Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Előkerültek a leendő főkapitány erotikus versei

2007.06.01. 17:55
Ki sejtette volna, hogy Magyarország következő rendőrfőkapitánya nem egy egykori titkosügynök, hanem a magyar metafiziko-erotikus költészet egy friss tehetsége lesz. Bencze József Gyula vezérőrnagy Teljesség című kötete, ami komoly visszhangot váltott ki budapesti erotikus körökben, tavaly jelent meg magánkiadásban. Ismerkedjenek meg a világ legpikánsabban verselő vezérőrnagyának költészetével!

Már a kötet borítója - kör alakú mezőben két sziluett néz szembe egymással, oly módon, hogy a köztük lévő űr egy kehely alakját vegye fel - világossá teszi, hogy Bencze a teremtést az emberen, sőt az emberek interakcióján keresztül értelmezi, de a testiek mellett nyilvánvalóan nem vak a spirituális vonatkozásokra sem.

A kötetben található betűk a borító által keltett várakozásokat oly messzemenően beteljesítik, hogy abban maga Szíjjártó Péter sem találna belekötnivalót.

Vajon idézte-e valaha a vezérőrnagy egy behajtási ügyben letartóztatottnak legnépszerűbb metafizikus verse, az Ok-okozat törvénye utolsó előtti, drámai strófáját

Bármit teszel, nem marad el
Az adósság rendezése.
Tanulj abból, ha fizetned
Kell, mert adósság a vége?

Figyelmeztette-e a zöldfülű, a pénzügyőri pályába éppen belekóstolt növendékeit, hogy

Ha boldog életre vágyol,
Ültesd el annak magvait.
A múltban hozott döntésed
Ma fejti ki hatásait?

Költészet és politika a csíráztató edényben

A magvak szerepe Bencze költészetében már több esztéta figyelmét felkeltette. A sarjadzás metaforája egy időben állítólag annyira eluralkodott a poétikus vezérőrnagyon, hogy bolgárkertészeket nevezett ki a VPOP kulcspozícióiba. Amikor egy kormányülésen is szóba került a dolog, a meghívottként jelen lévő Bencze a következőkkel vágott vissza Gyurcsány miniszterelnöknek:

Ne mutogass soha másra,
Ha gyümölcsöd rossz vagy férges.
Mert a magot te vetetted.
Csak magadra lehetsz mérges.

Göncz Kinga feljegyzései szerint a miniszterelnök "kivételes államfői kvalitásokról számot adva" csak mosolygott a szemtelen fináncon, de bosszúból később egy előterjesztés lapjai közé rejtve egy merőkanálnyi gyuvecset csempészet a szolgálati aktatáskájába. Bencze metafizikája a spekulatív értelmezési kísérletek mellett alkalmanként lenyúl a reáliákig, beleértve az emberi test önálló beszédre képes idegfonatait. Az Ok-okozat törvénye ismert strófájában egy idegfonatot egyenesen az előtte volt költészet avíttan metaforikus szerve fölé emel:

Mert a szíved nem taktikus,
De őszinte tanácsadó.
A napfonat is ad választ,
Ha igent, úgy tedd meg, mert jó.


Sok a tüdő?

Legnépszerűbb nem szerelmes verse az életet mint olyant 19 négysoros strófában helyre tévő Harmónia, amit a goa.hu Psychedelic Trance Community - idézetek, szólások fórumában találtunk meg. Ebben szerepel az az olyan éleslátó, bár egyes kritikusai szerint "túlzottan is tüdőközpontú" megfigyelés, hogy

Nem szívhatsz levegőt,
ha azt ki nem fújod.
Csak addig szerethetsz,
amíg meg nem unod.

Kormos a csonkja

Benczét azonban kétségkívül az erotikus versei teszik a fővárosi kékharisnya-szalonok irigyelt sztárjává. Előtte még egyetlen vezérőrnagy sem mert ilyen kendőzetlen nyíltsággal és magával ragadó képszerűséggel beszélni a péniszről. Ráadásul anélkül, hogy obszcén irányba csúszott volna. A monográfusai által néhol "bujának", néhol viszont "poszt-békéscsabainak" nevezett korszak termése a versélmény intenzitásával ható, kirobbanó erejű, Horváth Aladár zászlós által csak "verbális lávafolyamnak" nevezett Szerelemláng.

Pezsdülő vérem
Millió fáklya,
Kormos a csonkja,
Lobog a lángja
- kezdődik a vers, majd jön a sokat vitatott, híres-hirhedt , a szakirodalomban csak "második strófának" titulált versszak, ami a határőrség egyik korábbi helyettes szóvivője szerint "az oralitás felől közelíti az Abszolútumot."

Éltető szellő
Csókkal táplálja.
Szerelmes, - tüzem
Lobogó lángja.

Bencze azonban mindig két lábbal áll a földi televényben, akkor is, amikor szerelmi lírája már-már elrugaszkodna a köznapi szférától. "A magyar költészet legkompromisszumkészebb vezérőrnagya" - mondta állítólag Kulcsár Szabó Ernő, amikor először olvasta a Lelkem lelkedért kiált több ismert előadónk által megzenésített zárószakaszát:

Add vissza lényed rejtekét,
Ne vedd el az energiát!
Add vissza csupán a felét!
Lelkem lelkedért kiált.

Az erőszakszervezetek válasza Weöres Sándorra?

A vezérőrnagy sokarcú költő, aki ezerféle maszkban jelenik meg a Teljesség lapjain. Humoros lírájának jellegzetes alkotása a csokonais utalásoktól hemzsegő Dr Nagy János vezérőrnagy 50 születésnapjára, amelyben a klasszikus helyzetet mégis XXI. századi módon dolgozza fel:

Messze a megálló.
50 csak egy tábla,
Amely a lassítást
Parancslón ajánlja.

Végül nehezen kerülhető meg a kérdés, hogy a versekből kirajzolódó személyiség milyen főkapitánya lehet a viharvert magyar rendőrségnek? Szerintünk kitűnő, a jó vezetőnek ugyanis mindenekelőtt egészséges önértékeléssel rendelkező, stabil személyiségnek kell lennie. A kötet végén olvasható, cím nélküli, viszont a szerző igazolványképével illusztrált, az alkotó és a lírai én kettőségét tagadni látszó, önvallomásként is felfogható tízsorosból éppen ez sugárzik:

Magamról ugyan
Mit mondhatok?
Teszem a dolgom
És jól vagyok.
Munkám a hobbim,
Hobbim az élet.
Goldolom, teszem,
Élem a szépet.
Szeretem magam,
És szeretlek Téged!

Izgatottan várjuk, milyen ecsetvonásokkal gazdagítja az életművet a művész országos rendőrfőkapitányi kinevezése.