A British Museum is Abu-Dzabiba megy

2009.07.29. 11:59 Módosítva: 2009.07.29. 12:37
A 2013-ban nyíló múzeumot Norman Foster tervezi.

Több millió fontos szerződést írt alá a British Museum Abu-Dzabiban. A neves angol múzeum lesz a hivatalos partnere a 2013-ban megnyitó új közel-keleti múzeumnak. A világhírű Norman Foster által tervezett épületa Louvre és a Guggenheim mellett áll majd. A British Museum működésében azonban eltér majd ezektől. Míg a Louvre és a Guggenheim az európai múzeumokleányvállalataként működik majd, a British hangsúlyozza, hogy csupán partner lesz. A múzeum műtárgyakat kölcsönöz Abu-Dzabinak, és segítséget nyújt a kiállításrendezésben is.

A közel-keleti múzeum termeit a tervek szerint különböző témáknak szentelik majd, így lesz egy, amely az olaj történetével foglalkozik.

A megállapodás kritikusai a British Museum kommercializálódásával érvelnek. A befolyó összeg ugyanakkor segíthet a londoni múzeum tervezett bővítésében, amelynek 223 millió dolláros költségvetési tervezetét a közelmúltban dobta vissza a kormány.

Az Egyesült Arab Emírségekhez 1971-ben elsőként csatlakozó sejk után Zayed National Museumnak nevezett létesítmény 2013-ban nyílik meg, és a tervek szerint ingyenes lesz a belépés.

"Mi nem akartunk British Museum Abu-Dzabit" - mondta az intézmény fejlesztési vezetője, Justin Morris a The Times-nak. "Mi partnerekkel működünk együtt, ahogy itt is tesszük."

Az épületet az a Norman Foster tervezi, akinek nevéhez fűződik a londoni Uborka, a Reichsatg üvegkupolája és a British Museum egy bővítése is. A terveket még nem tették közzé.