A Kisvakond-láz itthon nem a pénzről szól?

2009.03.22. 16:19 Módosítva: 2009.03.22. 20:03
Kétezren voltak szombaton a Millenárison rendezett Kisvakond kiállításon, de a szervezők százezres tömegnek érezték. 43 ezer forintért senkinek sem kellett egyméteres plüssvakond, a kisebbekből viszont elvitték az összeset.

A Tisza cipõ, a Mackósajt és az autós kártyás póló után Kisvakondot is jó ideje visszahozta a retróláz. A Cseh Centrum a Tavaszi Fesztivál keretében a Millenárisra vitte át az alkotó, Zdenek Miler eredeti rajzaiból álló Kisvakond-kiállítás anyagát, ami most kiegészült egy vetítőteremmel, egy játszósarokkal, és a kisvakond.net ereklyeárusító-pulttal, ahol hegyekben állnak a vakondos kulcstartók, könyvek, pólók és plüssfigurák.

Szinte csak 10 év alattiak és 30 felettiek hömpölyögtek a tömegben. A kiállítási rész gyerekbarát, a képeket 1 méteres magasságban rakták ki, bár így a felnőttek szemvonalában már csak kék felhőket tudtak tenni, hogy mégse legyenek olyan kopárak a falak. A Kisvakond minden képen más országban jár: oroszlánokat hergel az állatkertben, tevekaravánnal utazik a sivatagban, meg jegesmedvéket ölelget a sarkvidéken. A cseh erdőkben szinte alig látjuk, ő többet utazhatott a világban 56-os születése után, mint nálunk a külkeres elvtársak együttvéve.

A kiállítás legnagyobb sztárja az óriás plüssvakond, mindenki vele akar fényképezkedni, mint Disneylandben, le is kellett láncolni, nehogy ráboruljon a gyerekekre. Egy anyuka hiányolta a beígért Kisvakond-jelmezes diákokat, akik digitális gépekkel azonnal kinyomtatható fotót készítenek mindenkiről. A szervezők nagyon csúnyán néztek rá. Szerintük a Kisvakond-láz itthon nem a pénzről szól, inkább, ahogy mondták "érték a mai botrányosan rossz rajzfilmek között".

Káeurópai Disneyland: Zdenek Miler és a Kisvakond-rajongók (fotó: Barakonyi Szabolcs)

"Szerettük volna elhívni az alkotót is, az idén 88 éves Zdenek Millert, de nem örvend túl jó egészségnek, most is kórházban van - mondta Gál Róbert, a Cseh Centrum munkatársa. - Ezt elmondtuk a gyerekeknek is, akik a játszóházban készített rajzaikkal kívánhatnak jobbulást neki. Ezeket a rendezvény végén összegyűjtjük, és elküldjük Csehországba."

8 évesen már ciki Kisvakondot rajzolni

Zdenek Milernek két hét múlva minimum 2000 rajzot kell megnéznie, mivel a Kisvakond Játszókuckó munkatársai csak a szombati napon 200 gyerekrajzot gyűjtöttek. "Ha a vasárnapunk is ilyen pörgős lesz, meghalunk - nevetett az egyik szervező, Somló Zsuzsa. - Azt hittük, 1 óra körül lesz egy kis nyugi, mert a kicsik kidőlnek ebéd után. De úgy látszik, mindenhol elmaradt a délutáni alvás. A következő hétvégén még többen lehetnek itt a Millenárison, mert 28-án cseh sörfesztivál van. Amíg az apuka iszik, anyuka megnézi a gyerekekkel a Kisvakondot."

A többség csak kiszínezi az előre gyártott rajzokat (fotó: Barakonyi Szabolcs)

"A 7-8 éveseknek már néha ciki a kicsik között rajzolgatni - folytatja Zsuzsa -, de ha elég sokat nézelődnek, egy idő után már kedvet kapnak ők is hozzá." A játszókuckó asztalánál mindenki serényen színezi az előre gyártott vakondos és nyulas képeket, kivéve az ötéves Botondot. "Fejből rajzolja a tevekaravánt, amit itt a kiállításon látott - mondja büszkén a kissrác anyja, Margit. - A Kisvakondon kívül a vonat a másik nagy szerelme, szerencsére nem érdeklik a lövöldözős Transformerek, meg a többi divatos rajzfilm. Sajnos a tévében már nem adják a Kisvakondot, pedig ugyanúgy kötelező darab kellene hogy legyen, mint a Magyar népmesék."

A vakondtól mindenki megőrül

"A szervezés viszont csapnivaló, ennyi gyereket nem lenne szabad bezsúfolni ilyen kis helyre - folytatja Margit. - A rengeteg lámpa nagyon felfűti a teret, a gyerekek tisztára megőrülnek a melegtől, alig lehet velük bírni."

De nemcsak a kölykök hülyültek meg. A biztonsági őrök morogtak, kötekedtek, fotósengedélyt követeltek. Idegesek voltak a forgatag miatt. Eredetileg egy őr jutott volna az egész kiállításra, de amikor a gyerekek elkezdték leszaggatni a zsinóron lógó plüssfigurákat, megerősítették a védelmet.

Akasztott mesefigurák, zakkant őrök
(fotó: Barakonyi Szabolcs)

A kiállítás hátsó termében a Kisvakond a városban ment dvd-n, de később leadtak újabb 10 részt is. Vicces volt, amikor egy anyuka elkezdett hőbörgni a szervezőknél, mert „Nem lehet hallani semmit a meséből”. Még a kétévesek is tudják, hogy a vakond csak annyit tud mondani: mojmoj, meg ahoj.

Kisvakond idén már 53 éves

Zdenek Miler 1956-ban találta ki a Kisvakondot, állítólag akkor, amikor felbukott egy kerti vakondtúrásban. A rajzfilmsorozat 1957-ben indult, 2002-ben készült el az utolsó rész.

A figura gagyogása minden nyelven érthető, ezért már az "átkosban" is kiváló exportcikknek számított. A rajzfilmsorozat a volt szocialista blokk országain túl is népszerû lett, Kisvakond kalandjait 85 ország vásárolta meg. Japánban hatalmas rajongótábora van, Gál Róbert szervező szerint "nekik kelet-európai egzotikumnak számít minden 70-es években készült mese."

A Kisvakond-franchise

De Zdenek Miler is csinált akkora üzletet a Kisvakond-figurákkal és párnákkal, mint George Lucas a Star Wars-kütyükkel? Miler még 89-ben levédette a Vakondot, és engedélyt adott a merchandising termékek (pólók, párnák, satöbbi) forgalmazására. Nem adta el viszont a film- és könyvjogokat, és a 2002-es utolsó epizód után már nem készül új Vakond-folytatás.

"A pólók és a takarók nem fogytak jól, de a közepes méretű Kisvakondból csak ma 25-öt adtunk el, a nagy hűtőmágnesekből 30-at, és a nyulas meg sünis figurák is elfogytak - meséli Horák László, aki eddig csak a kisvakond.neten árulta a vakondos cuccokat. - Olyan, mintha százezren jöttek volna el. Ma csak annyi szünetem volt, hogy bekapjak egy szendvicset, de nem baj, mert annyi vakondot adtunk el, amennyit máskor 2 hónap alatt rendelnek tőlünk." Lászlóék egyébként a Moravská Ústøedna BRNO játékgyár egyéb termékeit is árusítják, van náluk plüsskalapból kiugró Bob és Bobek, meg Rumcájsz is, bár ezek nem annyira népszerűek, mint Kisvakond és haverjai.

Záráskor megtudtuk azt is, hogy a közönségkedvenc óriásvakond 43 000 forintba kerül, bár fél év alatt összesen kettőt adtak el belőle. Ráadásul az egyiket gyerekek helyett egy Kisvakond becenevű, 20 éves srác kapta meg a barátnőjétől. Egy 50 körüli férfi itt elkezdett morogni, hogy a biztonságiak már fél 6-kor kizavarnak mindenkit, pedig a rendezvény 6-ig tart, de amikor meghallotta a nagy vakond árát, kivonult, és közben azt mondta a lányának: "Látod, ez is csak a pénzről szólt."

De mennyit kaszál ezzel az egésszel Zdenek Miler?

A Vakond-könyvek kiadási joga itthon a Móránál van. A cseh, a német és a magyar kiadásokat együtt számolják, összesen 20-25 ezer példány fogyott el mindegyik Kisvakond-könyvbõl, 1971 óta. A Móra külkapcsolatokért felelõs munkatársa, Szabó Csilla szerint "Mindig Zdenek Miler jogi képviselõje dr. Milena Fischerova tárgyal a szerzõdések ügyében, de az utolsó szót továbbra is Miler úr mondja ki."

December óta levelezünk Milena Fischerovával, de sajnos azóta sem hajlandó elárulni, mennyi Kisvakond-játék készül évente a brnói gyárban, mennyi a bevétel jár a Kisvakond-jogok után a 88 éves alkotónak. Azt viszont megtudtuk, hogy a csehországi ügyvédnő szerint csak a kisvakond.net, és a mackófelsõkre, meg egyéb retrócuccokra szakosodott Vakondgyár rendelkezik érvényes szerzõdéssel a magyarok közül, a bolthálózatból kivált, Vakondnyár néven mûködõ webshop nem.