Veszélyben a vajdasági roma kulturális fesztivál

2009.05.25. 15:54 Módosítva: 2009.05.25. 15:57
Pénzügyi gondok miatt veszélybe került a palicsi ROMART művészeti fesztivál, a 2 millió 50 dináros büdzséből csak 500 ezer van meg.

Július 2. és 4. között rendezné meg a POLIS FEST Polgárok Egyesülete a vajdasági Palics fürdővárosban a ROMART fesztivált, ahová a vajdasági és szerbiai roma előadókon kívül olyanokat sztárokat is elhívtak, mint Alexian Santino Spinelli, a cigány nyelven alkotó olasz költő, a magyar 100 Tagú Cigányzenekar, és a kölni roma színház.

A 2 millió 50 ezer dináros (mintegy 6,2 millió forintos) költségvetést viszont annak ellenére sem tudták összehozni, hogy a fellépők nem kérnek honoráriumot. A pénz elmaradását a szponzorok visszalépésével, és a Szerbiát is sújtó nemzetközi pénzügyi válsággal indokolják. A rendezvény kitalálója és szervezője, Goran Nikolic eddig csak 500 ezer dinárt (1,5 millió forintot) szerzett, és most lehet, hogy a presszóját, és a lakását kell fedezetként beáldozni egy bankkölcsönhöz, hogy megcsinálhassa a fesztivált.

Az elmúlt években többek között olyan hírersségek léptek fel Palicson, mint a Rajkó zenekar; Saban Bajramovic, a balkáni cigányzene tavaly meghalt, de már életében legendává vált előadója; Natasa Tasic és Jadranka Jovanovic belgrádi operaénekesnők; a csak cigány zenészekből álló jazzformáció, a GYASS; vagy az operettdallamokat dzsesszimprovizációvá változtató Mato Uralo. A 100 Tagú Cigányzenekar pedig két éve elvállalta, hogy minden évben fellép a ROAMRT fesztiválon.