Árokbetemetés Szikora Robival és óriásplakátokkal

2005.08.02. 14:25
A csütörtökön a Felvonulási téren nyíló ARC plakátkiállítás a hazaszeretettel és vízivással ismerteti meg az érdeklődőket.
Az árokbetemetés jegyében zajlik a hatodik ARC plakátkiállítás, derült ki az esemény keddi, jégtömbök tövében rendezett sajtótájékoztatóján. A Szikora Róbert által, a nagy nyilvánosság előtt leliberálisozott szervezők idén ugyanis a "Haza. Szereted?" szlogenjükkel a nemzeti érzelmű óriásplakát-tervezőket is meg kívánták szólaltatni.

A szervezők A tudósító számára nem derült ki, hogy Gesztiék célkitűzése megkésett reakció-e, vagy pedig preventív kezelés a 2006-os tömeghisztériára. Az utóbbira enged következtetni a trianonozó Szikora meghívása, az előbbire viszont a három szervező népnemzeti hiphop-öltözete (piros-fehér-zöld, vágtató paripás és szent koronás pólók), amelyeket az évekkel ezelőtti Belga-sláger sokadik lenyúzott bőréből varrtak.

Kötődés a hazaszeretethez

A Kuplung nevű szórakozóhely trópusi klímáját a rendezők ötletesen az asztalokra helyezett jégtömbökkel igyekeztek domesztikálni, amelyek hatásfoka csak akkor csökkent, amikor Geszti bedobta a mikrofonba a "jégkondícionálás" kifejezést. Mindazonáltal megtudtuk, hogy az ARC plakátpályázatok célja, hogy kiderítsük: "van-e élet a sztereotípiákon túl?". A választ a közönség csütörtök este ismerheti meg, a Felvonulási téren rendezett, "multikulturális műsor" közben és után.

#alt# Fatér Barna, zsűritag és szervező szerint különösen jó anyag érkezett a pályázatra idén, a színvonal évről évre javul, ami leglátványosabban a kivitelezés minőségén látszik. A zsűri ugyanakkor szigorúbb volt, így a lehetséges 100 helyett csak 64 óriásplakátot állítanak majd ki, amelyek mellett egyébként lesz több, mint 20 citylight poszter is.

Fatér azt sajnálta, hogy a pályázók túlságosan kötődtek a hazaszeretet témájához, és kevesebb volt az önálló, asszociatív, elszállt munka.

Nem volt derűlátó Rohonyi Gábor, a videopályázat elnöke, aki szerint a filmesek nem tudtak kitörni a sztereotípiákból, az alkotói kedvet lanyhának nevezte, és sajnálta, hogy a profik évről évre távol maradnak.

A csapból is folyik

A művészeti kérdésekről - hogy a tudósító is elsüthessen egy B-kategóriás szóviccet - váratlanul a környezetvédelem vizeire evezett Geszti Péter. Az ARC-on belül idén ugyanis külön kategória volt az ivóvízpályázat, "az ivóvíz presztizsének és imidzsének javításáért". Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter az évi egymilliárd eldobott ásványvizes műanyagpalack említésével az Index tudósítóját azonnal a csapvízivók táborába állította.

A miniszter szerint Budapesten kiemelkedően jó a csapvíz minősége, ahogy az ország többségében is megfelel az EU-szabványoknak. Aki nem szereti a klór ízét, az hagyja fél órát szabad levegőn a vizeskancsót, adott receptet a miniszter, majd az ásványvízbizniszre mért utolsó csapásként megjegyezte, a csapvíz 500-szor olcsóbb, mint a palackos (bár az nem derült ki, hogy a Margitszigetiről vagy San Pellegrinóról van-e szó).

#alt# Miközben Persányi víztesztet hajtott végre Fatér Barnával, tanúk előtt lejegyeztem Geszti következő poénját, "a miniszter vizet prédikál", de mielőtt a fogadásokat megkötöttük volna, a főszervező már el is lőtte azt, így homlokomat egy jégtömbhöz szorítva hallgattam meg a csütörtöki koncert egyik sztárját, Szikora Róbertet. A nemzet csikidamja elmondta, eddig úgy tudta, a liberálisok, mint például Geszti, egyszerűen mindent megkérdőjeleznek. Mikor azonban kiderült, az esemény a hazaszeretetről szól, tudta, hogy az ügy jó, és elvállalta a fellépést. Kifejtette még, hogy neki Trianon nagyon fáj, de aztán újra a szervezőkhöz került a mikrofon, így az is kiderült, a csütörtöki díjátadón "Oláh Ibolya egy különleges dalt fog elénekelni, amelynek címe: Magyarország."

Díjátadó, ősbemutató, önkép
Az ARC plakátpályázat díjátadója augusztus 4-én 19 órakor lesz a Felvonulási téren. A megnyitón Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója mond beszédet, amit kétórás "Haza. Szereted?" koncert követ. A koncerten fellép a Balkan Fanatik, a Beatrice, Belga, Oláh Ibolya, az R-GO, a TÁP Színház: Etchno, Oláh Ibolya pedig elénekli a Magyarország című dalt, ősbemutató jelleggel.

A rendezvény idei felhívása: Haza. Szereted? Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna témaválasztásukkal arra keresik a választ, hogy milyen az emberek önképe hazájukról. Bakos Gábor szerint: "Egy ország imázsát a benne élő emberek fejében kell megkeresni, megalkotni, kitalálni. Ezt a folyamatot szeretné az ARC elindítani."  • Hírek
  • Lakáshitel