Homályos iránymutatással indul a képzőművészeti biennále

2006.12.20. 14:47
Kiírták az 52. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kurátori pályázatát. A pályázók kezét nem kötötte meg a biennále főkurátora.

Mostantól jelentkezhetnek a Műcsarnokban azok, akiknek van ötletük, hogy mivel reprezentáljon Magyarország a 2007-es velencei biennálén, amit a tervek szerint június 10. és november 21. között rendeznek meg.

A Műcsarnok ugyanis kiírta a kiállítás kurátori pályázatát, amelyre január 19-ig lehet jelentkezni. Átolvastuk az 52. Velencei Képzőművészeti Biennále főkurátorának, Robert Storrnak a bevezetőjét, majd elbizonytalanodtunk. A kritikusként, művészként és kurátorként is ismert Storr, aki a Yale Egyetem képzőművészeti fakultásának dékánja is egyben, olyan homályos iránymutatásokat közölt írásában, mint hogy "az 52. Velencei Biennále munkaelve, hogy a művészet lényegétől fogva plurális, és hogy egy kifejezési forma legjobb megnyilvánulása nem zárja ki, hogy más kifejezési formának is lehessen legjobbja."

Az élet, a mindenség meg minden

"Mi lesz a világ egyik legnevesebb képzőművészeti eseményének idei témája?" - kérdeztük tehát a biennále nemzeti biztosát, a Műcsarnok főigazgatóját. Petrányi Zsolt elismerte, hogy a főkurátor nem köti meg a kiállítók kezét. Petrányi szerint Storr azt is írhatta volna, hogy "a művészet egy színes paletta".

Mint arról beszámoltunk, a legutóbbi képzőművészeti biennálénak sem volt főtémája. 2005-ben Kicsiny Balázs installáció kerültek a magyar pavilonba, Fitz Péter kurátori közreműködésével.

Öt-hat pályázó

A főkurátor levelét és a felhívást a Műcsarnok egyébként már augusztusban elküldte neves kurátoroknak. A visszajelzések alapján Petrányi 5-6 pályázatot vár, közülük kettőt külföldön dolgozó magyar művészektől.

Kérdésünkre, hogy miért nem írták ki korábban a pályázatot, a nemzeti biztos elmondta, az elhúzódó költségvetési vita miatt csak mostanra tudta a minisztérium megmondani, mekkora összeg áll a program lebonyolítására. A nyertes pályamunkát és a katalógust bruttó 30 millió forintból kell létrehozni.

A pályázatokat egy szakmai testület bírálja el, amelynek összetételét, az összeférhetetlenségek elkerülése végett, a pályázatok beérkezését követően határozzák meg.