Okos, szőke nő nem lesz a Spektrumon

2004.08.16. 09:53
A Spektrum tévé nem fizetne egy ARC-os reklámfilmért, mert szerintük nem tökéletes. Annyira azonban tetszik, hogy levetítenék. Mi teszi reklámmá a reklámot? Miért nem kell fizetni a gorilláknak?
A művészi érzékenység magas fokait érte el a Spektrum televízió zsűrije? Vagy a csatorna egyszerűen nem akar fizetni a nekik tetsző reklámfilmért? - próbáltuk eldönteni az ARC videopályázatán elismert, de díjjal nem jutalmazott pályamunka kapcsán.

A Felvonulási téri plakátpályázatáról közismert ARC-csoport az idén negyedszer hirdetett meg videopályázatot is, ahol többek közt a "Spektrum televízió műsorszámokat elválasztó spot" kategóriában indulhattak a jelentkezők. A csatorna különdíja "az ötlet vagy produktum megvásárlása" volt a "Spektrumon való vetítés céljából".

Filmek érkeztek, a Spektrum talált kedvére valót, be is mutatná, de díjat nem adna ki, mivel a televízió rátalált arra a senki földjére, ahol a filmek átlépik a minőségi követelmények határát, de még nem érkeznek el oda, ahonnan fizetni is kell.

Szőke nő, ingyen

Szőke cicababa gyertyafényes vacsorát fogyaszt sármos pasijával. A bombázó kinyitja a száját, de csacsogás helyett magasröptű tudományos szöveggel, tényekkel, hidrogénreakcióval kápráztatja el a hallótávolságban tartózkodókat. A leeső állak előtt pedig megjelenik a felirat: "Pedig még olvasni sem tud. Spektrum."

Az egyik rendező, Gács Tamás az Indexnek elmondta, az ARC programigazgatója a díjátadás előtti nap hívta fel, hogy közölje: a Spektrum nem oszt ki díjat, de mivel tetszett nekik a filmjük, szívesen vetítenék ingyen. Igaz, vállalták, hogy a szerzők nevét feltüntetik.

A fiatal filmes sérelmezte ezt, hiszen amúgy a "Létező termék" kategóriában indította volna munkáját. Gács állította, hogy magyarázat helyett lekezelő elutasításban részesült a szervező ARC-nál, akik az Index kérdésére később el is határolódtak a Spektrum lépésétől.

Bakos Gábor megértette a filmeseket: "Ez megengedhetetlen, és nem fogom hagyni" - mondta az ARC egyik vezetője. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy maga nem hallott az ügyről, nem tudta, ki értesítette az ARC nevében a stábot, és a szervezés körüli elfoglaltságai miatt valójában azt sem vette észre, hogy az egyik meghirdetett kategóriában végül nem adtak át díjat.

Főemlősök

"A beérkezett pályázatok közt nem találtunk megfelelőt" - adott magyarázatot az Indexnek a Spektrum ARC-felelőse. Ugróczky Dóra szerint a szubjektív elbírálási szempontok alapján egyik pályamunka sem volt a "szájuk íze szerinti". Be akarták viszont mutatni azt, amelyik nekik a legjobban tetszett, azaz a szőke nős filmet.

Felvetésünkre, hogy eszerint a film megütötte a képernyőérettség kritériumait, a marketinges finom minőségi megkülönböztetést tett. Szerinte a filmet, mint az ARC-pályázat legjobb spektrumos filmjét mutatnák be, nem pedig reklámként. Maximum 3-4 alkalommal vetítenék, az alkotók nevét kiírnák, és a néző tudtára adnák azt is, a reklám csak mint pályamunka látható.

A nemzetközi HBO csatornán belül működő Spektrumnál egyébként nagyságrendileg sem tudták megmondani, mennyit fizettek volna, ha reklámként is tetszik nekik a munka. "Mindez alku tárgya" - válaszolta Ugróczky. Gácstól viszont megtudtuk, hogy Ráday Dávid társrendezővel és Lukács Dávid operatőrrel készített filmjük piaci áron 3 millió forint körüli összegbe került volna. Mivel azonban a fiatal filmesek szívességből forgathattak az étteremben, a stáb legtöbb tagja pedig ingyen vett részt a munkában, az egészet megúszták 120 ezer forintból.

Az Index végül nem tudta eldönteni, hogy milyen széles az a zóna, amely a minőségileg jó és a kereskedelmileg is értékes közt húzódik. A Spektrum lépésére magyarázatot keresve azonban felvetődött: mivel a természetfilmeket is vetítő csatorna megszokta, a gorillák és zebrák ingyen jelennek meg a képernyőn, szokatlannak találta, hogy néhány főemlős közreműködéséért viszont honoráriumot kér.

Sem itt, sem most
Bizonytalan az "Itt és most" köztéri szoborpályázat sorsa, tudtuk meg Bakos Gábortól. A Budapesti Őszi Fesztivál keretében tervezett eseményre progresszív köztéri szobrok tervével lehetett pályázni. A zsűri által kiválasztott munkákat Budapest hét pontján állítanák ki.

Az ARC egyik vezetője elmondta, hogy a várakozásokkal ellentétben nem jutottak elég támogatáshoz, így a pályázat sorsa kétségessé vált. Jelenleg a művészekkel tárgyalnak a költségek esetleges csökkentéséről.