Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árokbetemetés Szikora Robival és óriásplakátokkal

2005.08.02. 14:25
A csütörtökön a Felvonulási téren nyíló ARC plakátkiállítás a hazaszeretettel és vízivással ismerteti meg az érdeklődőket.
Az árokbetemetés jegyében zajlik a hatodik ARC plakátkiállítás, derült ki az esemény keddi, jégtömbök tövében rendezett sajtótájékoztatóján. A Szikora Róbert által, a nagy nyilvánosság előtt leliberálisozott szervezők idén ugyanis a "Haza. Szereted?" szlogenjükkel a nemzeti érzelmű óriásplakát-tervezőket is meg kívánták szólaltatni.

A szervezők A tudósító számára nem derült ki, hogy Gesztiék célkitűzése megkésett reakció-e, vagy pedig preventív kezelés a 2006-os tömeghisztériára. Az utóbbira enged következtetni a trianonozó Szikora meghívása, az előbbire viszont a három szervező népnemzeti hiphop-öltözete (piros-fehér-zöld, vágtató paripás és szent koronás pólók), amelyeket az évekkel ezelőtti Belga-sláger sokadik lenyúzott bőréből varrtak.

Kötődés a hazaszeretethez

A Kuplung nevű szórakozóhely trópusi klímáját a rendezők ötletesen az asztalokra helyezett jégtömbökkel igyekeztek domesztikálni, amelyek hatásfoka csak akkor csökkent, amikor Geszti bedobta a mikrofonba a "jégkondícionálás" kifejezést. Mindazonáltal megtudtuk, hogy az ARC plakátpályázatok célja, hogy kiderítsük: "van-e élet a sztereotípiákon túl?". A választ a közönség csütörtök este ismerheti meg, a Felvonulási téren rendezett, "multikulturális műsor" közben és után.

#alt# Fatér Barna, zsűritag és szervező szerint különösen jó anyag érkezett a pályázatra idén, a színvonal évről évre javul, ami leglátványosabban a kivitelezés minőségén látszik. A zsűri ugyanakkor szigorúbb volt, így a lehetséges 100 helyett csak 64 óriásplakátot állítanak majd ki, amelyek mellett egyébként lesz több, mint 20 citylight poszter is.

Fatér azt sajnálta, hogy a pályázók túlságosan kötődtek a hazaszeretet témájához, és kevesebb volt az önálló, asszociatív, elszállt munka.

Nem volt derűlátó Rohonyi Gábor, a videopályázat elnöke, aki szerint a filmesek nem tudtak kitörni a sztereotípiákból, az alkotói kedvet lanyhának nevezte, és sajnálta, hogy a profik évről évre távol maradnak.

A csapból is folyik

A művészeti kérdésekről - hogy a tudósító is elsüthessen egy B-kategóriás szóviccet - váratlanul a környezetvédelem vizeire evezett Geszti Péter. Az ARC-on belül idén ugyanis külön kategória volt az ivóvízpályázat, "az ivóvíz presztizsének és imidzsének javításáért". Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter az évi egymilliárd eldobott ásványvizes műanyagpalack említésével az Index tudósítóját azonnal a csapvízivók táborába állította.

A miniszter szerint Budapesten kiemelkedően jó a csapvíz minősége, ahogy az ország többségében is megfelel az EU-szabványoknak. Aki nem szereti a klór ízét, az hagyja fél órát szabad levegőn a vizeskancsót, adott receptet a miniszter, majd az ásványvízbizniszre mért utolsó csapásként megjegyezte, a csapvíz 500-szor olcsóbb, mint a palackos (bár az nem derült ki, hogy a Margitszigetiről vagy San Pellegrinóról van-e szó).

#alt# Miközben Persányi víztesztet hajtott végre Fatér Barnával, tanúk előtt lejegyeztem Geszti következő poénját, "a miniszter vizet prédikál", de mielőtt a fogadásokat megkötöttük volna, a főszervező már el is lőtte azt, így homlokomat egy jégtömbhöz szorítva hallgattam meg a csütörtöki koncert egyik sztárját, Szikora Róbertet. A nemzet csikidamja elmondta, eddig úgy tudta, a liberálisok, mint például Geszti, egyszerűen mindent megkérdőjeleznek. Mikor azonban kiderült, az esemény a hazaszeretetről szól, tudta, hogy az ügy jó, és elvállalta a fellépést. Kifejtette még, hogy neki Trianon nagyon fáj, de aztán újra a szervezőkhöz került a mikrofon, így az is kiderült, a csütörtöki díjátadón "Oláh Ibolya egy különleges dalt fog elénekelni, amelynek címe: Magyarország."

Díjátadó, ősbemutató, önkép
Az ARC plakátpályázat díjátadója augusztus 4-én 19 órakor lesz a Felvonulási téren. A megnyitón Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója mond beszédet, amit kétórás "Haza. Szereted?" koncert követ. A koncerten fellép a Balkan Fanatik, a Beatrice, Belga, Oláh Ibolya, az R-GO, a TÁP Színház: Etchno, Oláh Ibolya pedig elénekli a Magyarország című dalt, ősbemutató jelleggel.

A rendezvény idei felhívása: Haza. Szereted? Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna témaválasztásukkal arra keresik a választ, hogy milyen az emberek önképe hazájukról. Bakos Gábor szerint: "Egy ország imázsát a benne élő emberek fejében kell megkeresni, megalkotni, kitalálni. Ezt a folyamatot szeretné az ARC elindítani."