Nyálas zombi vagy Prága aranyhangja?

2000.03.22. 16:36
Sokáig húzódozott, aztán mégis engedett rajongóinak. Most azonban ismét kétségessé vált, láthatják-e őt hívei az idei hannoveri világkiállításon, merthogy nincs szabad koncertcsarnok számára. Csehország és az egykori Csehszlovákia zenei fenoménjéről, Karel Gottról van természetesen szó, akiről egy pesti diszkóban férfi WC-t neveztek el, sőt, az általa énekelt "Lady Carneval" című számnak Nagy Feró is örök emléket állított.

"Jöjj, Karel, jöjj!"
A hatvanéves táncdalénekes még januárban nyilatkozott úgy, hogy nem hajlandó fellépni Hannoverben, mert hazájában egy újságcikk "nyálas show"-nak nevezte azt, amit Gott, a"zombi" előad. A sértődött művész visszavonult Münchenbe (Bajorországba), s ott "frusztrálódott" - saját szavai szerint.

Ezek után a vele szolidarizáló német rajongók ezrei árasztották el kérésükkel, hogy mégis szakítson időt a hannoveri szereplésre "Prága Aranyhangja". (Karel Gott annak idején Die goldene Stimme aus Prag címmel nagylemezt is kiadott az egykori NSZK-ban.) Gott engedett a nyomásnak, és azzal az indoklással, miszerint nem akarja, hogy "a gonoszok győzzenek", kinyilatkoztatta: mégis fellép Hannoverben. Ám ekkor kiderült: nincs olyan csarnok a hannoveri expó-területen, ahol szerepelhetne.

Prága Aranyhangja
A teremproblémát maga Vaclav Bartuska hozta fel, aki Csehország főmegbízottja a hannoveri expón. "Meglepődtünk a világkiállítás rendezőinek válaszán" - nyilatkozta Bartuska, aki június 7-ére, Csehország nemzeti ünnepére mindkét koncertcsarnokra bejelentette igényüket, ám a szervezők szerint minden termük foglalt ebben az időpontban.

Pedig Bartuska azok közé tartozott, akik meggyőzték a "nyálas zombit", hogy mégiscsak lépjen fel, az idei expón. De nemcsak a cseh főmegbízott, hanem a német rádióállomás, az NDR 2 is szabályos akciót indított "Jöjj, Karel, jöjj!" lózunggal, amelynek nyomán 250 üdvözletet kapott faxon a cseh fenomén, a telefonhívásokat pedig meg sem tudták számolni a szervezők. Még Hannover főpolgármestere, Herbert Schmalstieg is kiállt Gott mellett - ezért is lenne meglepő, ha végül a németek hiúsítanák meg a prágai "aranyhang" megszólalását...

Karel Gott

Hétszeres Arany Csalogány-díjas cseh(szlovák) énekes, aki 1939-ben, Plzenben született. Két házasságon kívüli gyermeke: Dominika (1973) és Lucie (1987). Gyári munkásként kezdte pályafutását (ezt sajnos később erősen elhanyagolta).

A prágai konzervatóriumban énekelni tanult, majd ugyanitt dzsesszkávéházakban (Vltava, Alfa) lépett fel. 1963-ban következett be az elkerülhetetlen: kiadták első lemezét, amit két év múlva követett egy nagylemez is. Mind a mai napig csaknem 150 albuma jelent meg. Színházakban (Semafor, Apollo) is fellépett, majd 1967-ben féléves vendégszereplés után hazaengedték Las Vegasból. Első filmjét 1974-ben forgatta.

Számos táncdalfesztiválon is részt vett, többek között Japánban, koncerteket adott Európa szinte összes országában. Németországban legnagyobb sikereit a Doktor Zsivágó című filmhez írt dalával és a Lady Carneval slágerrel aratta. 1985-ben egész estét betöltő dokumentumműsor készült róla a televízió számára.