Zsolnay Vilmos Pécs húzóembere

2007.11.15. 14:20
December közepére készülnek el a kulturális fővárosi projekt nagyberuházásainak megvalósíthatósági tanulmányai, és várhatóan jövő szeptember meg is indulhatnak az építkezések. A programot irányító Pécs2010 Menedzsment Központ főigazgatója, Mészáros András szerint semmi nem veszélyezteti, hogy 2010 januárjára minden beruházás elkészüljön.

Pécsen a kulturális fővárosi program beruházásainak előkészítése felpörgött, állapította meg elégedetten a közelmúltban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A városvezetésben is nagy az elszántság. Tasnádi Péter szocialista polgármester például a helyi újságban kijelentette: lemond, ha nem készül el minden 2010 január elsejéig.

Megkérdeztük Mészáros Andrást, a Pécs2010 Menedzsment Központ júniusban hivatalba lépett vezetőjét, mi projektek pontos ütemterve, melyet ha nem tartanak be, joggal lehet csúszásra gyanakodni.

"2008 márciusában nyújtjuk be a kulcsprojektek európai uniós pályázati dokumentációit, a Zsolnay Kulturális Negyed esetében június a határidő, és lekésőbb jövő év szeptemberében megkezdődik valamennyi beruházás kivitelezése, elindulnak az építkezések. Jelenlegi ismereteink szerint nincs olyan körülmény, amely ezt a határidőt vagy a beruházások 2010-es átadását veszélyeztetné" - írta válaszában a főigazgató.

Békekötés a civilekkel

A pécsi pályázat eredetileg a kulturális városfejlesztésről szólt. A civilek azonban azt tapasztalták, a városvezetés nem enged igazi beleszólást a dolgokba, így sorra távoztak a programból. Mészáros András nyáron azt nyilatkozta az Indexnek, hogy rendbehozza a kapcsolatot a városi értelmiséggel. "Mi történt ezen a fronton?" - kérdeztük tehát tőle.

Képek a Zsolnay-gyárból, a leendő kulturális negyedből

"A pályázatírók az alapkoncepció születésekor fájó hiányokra kerestek megoldásokat, álmokat fogalmaztak meg. Most az a feladat, hogy ezeket az álmokat valóra váltsuk. Ezért készülnek a megvalósíthatósági tanulmányok - hiszen az új létesítmények 2010 után is itt maradnak a városban, s jó lenne, ha azután sem konganának szellemépületként, mint ahogy az például Grazban történt.

Kifejezetten jó viszonyt sikerült kialakítanunk számos civil szervezettel. Ennek kézzelfogható bizonyítéka például a Zsolnay Kulturális Negyed tervpályázatában megjelenő Alkotó Ház koncepció, ami a civil szervezetek igényeit valósítja meg. A korábban egymással is éles vitát folytató szakembereket számos területen sikerült újra bevonni a munkába, így Építészeti Konzultációs Testületet állítottam fel a beruházások előkészítésének támogatására. Folyamatosan kapcsolatban vagyok képző- és iparművészekkel, az eddig hivatalként működő Pécs2010 Menedzsment Központ kapuját pedig kitártuk a művészek és érdeklődők előtt" - sorolja a fejleményeket Mészáros András.

Mennyi piac és mennyi kultúra?

A megvalósíthatósági tanulmányok december közepére készülnek el. Októberben a helyi sajtó megszellőztette a Konferencia és Koncertközpont megvalósíthatósági tanulmányának munkaanyagát, melyből az derült ki, a kulturális funkciók egyre inkább háttérbe szorulnának a piaciakkal szemben.

Pécsi enyészet

"Annyi bizonyos: a művészeti és a piaci funkciók között komoly eltérés van a jövedelmezőségben. Ennek megfelelően az Európai Unió is eltérő mértékű pénzügyi támogatást biztosít a beruházási költségek finanszírozásához. A kulturális-zenei funkció esetében akár 90, míg a konferencia funkciónál legfeljebb 50 százalékos ez az arány. A végleges adatokról, számokról azonban csak december 15-e után tudok majd beszámolni" - ígéri a főigazgató.

Otthona a termelő iparnak és a lelket nemesítő művészetnek

Zsolnay Vilmos

A Zsolnay Kulturális Negyed legbizonytalanabb pontja talán az önkormányzati tulajdonban lévő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. költözése, mivel a rendelkezésre álló másfél év alatt a gyárnak közben még le is kell gyártania a műemléki rekonstrukcióhoz szükséges épületkerámiákat.

"A Zsolnay Kulturális Negyed megvalósíthatósági tanulmánya december 15-ére készül el. Ennek az anyagnak az előzetes megállapításait már ma is ismerjük, és ezek alapján írjuk ki novemberben a Zsolnay-tervpályázatot és végezzük a projekt előkészítését. A költözés ütemezését a kivitelezéshez igazítjuk majd. A gyár területén található műemléképületek felújításhoz szükséges kerámia gyártását már megkezdte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., így biztosan állítható, hogy a szükséges kerámiák beépíthetők lesznek a kivitelezési fázisban. A sajtóban napvilágot látott hírekkel ellentétben a gyár vezérigazgatója több helyen is elmondta: 19 hónap alatt megoldható a gyár költöztetése, úgyhogy a határidők jól szervezett, feszes munkavégzéssel tarthatók. A Zsolnay Kulturális Negyed látogatható lesz 2010-re" - oszlatja el az aggodalmakat Mészáros András.

A manufaktúra már jó ideje várja, hogy költözhessen. De egészen addig nem kezdheti meg, amíg a város hozzá nem jut - várhatóan jövő tavasszal - ahhoz az 50 millió eurós hitelhez, melyet az Európai Beruházási Bank jóváhagyott. Az eredeti tervek szerint a gyárterület keleti csücskébe helyezték volna át a termelést, ahol régen a szigetelőanyagokat gyártották. A hatalmas, nagy belmagasságú csarnokok fűtése azonban túlságosan költséges lenne, így most más megoldáson is gondolkodnak.

Őze Áron lesz a legnagyobb magyar fazekas

Már évekkel ezelőtt megfordult Mészáros András elődjének, Kiss Tibornak a fejében, hogy 2010-re filmet kellene készíteni Zsolnay Vilmos életéről. Tasnádi Péter polgármester felkérte Pozsgai Zsolt író-rendezőt egy színdarab megírására. Pozsgai viszont úgy gondolta, egy film sokkal hatásosabb lenne, és még a szerződéskötés előtt, önszorgalomból elkészítette a forgatókönyvet Dénes Gizella A csodálatos fazekas című regényéből.

Értéket gyártanak

"A Pécs2010 Menedzsmentközpont a Zsolnay-film jogainak a tulajdonosa és a produceri cég - a Pécsi Filmünnep Kht. - megbízója. Pénzt nem ad a produkcióhoz, de részt vesz a támogatók felkutatásában, segít a várossal való kapcsolattartásban, a helyszínek biztosításában stb. - mesél a részletekről Mészáros András. A film költségvetése nagyjából 300 millió forint lesz, amit különféle pályázatokból, a filmalapokból és szponzori pénzekből szeretnének fedezni. A filmet Pozsgai Zsolt rendezi. A forgatási helyszínek között szerepel tulajdonképpen az egész pécsi belváros és Pécs környéke.

"A színészek többsége valamilyen módon kötődik a baranyai megyeszékhelyhez. Egyelőre még csak a főszereplő nevét tudom elárulni: Zsolnay Vilmost Őze Áron alakítja majd. A forgatás várhatóan jövő június, júliusban lesz, de valószínű, hogy már télen megjelennek a városban a filmesek. Ha minden a tervek szerint történik, a Zsolnay-mozira 2010 elejétől válthatunk majd jegyet" - írja a főigazgató.