Árpád
-2 °C
3 °C

Nyálas zombi vagy Prága aranyhangja?

2000.03.22. 16:36
Sokáig húzódozott, aztán mégis engedett rajongóinak. Most azonban ismét kétségessé vált, láthatják-e őt hívei az idei hannoveri világkiállításon, merthogy nincs szabad koncertcsarnok számára. Csehország és az egykori Csehszlovákia zenei fenoménjéről, Karel Gottról van természetesen szó, akiről egy pesti diszkóban férfi WC-t neveztek el, sőt, az általa énekelt "Lady Carneval" című számnak Nagy Feró is örök emléket állított.

"Jöjj, Karel, jöjj!"
A hatvanéves táncdalénekes még januárban nyilatkozott úgy, hogy nem hajlandó fellépni Hannoverben, mert hazájában egy újságcikk "nyálas show"-nak nevezte azt, amit Gott, a"zombi" előad. A sértődött művész visszavonult Münchenbe (Bajorországba), s ott "frusztrálódott" - saját szavai szerint.

Ezek után a vele szolidarizáló német rajongók ezrei árasztották el kérésükkel, hogy mégis szakítson időt a hannoveri szereplésre "Prága Aranyhangja". (Karel Gott annak idején Die goldene Stimme aus Prag címmel nagylemezt is kiadott az egykori NSZK-ban.) Gott engedett a nyomásnak, és azzal az indoklással, miszerint nem akarja, hogy "a gonoszok győzzenek", kinyilatkoztatta: mégis fellép Hannoverben. Ám ekkor kiderült: nincs olyan csarnok a hannoveri expó-területen, ahol szerepelhetne.

Prága Aranyhangja
A teremproblémát maga Vaclav Bartuska hozta fel, aki Csehország főmegbízottja a hannoveri expón. "Meglepődtünk a világkiállítás rendezőinek válaszán" - nyilatkozta Bartuska, aki június 7-ére, Csehország nemzeti ünnepére mindkét koncertcsarnokra bejelentette igényüket, ám a szervezők szerint minden termük foglalt ebben az időpontban.

Pedig Bartuska azok közé tartozott, akik meggyőzték a "nyálas zombit", hogy mégiscsak lépjen fel, az idei expón. De nemcsak a cseh főmegbízott, hanem a német rádióállomás, az NDR 2 is szabályos akciót indított "Jöjj, Karel, jöjj!" lózunggal, amelynek nyomán 250 üdvözletet kapott faxon a cseh fenomén, a telefonhívásokat pedig meg sem tudták számolni a szervezők. Még Hannover főpolgármestere, Herbert Schmalstieg is kiállt Gott mellett - ezért is lenne meglepő, ha végül a németek hiúsítanák meg a prágai "aranyhang" megszólalását...

Karel Gott

Hétszeres Arany Csalogány-díjas cseh(szlovák) énekes, aki 1939-ben, Plzenben született. Két házasságon kívüli gyermeke: Dominika (1973) és Lucie (1987). Gyári munkásként kezdte pályafutását (ezt sajnos később erősen elhanyagolta).

A prágai konzervatóriumban énekelni tanult, majd ugyanitt dzsesszkávéházakban (Vltava, Alfa) lépett fel. 1963-ban következett be az elkerülhetetlen: kiadták első lemezét, amit két év múlva követett egy nagylemez is. Mind a mai napig csaknem 150 albuma jelent meg. Színházakban (Semafor, Apollo) is fellépett, majd 1967-ben féléves vendégszereplés után hazaengedték Las Vegasból. Első filmjét 1974-ben forgatta.

Számos táncdalfesztiválon is részt vett, többek között Japánban, koncerteket adott Európa szinte összes országában. Németországban legnagyobb sikereit a Doktor Zsivágó című filmhez írt dalával és a Lady Carneval slágerrel aratta. 1985-ben egész estét betöltő dokumentumműsor készült róla a televízió számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?