Vígoperát írnak a brit képviselők botrányáról

2009.06.24. 12:53 Módosítva: 2009.06.24. 19:49
Az angol királynő zeneszerzőjét annyira felháborította a jogtalan parlamenti költségtérítések miatt kirobbant botrány, hogy operában éli ki dühét. A premierre meghívná az érintett képviselőket, akik magánkiadásaikat akarták kifizettetni az adófizetőkkel.

Vígoperát ír a brit uralkodó zeneszerzője a parlamenti képviselők mostani botrányáról, akik személyes kiadásaik fedezésére is közpénzeket igényeltek.

A királynő zenemesterét, a 74 éves Peter Maxwell Daviest felháborította a képviselők visszaélése, amit a közre mért csapásként értékelt.

A skóciai Orkney-szigetek St. Magnus fesztiváljának egyik rendezvényén Davies a The Daily Telegraph című napilapot dicsérte, amely "megtette a demokráciáért, amit a kormány nem: fényt derített ezekre a visszaélésekre".

"Dühös vagyok a visszaélések miatt, és ahogy tudok, hangot akarok ennek adni, akár a zene segítségével is" - idézte a zeneszerzőt a fenti napilap.

"Egy vígoperán dolgozom, amelynek díszletei kerti medencébe való úszó kacsaházak és várárkok lesznek" - utalt a zeneszerző azokra a dolgokra, amelyeket némelyik igen tehetős képviselő a köz pénzéből finanszírozott.

"Néhányukat talán a bemutatóra is meghívom. Persze biztosan tiszteletjegyet szeretnének, aztán majd visszaigénylik az árát a parlamenttől" - mondta Davies maró gúnnyal emlékeztetve a képviselők gyakorlatára.