Mégis nyomoznak a pécsi főtér ügyében

2010.05.10. 14:47
A Pécsi Városi Ügyészség nyomozást rendelt el a pécsi Széchenyi tér felújításával kapcsolatban, miután hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi, feljelentést elutasító határozatát.

Egy magánszemély még március elején fordult a városi ügyészséghez, mert szabálytalanságokat fedezett fel a főtér átépítésének előkészületeivel, a kivitelezésre kiírt pályázattal kapcsolatban, és kifogásolta a felhasznált anyagok és a munkavégzés minőségét. 2010 április 1-én a rendőrség úgy ítélte meg: az Európa Kulturális Fővárosa EKF program keretében folyó térfelújítással összefüggésben nem történt bűncselekmény, ezért elutasította az ügyben tett feljelentést.

A döntés ellen a feljelentő panasszal élhetett, és ezt meg is tette. Az ügyészség helyt adott panaszának, és hatályon kívül helyezte a rendőrség elutasító határozatát.

Hétfőn Petréteiné Malomsoki Csilla, a baranyai főügyészség helyettes főügyésze bejelentette, hogy újabb nyomozást rendeltek el a felújítással kapcsolatban. A rendelkezésükre álló dokumentumok alapján egyelőre nem tudnak egyértelműen állást foglalni, történt-e bűncselekmény. A nyomozás határideje június 19., de ez meghosszabbítható két hónappal.

A pécsi kapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

A Széchenyi tér több közeli utcával és térrel együtt az EKF-program beruházásainak keretében, mintegy kétmilliárd forintból újul meg. A főteret a szilveszteri rendezvényekre és a januári EKF-megnyitóra már tavaly átadták, a fejlesztés teljes egészében azonban most fejeződik be.

A téren megszűnt a parkolás, megerősítették, kicserélték a burkolatot, a járművek helyét különböző élményelemek, köztük "zenélő kövek" vették át, és elvégzik a teljes akadálymentesítést is.