Catherine Zeta-Jones és Denzel Washington is színházi színészként juthat a csúcsra

2010.05.05. 09:21
Nagy hollywodi sztárokat is jelöltek idén az amerikai színházszakma legrangosabb díjára, a Tonyra. A legtöbb kategóriában már megint az Őrült nők ketrece nyerhet.

Catherine Zeta-Jones, Jude Law, Denzel Washington és Kelsey Grammer is az idei Tony-díjra jelöltek között szerepel.

A rangos Broadway-díj jelöltjeinek listáját kedden hozták nyilvánosságra a szervezők. Washingtont a Fences című darabban, Law-t a Hamletben nyújtott alakításáért nevezték a legjobb színész kategóriában. Zeta-Jones az A Little Night Music, Grammer pedig az Őrült nők ketrece című musical főszereplőjeként jutott a jelöléshez.

Az Őrült nők ketrece 11 jelölést kapott, köztük a legjobb musicalfelújítás díjára is esélyes. A legjobb musical kategória jelöltjei a Green Day rockegyüttes dalaiból született American Idiot, a Memphis, a Million Dollar Quartett és a Fela!. Utóbbi szintén 11 jelölést válthat díjra.
A legjobb dráma Tony-díjáért Sarah Ruhl In the Next Room, Geoffrey Nauffts Next Fall, John Logan Red és Donald Marguiles Time Stands Still című színműve versenyez.

A drámai színészi díjakra Washington és Law mellett Alfred Molina (Red), Liev Schreiber (Pillantás a hídról) és Christopher Walken (A Behanding in Spokane) is esélyes.

A drámai színésznő kategóriában Viola Davis (Fences), Valerie Harper (Looped), Linda Lavin (Collected Stories), Laura Linney (Time Stands Still) és Jan Maxwell (The Royal Family) nyerhet Tonyt.

A június 13-i Tony-gálán életműdíjat kap Alan Ayckbourn, a The Norman Conquests-drámatrilógia írója és Maria Seldes színésznő. A ceremóniát a CBS tévécsatorna közvetíti a New York-i Radio City Music Hall-ból.