítva: 2021.06.03 10:42
0
Forgatókönyvírókat megszégyenítő izgalmas szappanopera a Gombaszögi lányok valós története.

A szelíd irónia nagy mesterének tartott Heltai Jenő Tündérlaki lányok című novellájának szegény leánytestvérfőhősei négyen voltak. Három tisztességes, a negyedik nem. Nyílt titok volt a századelő Budapestjén, hogy az író a Gombaszögi nővérekről mintázta kaján, szellemes, ám sok helyen sikamlós vígjátékát, amely már keletkezése évében Európa-szerte ünnepelt és felkapott színpadi előadássá vált. A darab Amerikában Girls up to Date címen futott. A pajzán keretek között mozgó keserédes mű sikere abban rejtőzött, hogy a szerző nemcsak a kiscicákból csábító nagymacskákká átvedlett bakfisok jellemfejlődését mutatta be plasztikusan, hanem a családja fizikai megmaradásáért önmagát és tehetségét feláldozó legidősebb lány dilemmáit is. Vajon a pénztelenséggel járó heves szerelmet vagy a mannaesővel nyakába ömlő szenvtelen és hideg érdekházasságot válassza?

Tovább

Rangos nemzetközi díjat nyertek az Etele pláza belsejének tervezői

április 30., 20:34 Módosítva: 2021.06.03 10:43
168
Míg az orosz bevásárlóközpontot a Csillagok háborúja egyik űrhajója, addig az Etele téri pláza belső tereit az ajándékcsomagok díszszalagjai ihlették.

Két fiatal magyar építész is elnyerte idén az Európai Építészeti Művészettervezési és Urbanisztikai Központ a chicagói Athenaeum Múzeummal közösen alapított „Europe 40 under 40 nevű szakmai díját. A rangos elismerést csak azok a fiatal generációhoz tartozó építészek kaphatják meg, akik forradalmi mérnöki szemléletek mentén alakítják és formázzák a jövő környezetét, a városi tereket.

Annak ellenére, hogy a Deilinger Tamás és Domokos Balázs vezette London-Moszkva-Budapest központú mérnöki iroda leginkább az Egyesült Királyságban és Oroszországban tevékenykedik, a Group Dyer építésziroda portfóliójába beletartozott az idén nyíló Etele Pláza belsejének megtervezése is.

A magyar alapítású cég négy pályaművét is díjazta a nemzetközi zsűri.

Tovább

A budai várban működik az egyik titkos dimenziókapu

április 29., 21:01 Módosítva: 2021.06.02 15:23
556

Egy titkos budai épületből könnyen elutazhatunk Európa csaknem összes városába. Ez az út gyorsabb és olcsóbb is, mint egy átlagos fapados repülőút.

Budapesten Európa legnagyobb mecsetje lehetne a Gül baba türbéje

április 7., 18:41 Módosítva: 2021.06.02 15:24
315

Durics Hilmi Huszein budai főmufti még egy bosnyák kommandót is vezetett az osztrák csendőrség ellen. Miattuk maradt meg Sopron magyarnak.

Ezer méter magas piramist terveztek a Gellért-hegy helyére

március 30., 16:56 Módosítva: 2021.06.02 15:23
566

A Citadella helyén állhatna a turáni Akropolisz vagy a magyar Walhalla.

Másfél milliárdért szabadulna a főváros két műemlékétől

március 23., 21:47 Módosítva: 2021.06.02 15:25
110

A kuruclesi nyaralót „az élet vizéből” befolyt milliókból építette fel egykori tulajdonosa.

Fergeteges vígjátékot lehetne forgatni Táncsics Mihály kiszabadításáról

március 15., 16:57 Módosítva: 2021.06.02 15:25
222

A Táncsics börtöneként ismert József-kaszárnyából nem volt nehéz a szöktetés, a bonyodalmak csak azután kezdődtek.

Ismét felépítik az egykor világhírű Erzsébet Sósfürdőt Újbudán

március 10., 20:17 Módosítva: 2021.06.02 15:25
2106

A miniszterelnöki megbízott szerint a Dél-budai Centrumkórház felépülte után kezdődhetnének a munkálatok.