Leszereli és eladja Banksy falfirkáit az angol vasút

2007.02.19. 15:02
A provokatív alkotásairól nevezetes angol street artost, Banksyt már nem üldözik a vasút területén. A londoni aukción 100 millió forintnyi összeget kasszírozó művész munkáit a karbantartók rajzos útmutató segítségével keresik meg, majd hordozófelületükkel együtt leszerelik, és aukcióra bocsátják őket.

Egy angol graffitiművész képeiből összeállított tájékoztatóval látta el alkalmazottait az angol vasúttársaság. Az akció célja nem az, hogy célzottan semmisítsék meg a vasút területére került graffitiket, hanem éppen ellenkezőleg. A társaság meg akarja akadályozni, hogy a karbantartási munkák során megsérüljenek az alkotások.

A Network Rail nem minden firkát, hanem csak a legnevesebb angol street artos, Banksy munkáit védi.

Dúsgazdag forradalmár

A szokatlan kezdeményezés annak fényében válik érthetővé, hogy Banksy vászonra festett, de az utcán is alkalmazott technikával készített alkotásai összesen 100 millió forintnyi angol fontért keltek el a Sotheby's közelmúltban rendezett, londoni aukcióján.

Ahogy azt megírtuk, egy street arttal foglalkozó site már megjósolta a műfaj felfutását. A Wooster Collective szerint hamarosan érezhető lesz a "Banksy-hatás", azaz a street art elismertségének növekedése, és más, egyelőre névtelenül alkotó falfirkások sikere.

Ebből egyelőre Banksy profitált, akinek munkáit azután kezdte védeni a Network Rail, hogy a múlt héten megsemmisítette a falfirkás egyik népszerű alkotását. A karbantartók átfestették a londoni Waterloo állomáson azt az elektromos szekrényre fújt festményt, amelyen egy majom detonátorral felrobbant egy fürt banánt.

A rajongók tiltakozására a társaság szóvivője pénteken még úgy nyilatkozott: "Nem akarunk graffitit látni a területünkön, ezért azokat a jövőben is el fogjuk távolítani. Az ok, hogy a firkák csúnyák, illegálisak és a közönség sem szereti azokat".

Nem lehet tudni, hogy a hivatalos álláspontot végül a tiltakozók változtatták meg, vagy az, hogy a vezetőség értesült, milyen ára van Banksy munkáinak a piacon. Mindenesetre a vasúttársaság tájékoztatót adott ki karbantartóinak, amely segít a művész munkáinak azonosításában.

Az alkotásokat átfestés helyett hordozófelületükkel együtt leszerelik, és aukcióra bocsátják. A bevételt jótékony célra ajánlják fel.

A bejelentés nem meglepő azok után, hogy a múlt héten eladásra kínálták az utcai művész egy graffitijét, amelyhez járt a vászonként szolgáló ház is.

Ki az a Banksy egyáltalán?

A főként stenciles technikával dolgozó Banksy alkotásai politikai, társadalmi, környezeti problémákat feszegetnek gunyoros, ironikus formában. A művész firkái 2000-től láthatóak szülővárosa, Yate, London és más angliai nagyvárosok falain.

A világsajtót is bejárta az Izrael által épített védelmi falra festett graffitije a falat áttörő kisfiúról, és a guantanamói fogolyra emlékeztető bábu, amelyet Disneylandbe csempészett a művész. Emlékezetes még az akciója, amiben egy bevásárlókocsit toló nő kőfaragványát helyezte el titokban a Tate gallery egy római alkotásokat bemutató kiállításán.