Negyedmillióan látták Monet-t és barátait

2004.03.15. 21:22
Több mint negyedmillióan tekintették meg a Monet és barátai című impresszionista tárlatot a budapesti Szépművészeti Múzeumban; a kiállításra legutolsóként jegyet vásárló ifjú párt a szponzorok meglepetése várta hétfő este - közölte a kiállítás egyik szervezője hétfőn.
A december 1-jén nyílt és hétfőn zárult kiállítást három és fél hónap alatt 254 ezren látták - mondta a szervező, Erdőháti Melinda.

A tárlatnak akkora sikere volt, amire "évtizedek óta nem volt példa". A kiállításra az utolsó héten voltak a legtöbben kíváncsiak: az érdeklődők még hétfő este is sorban álltak a múzeum előtt, a Hősök terén.

Fiatal párt leptek meg

A pénztárnál fél nyolckor egy fiatal budapesti pár vásárolt utoljára jegyet. Ők voltak azok, akik átvehették a francia nagykövettől és a kiállítás szponzorainak képviselőitől az utolsó látogatónak szánt ajándékokat.

A szerencsés pár az Air France légitársaságtól két személyre szóló párizsi repülőjegyet, egy hétvégét egy hotelban, egy üzletlánctól pedig egy ajándékkosarat kapott francia ételkülönlegességekkel.

A nyertes pár elzárkózott a sajtószerepléstől, az MTI érdeklődésére annyit azonban mégis elárultak, hogy budapestiek és a tárlat megtekintését már régebben tervezték, de a hideg idő miatt korábban nem vállalták, hogy végigállják a többórás sort.

Egyedi kiállítás volt

A francia nagykövet személyesen kalauzolta végig a nyertes párt az első néhány termen.

A diplomata elmondta, hogy a tárlat egyik fő motívuma annak bemutatása, hogy a felvonultatott festők hogyan hatottak egymásra és miképpen fedezték fel a fényt a festészetnek.

Azon túl, hogy Claude Monet talán az egyik legismertebb festő a világon, a budapesti kiállítás hatalmas sikere annak egyediségében rejlik; a tárlat képei, grafikái ebben az összeállításban ugyanis sehol máshol nem lesznek láthatóak - mondta az MTI-nek a nagykövet, akinek az édesapja, mint mondta, festő.

A FranciArt programjaként rendezett tárlatra 33 európai és amerikai gyűjteményből mintegy 70 festmény és rajz érkezett, amelyeket Monet három festményével és grafikai gyűjteményének 40 kiemelkedő darabjával egészített ki a Szépművészeti Múzeum.

A kiállított mesterek között voltak egyebek között Manet, Pissarro, Renoir, Sisley és Signac képei.