Gigantikus R2-D2 droiddá alakította át egy professzor az egyetemi csillagvizsgálót

2023.11.13. 19:33

Egy közeli galaxisban

A Kaiserslauterni Műszaki Egyetem zweibrückeni kampuszának közepén, a szőlőültetvények buja ölelésében olyan épület emelkedik a német táj fölé, ami mintha egy másik galaxisból érkezett volna. Míg egyesek mint a tér végtelen kiterjedésű kapujára tekintenek erre a 4,57 méter átmérőjű kupolában végződő hengerre, addig mások egy fiktív univerzum egyik új zarándokhelyeként.

A csillagvizsgálót Peter Pokrowsky professzor kezdeményezése 2002-ben azért emeltette a helyi Természettudományi Egyesület lakossági közadakozásból, hogy az „egyetem felett” rendszeresen elhaladó üstököseket jobban megfigyelhessék. Ilyen lekésett esemény volt többek között az 1996-os Hyakutake C/1996 B2 és az 1997-es Hale–Bopp C/1995 O1 üstökösök áthaladása, illetve az 1999. augusztus 11-i napfogyatkozás.

A későbbi csillagászati események pontos megfigyelése miatt az obszervatóriumot az egyesület a lehető legmodernebb eszközökkel szereltette fel. A csillagvizsgáló nemcsak egy  35,6 centméter tükörátmérőjű Schmidt-Cassegrain márkájú teleszkóppal rendelkezik, amelyre különféle, 10-40 mm-es gyújtótávolságú és 98-391-szeres nagyítású szemlencséket lehet felszerelni, hanem a Nap megfigyeléséhez egy Coronado SolarMax teleszkóppal is, amelynek különféle szemlencséivel 16-50-szeres nagyítást lehet elérni.

Egy messzi-messzi galaxisban

Amikor az obszervatórium külső felújítása 2018-ban esedékessé vált, Hubert Zitt informatikai professzor azt javasolta az egyetem rektorának, hogy a csillagvizsgálót úgy fessék át, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a Star Wars-univerzum R2-D2 nevű droidjára. Az egyetemi kancellária engedélyének birtokában az 55 éves tudós és a diákjai alig 120 órányi munkával festették át az épületet Luke Skywalker hűséges bádogtársának jellegzetes színeire.

A német tudós és csapatának művészeti akciója hamar óriási visszhangra talált a Star Wars-rajongók körében. A világ csaknem összes sajtóorgánuma beszámolt R2-D2 óriási, zweibrückeni másáról. 

A hír hallatán a Luke Skywalkert alakító Mark Hamill amerikai színész is beszámolt az obszervatórium átfestéséről a Twitter-falán.

Egyébként nem ez az első R2-D2-témájú épület a világon, de a német verzió kétségtelenül sokkal jobban néz ki, mint a Minnesota államban található Goodsell csillagvizsgáló 2010-es díszítése, amelyet eleve csak ideiglenesnek szántak a készítői.

Az egyetemi csillagvizsgáló egyébként minden péntek este 8 órától várja a látogatókat tiszta égbolt esetén, illetve különleges csillagászati események alkalmával előzetes bejelentkezés alapján.