Ma van a Bloomsday

2009.06.16. 11:42
Egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik James Joyce Ulysses című regénye. Az ezer oldalas mű szerint a főhős apja Szombathelyen született, ezért a városban ír koncertekkel és sörcsappal ünneplik az írót.

Ma tartják a világ számos városában a Bloomsdayt, amikor is James Joyce Ulysses című regényére és annak főhősére, Leopold Bloomra emlékeznek. A csaknem ezer oldalas regény ugyanis egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban. Először 1954-ben az ír fővárosban tartottak Bloomsdayt Joyce és a regény tiszteletére, azóta a világ több országában, köztük Magyarországon is rendeznek Bloom-napot.

Magyarországon 1994 óta rendezik meg Szombathelyen a Bloomsdayt, mivel a regény szerint itt született Leopold Bloom apja. Szombathelyen ír támogatással 2005-ben szobrot is állítottak James Joyce-nak, 2006-ban pedig a Magyarországi Joyce Társaság elnyerte a XX. Nemzetközi Joyce Szimpózium megrendezési jogát is.

Ma este fél öttől számos rendezvényt tartanak az Ulysses előtt tisztelegve Szombathelyen. A főtéren ír népzenét játszanak, lesz ír kocsma ír sörökkel, este fél tízkor pedig egy kamaradarabbal tisztelegnek Joyce előtt a szombathelyi Bloom-házban.

Már Bécsben is

Idén új város is csatlakozott a mozgalomhoz, Bécsben egy könyvkiadó kezdeményezésére igyekeznek meghonosítani a hagyományt. A regényből egy kávéházban a hirdetési ügynök főhős kollégái olvasnak fel részleteket egész éjszaka.

A szervezők Bécsben ugyanis 23 sajtótermék és kiadóvállalat szerkesztőit, üzletkötőit, szedőit, hirdetési rovatok vezetőit kérték fel erre a feladatra. Az sem véletlen, hogy az irodalmi élmény mellett gorgonzola-sajtos kenyeret és burgundit kínálnak a közönségnek, ugyanis a regényben a főhős ezeket fogyasztotta egy italmérésben.