Tim Burton-kiállítás nyílik New Yorkban

2009.06.10. 12:47 Módosítva: 2009.06.10. 13:03
A Karácsonyi lidércnyomás, a Halott menyasszony és a Beetlejuice vázlatai mellett a rendező kedvenc horrorjait is bemutatják. Itt lesz majd látható először, miket rajzolt 21 évesen, kezdő Disney-animátorként.

November 22-én kiállítás nyílik Tim Burton rajzaiból és bábfiguráiból a New York-i Museum of Modern Artban, írja a Variety. A jövő tavaszig tartó tárlat anyaga több, mint 700 darabból áll majd. A Beetlejuice, az Ollókezű Edward, a Karácsonyi lidércnyomás és A halott menyasszony karaktervázlatai mellett bemutatják a borzas hajú rendezőzseni 14 filmjét is.

A 93-as Karácsonyi lidérnyomás egyik vázlatrajza
A 93-as Karácsonyi lidérnyomás egyik vázlatrajza

A kiállítás Burton gyerekkori rajzaival nyit. "Mindig is szerettem rajzolni, de én még akkor sem álltam le, amikor az iskolai tanárom azt mondta, nem kéne erőltetni" - nyilatkozott a korai évekről a rendező a Varietynek.

Burton 21 évesen már a Disney stúdiónál dolgozott, és most New Yorkban lesznek láthatóak először azok a fázisrajzok, amiket a 79-es Stalk of the Celery című rövidfilmhez, és a 81-es A róka és a kutyához készített. Burton így emlékszik vissza ezekre az időkre: "Nem éreztem jól magam a Disney-nél. Leültettek egy asztalhoz, és mindenféle figurákat rajzoltattak velem. Később kiderült, hogy egyiket sem használták fel."

Burton azóta persze befutott rendező lett, és idén visszatért a Disney-hez is: a 2010-ben mozikba kerülő Alice Csodaországban mozifilmet már az egérbirodalom producereivel együtt készíti.

A 84-es Frankenweenie vázlatrajza
A 84-es Frankenweenie vázlatrajza

A kiállítással párhuzamosan a New York-i múzeum filmvetítést is tervez. Itt azokat az alkotásokat mutatják be, amik nagy hatást gyakoroltak Burtonre, és örökre rányomták a bélyegüket a stílusára. Látható lesz a német expresszionizmus mérföldköve, az 1920-as Dr. Caligari, James Whale 1931-es Frankensteinje, és a 61-es A kút és az inga Roger Cormantől.