Hét színészt rúgott ki Alföldi a Nemzetiből

2009.03.23. 10:57 Módosítva: 2009.03.24. 13:13
A Nemzeti Színház 15 hónapja kinevezett igazgatója idén hét színésztől válik meg. Alföldi tavaly már 18 társulati tagot tett lapátra.

A kirúgott színészeknek megkaptuk a listáját: Benedek Miklós, Csoma Judit, Gazsó György, Mertz Tibor, Spindler Béla és Szalay Mariann mellett Varga Mária is elbúcsúzik a társulattól. Így az eddigi infomrációnkkal ellentétben nem hat, hanem hét színészt bocsátott el márciusban Alföldi Róbert.

A legismertebb név, akire Alföldi nem tart igényt a Nemzeti Színházban tovább: Benedek Miklós. "Egyelőre szabadúszó leszek, nem valószínű, hogy most bárhova leszerződöm - mondta a terveiről az Indexnek a Jászai Mari-díjas színész, aki már 40 éve van a pályán. - Nagyon sok felkérést kaptam a döntés óta. Egy vígszínházas darabban áprilisban kezdenék, de amíg nem állok a színpadon nem szeretnék konkrétumokról nyilatkozni."

D SAK20020406007

"Szerződtetési tárgyalások zajlanak minden színházban, minden igazgató most dönti el, kivel szeretne együtt dolgozni a következő évadban" - mondta az Indexnek a Nemzeti Színház sajtófőnöke, Gálos Orsolya, de nem kívánt további részleteket elárulni. Az igazgató a kirúgásokat azzal indokolta, hogy a következő évad rendezői nem látnak ezekben a színészekben fantáziát.

Mertz Tibor a kevésbé ismert színészek között van, ő a Klubrádióban nyilatkozott az esetről: elmondta, magától lépett ki, mert tudta, hogy elbocsátják. A felmondását Alföldi elfogadta.

Mertz a Klubrádióban hozzátette, nem volt indok a színészek elbocsátására, még anyagi sem. Alföldi egy társulati ülésen januárban ugyan azt mondta, a minisztérium elvont tőlük 85 millió forintot és felkérte a társulatot, hogy ne kelljen senkit elbocsátani, mindenki mondjon le fizetésének 10 százalékáról. Ezt a társulat kivétel nélkül megtette. A minisztérium mégis odaadta akkor az emlegetett összeget.