Jenő
-3 °C
6 °C

Roma festőnők kiállítása New Yorkban

2010.02.11. 11:32
Négy magyarországi kortárs roma festő képeiből nyílik tárlat csütörtökön a New York-i Magyar Kulturális Központban.

A kiállítás két témát dolgoz fel: a romák, illetve a nők helyzetét Magyarországon. A Shukar! (Szép!) című tárlat a novemberben zárult, New York-i és washingtoni helyszíneken zajlot tmagyar kulturális évad, az Extremely Hungary utóeseménye.

A 25 képből álló kiállítás anyagát Junghaus Tímea roma származású művészettörténész válogatta a Néprajzi Múzeum és a Kuglerart gyűjteményéből - nyilatkozta az Indexnek Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum munkatársa. A tárlat a magyarországi roma festőnők munkáit mutatja be: a salgótarjáni születésű Oláh Jolán, a komlói Orsós Teréz és Ráczné Kalányos Gyöngyi, valamint a monori Omara (Oláh Mara) olajfestményei tekinthetők meg április 8-ig a dél-manhattani kulturális központban.

A Néprajzi Múzeum roma anyaga főként 1990-2000 között gyűjtött képekből áll. Junghaus Tímea azokat a képeket válogatta ki, amelyek a legjobban illusztrálják a romák és a nők helyzetére jellemző "kettős elnyomást". A négy Európa-szerte híres festőnő képein hangsúlyos a család és a gyermek témája.

A cigány képzőművészet az 1970-es évek végére született meg. Kezdetben a művészeket a naiv és autodidakta művészet kategóriájába sorolták. A kiállítás rendezője, Junghaus Tímea gondolatmenete azonban abból a meglátásból indul ki, hogy nem el- és leválasztani kell a roma művészeket a kortárs és a fősodorba sorolt művészektől, hanem demokratizálni kellene a művészeti életet - mondta Szuhay Péter. A Shukar! anyaga nem tekinthető naivnak. Ezek az alkotások igényesek, provokatívak és gyönyörűek, méltó módon mutatják be a magyar kortárs roma festőművészetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?