Sickratman izgalmasabbra írta az Odüsszeiát

2009.07.05. 08:40 Módosítva: 2009.07.05. 08:40
Bel-budapesti undergroundsztár lett Sickratmanként Paizs Miklós, aki most a teaházi magányból egy Odüsszeiász című eposszal törne elő. Devecseri fordítását átigazította, és P.Artot alapítana, legalábbis elméletben.

Vajdai Vilmos, a TÁP színház lelke kérte fel Paizs Miklóst, hogy írjon egy Odüsszeia-átiratot egy előadáshoz: Először nem vette komolyan, az első stábgyűlés után felpörgött, utólag csalódottnak tűnik. "Nem volt világos, mit akarnak pontosan, de végül kábé nyolc sorom maradt benne. Nem egészen azt gondolták, amit én." A Paizs írta szöveget viszont a Jaffa kiadó a Könyvhétre megjelentette könyvalakban (itt beleolvashat).

Sebők Bori dramaturg dolgozta össze három szövegből, a Mészöly Dezsőéből, a Devecseri Gáboréból és a Paizséból az Odisszeisz-fázis című darabot. "Nem értettem a koncepciót, hogy miért ilyen lett" - mondta az alkotói folyamat rajta kívül eső részéről. A Volt fesztiválon szerdán adták elő a Busa Pistával felálló darabot. (Kritikánk a darabról itt olvaható >>>)

Paizs Miklós
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"A tiszteletlenség nálam alapattitűd, én nem vagyok attól rosszul, hogy erre használtam a szentséges Devecseri-fordítást" - mondja Paizs kicsit büszkén, de hát ezt tudjuk róla, a Grespik Lászlóról (na, ki tudja még, hogy ki ő?) és más politikusokról szóló dalában sem kímélt senkit. Beperelték, veszített és nyert.

A maffia viszonya Homéroszhoz

Itt kapcsolódunk Odüsszeuszhoz, ami nagyon mai sztori Paizs szerint: "Ez az ember rabolt, ölt, és csak a saját indíttatása volt fontos számára, mint ahogy egy maffiózó fiának, aki a Sirályba besétált és elvitt egy egymilliót érő szaxofont. A rendőrség nem tesz semmit, félnek tőle, pedig tudják hol keressék. A világ erre van berendezkedve, hogy akinek ereje van, az elvehet mindent". Ha valakit az irodalom érdekel, eláruljuk, a hexametert nem sokáig tartotta Paizs a saját változatában, a hatos lüktetést viszont végig. A cél a folyamatos felolvashatóság volt, hogy illeszkedjen Paizs beszédritmusához, és ne akadjon meg az olvasás sehol.

Ezt eddig kétszer olvasta fel, mindkétszer hatan-hatan voltak, ami eléggé lelombozta (a TÁP-os előadást telt házzal játszották). Pedig Paizs is sok történetdarabot kihagyott, mert "az élet átlépett ezeken", vagyis unalmasak. Az Odüsszeiát én azért el bírtam viselni, az Iliásznál már az első pajzsleírásba belehaltam, mégis ebből lett Brad Pitt-es kasszasiker.

Jön az új Sickratman

Paizs mindig szem előtt van, mégsem látni, mit csinál. Évek óta egy Váci utcai teázóban dolgozik, el is magyarázza nekünk a teák közötti különbségeket: "Nem tűnök el, csak élem az életemet. Nincsen médianyilvánosságom, nem is vágyom rá. Családom és munkahelyem és zenekarom van. Ezzel el vagyok. Ráadásul egy idő után unalmas volt bíróságra járkálni, meg izgulás is volt a pénz miatt."

Vannak kihagyott ziccerek az életedben?, kérdeztük. "Mindegy, mit csinálsz, a dolgok magukat alakítják. A Korai Öröm életében volt egy kihagyott dolog, amikor egy roncs Ikarusszal elindultunk Berlinbe koncertezni, de útközben lerobbantunk, pedig a hét zenekara voltunk valami jelentős műsorújságban. Addig felfelé íveltünk, volt pár év kihagyás, és azóta sem tudtuk elérni ugyanazt a népszerűséget ott."

Nézze meg a képeket!

"A Balra átnak logikus következménye volt, hogy kitiltottak pár helyről, és voltak, akik nem szívesen beszélgettek velem - folytatta. - A Sickratmannek lesz folytatása, lesz lemez, de kellene hozzá pénz, próbálnak segíteni. Ez is jellemző, hogy nem én keresem a segítséget, mert akiket ismerek, nem akarják kiadni, nem akarnak konfliktusokat, vagy nem tetszik nekik". A lemez 80 százalékban kész van, meg kellene még egyszer keverni, és pár hangsávot még feljátszani.

"Van egy képzet, hogy ha valaki ilyet csinál, az szeretne ebből megélni. Lehet, hogy át kell alakítanom ezt az elképzelést. Jól esne, ha sok példányban fogyna el a lemezem, de ahogy a világ áll, lehet, hogy elég, ha az információt feltesszük a netre." A Sickratman cd-ből 1200-1600 között ment el, de most a könyv érdekli, meg az új album. Persze nem szeretné magát plakátokon látni és reklámokban.

Bel-budapest a házban

A Sickratman belső budapesti sztárt faragott belőle, viszont vidéken egyáltalán nem ismerik. Egy kapuvári progresszív kocsmatulajdonos bevallotta, nem merné elhívni fellépni, mert nem értik problémáit. "Vidéken minden természetesebb, még az antiszemitizmus i

P.Art néven csinálna pártot, mert azért tenne ilyet is. Hasonló lenne a Kétfarkú Kutya Párthoz, de nem indirekten politizálnának, hanem mindig direkt véleményt mondanának, mert az szerinte hiányzik. Az aktuális kérdésekben foglalnának állást: "Nincs egy olyan demonstratív szervezet, amelyik véleményt mond. Mi egy nagyképű párt lennénk." Komolyan venné ezt a dolgot? "Ha csinálnám, akkor igen. Persze most ez csak egy kacérkodás, de olyan állapotban van ezen a földterületen ez a nép, hogy lassan nekem is lehet szerepem. Úgyse lesz, úgyhogy miért csinálnám?"