Novemberben bezár a Zeneakadémia

2009.04.20. 13:38
2011-től barokk operákat is be tudnak majd mutatni a Zeneakadémián, ha 2011-re befejezik a felújítást. Az EU 9,7 milliárd forintot adott az átépítésre, a hangzásért a Művészetek Palotája akusztikusának legfőbb konkurense felel.

"November végéig még rendeznek hangversenyeket a Zeneakadémia nagytermében, aztán a Liszt Ferenc téri zenepalota felújítása miatt másik helyre költözik az intézmény" - mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora hétfőn Budapesten. Az ideiglenes helyet még keresik.

10,8 milliárdból újítják fel

A Zeneakadémia felújításáról szóló, 10,8 milliárdos szerződést tavaly októberben írták alá; az összegből 9,7 milliárd forint az uniós támogatás és 1,1 milliárd a magyar költségvetési forrás. A projekt keretében először a Wesselényi utca 52-ben található kiegészítő épületet újítják fel és korszerűsítik, majd a Liszt Ferenc téri zenepalota rekonstrukciója követezik, ami a tervek szerint 2011 végére fejeződik be.

Finisbe ért a Zeneakadémia felújításának műszaki előkészítése is. Sikerült akusztikai szakértőnek megnyerni Larry Kierkegaardot, aki kezdőként a Művészetek Palotája akusztikusának, Russell Johnsonnak a munkatársa volt, később pedig legjelentősebb konkurenciája lett.

A szakértő többször járt már a Zeneakadémián és neves magyar muzsikusokkal beszélt arról, hogy a cél az eredeti hangzás megőrzése. A tervek nagyszabásúak: a pódium alatti kazánház helyén hangszertároló lesz, a kor igényeinek megfelelő szólistaöltözőket alakítanak ki. A kisteremben helyreállítják a zsinórpadlást és a zenekari árkot, a terem így ismét alkalmas lesz barokk vagy akár Mozart-operák bemutatására.

Régizenében régiós központ lehetünk

Mindez azért is fontos, mert folyik a régizenei masterképzés akkreditációja, amelyről Vashegyi György karmester, a szak leendő vezetője elmondta, hogy a tanagyag és a tanári kar összeállt. Malcolm Bilson, Kertész Ildikó, Tábori Péter és Simon Standige már elfogadta a felkérést. Batta szerint jó esély van rá, hogy e téren is közép-európai képzési központtá váljon az akadémia.