Úgy tűnik, megmenekül a Győri Nemzeti Színház

2024.03.15. 06:10

A Győri Nemzeti Színház a város egyik legmegosztóbb épülete: a sílesiklósáncnak becézett épület egyesek szerint rontja a városképet, mások merész, a városképből kiemelkedő tömbjét a hetvenes évekbeli modern építészet egyik védendő értékének tartják.

Néhány évvel ezelőtt Győr polgármestere felvetette a lebontás ötletét, ezzel nagy felháborodást váltott ki a szakmai körökben. A tér rendezéséről készült legfrissebb látványtervek alapján azonban úgy tűnik, megmenekül az épület, adta hírül az Építészfórum.

A jellegzetes formájú, szoborszerű épület 1978-ban készült el a Győri Tervező Vállalat igazgatója, Vincze Kálmán és Harmati János építészek tervei alapján. Először kicsit értetlenkedve, de az országos építészeti szakma is értékelni kezdte, hamarosan pedig nemzetközi ismertségre tett szert – írta korábban az Építészfórum oldalán Hartmann Gergely, aki szerint 

az épület lebontása helyrehozhatatlan űrt hagyna maga után a városképben, de a város és a régió önképén is.

 

A cikk válaszul született a Kisalföldben megjelent interjúra, amelyben a város frissen megválasztott polgármestere, Dézsi Csaba András felvetette a színház lebontásának ötletét a korábban tervezett felújítás helyett.

Dézsi akkor azt mondta, inkább egy nagy parkot hozna létre a belvárosban, alatta három szint garázzsal. Szerinte a színház ormótlan épületét nem szeretik a győriek, és kérdés, mennyire van értelme rengeteg pénzért toldozni-foldozni, hogy még ötven évig rontsa a városképet. Helyette új kulturális központot hozna létre a belvárosban, többek között hangverseny- és konferencia-teremmel, színházzal, kiállítótermekkel. 

Úgy tűnik, nem bontják le

A színház felújítására már a Kisalföld-interjú előtt két évvel, 2018-ban megvoltak a tervek. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata írt ki tervpályázatot a Győri Nemzeti Színház megújítására, ahol a legmagasabb elismerést Sándor János (TEATRO Építész Műterem Kft.) kapta.

Most azonban úgy tűnik, nem bontják le a színházat, sőt a 2018-as felújítási tervek sem valósulnak meg. Dézsi Csaba András 2024. március 11-én tette közzé a színháznak otthont adó II. János Pál tér legújabb felújítási terveit, amelyen a színház jelenlegi főhomlokzata is látszik. 

A bejegyzés szerint sokkal zöldebb lesz a környezet, akadálymentesítik a területet, a megújuló tér egyszerre lesz modern és elegáns. A tér 45 évvel ezelőtti elkészültekor a színház társulata mellett a Győri Balettnek is otthont adott.