Intuíció, Innováció, Invenció

2000.04.13. 20:20
Archimédeszt a ,,Ne zavard köreimet" mondat miatt szúrta le egy római katona. Giordano Brunot 1600-ban megégették, mert nem átallotta a kopernikuszi heliocentrikus világképet hirdetni. Galilei nyilvánosan kénytelen volt megtagadni tanait, és csak halkan jegyezhette meg: és mégis mozog a föld. A feltalálók-felfedezők sorsa ugyanolyan mostoha, amilyen közismerten megszállottak e nyughatatlan lángelmék. A Műcsarnokban az Intuíció-Innováció-Invenció kiállításon a látogató megtudhatja, mi mindent köszönhet a világ a magyar agynak.
A PAL-optika (Panoramic Annular Lens)
Greguss Pál találmánya olyan gyűrűs lencse, amely az őt körülvevő, hengeralakúnak feltételezett térről pásztázás nélkül 360 fokos, gyűrű alakú képet ad.
Az interdiszciplináris tárlaton nem művészeti szándékkal készült munkákat is műalkotásokként - vagy legalábbis kiállítási tárgyakként - kezelik, a legtöbb műalkotást viszont pszeudo-találmányként.

A tárlaton a hangsúly az innovációra esik, melynek jelentősége vitathatatlan a társadalom életében, míg az intuíció és invenció jelzi azokat a lélektani folyamatokat, melyek mindenfajta alkotásnál szerepet játszanak - a tudományban, a művészetben, de még a mindennapokban is.

Az a halmaz, melynek bemutatását elvállalták, a tudományelmélet legaktuálisabb vizsgálati terepeként is felfogható, és számos kutatási tendencia metszéspontjában áll. Ezek többnyire interdiszciplináris kutatások - a ,,művészet és tudomány" évtizedek óta divatos témája, a technika- vagy az ipartörténet; illetve maga a tudományelmélet.

A média-szempontú kutatások oldaláról nézve különös aktualitást nyer az információ problémája. A kiállításon teret szenteltek az információtermelés, -gyűjtés, -rögzítés és -átvitel problematikájának, az ,,informatikai társadalom" kialakulásának és múltjának kérdéskörének, vagyis az úgynevezett médiumarcheológiának és a futurisztikus meggondolásnak is, minden tekinthető médiumnak.

Magyar találmányok világsikere

A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) 1999-ben a Gazdaságfejlesztési Célelőirányzat támogatásával hét országban hatvan magyar találmányt mutatott be és 84 díjat nyert. E találmányok mindegyike független feltalálók alkotása volt. A tavalyi Brüsszeli Eureka nemzetközi találmányi kiállítás is szép magyar sikereket hozott. A legjelentősebb európai találmányi szalon második díját Zonda László nyíregyházi belgyógyász kapta az EKG-t a telefaxszal kombináló készülékéért, amellyel a világ bármely, félreeső pontjáról továbbítani lehet egy EKG-leletet műholdas vagy rádiótelefonos úton orvoshoz. A magyar találmány lehetővé teszi a különböző szívbetegségek gyors diagnosztizálását, mielőtt a beteg még orvos közelébe kerülne.

A kiállítás bemutatja a szintén magyar agyban született mágneses lemezlemosót, amely a lemez élettartamának növelésére való. A ,,Szegedi Katicabogár", vagyis a pavlovi feltételes reflexet modellező készüléket is megtekinthető. Ez utóbbi a gépjárművezetők elfáradását okozó specifikus tényezők dinamikus mérésére szolgál.

A találmányi hivatalból származó fénymásolat tanúsítja, a ,,higiénikus ajakvédő pohár" ötlete (magyarul műanyag vagy papírpohár) Amster Károly budapesti vésnök nevéhez fűződik, aki találmányát 1932-ben szabadalmaztatta.

Megtudhatjuk, mekkora sikert aratott Németországban Alexander László színfényzene-elmélete - még könyvet is írt Einführung in die Farblichtmusik (Bevezetés a színfényzenébe) címmel.

A home transporter a talicskával végzett munka otthoni gyakorlását teszi lehetővé (220 V, 3 km/h, 10-50 kg).

Bukta Imre: műanyagból tiszta búzát készítő gépe mellett terül el az 1957-es fejlesztésű Szabó-féle görgőseke (vonóerő-szükséglete 23 százalékkal kisebb, mint a hagyományos ekéé) és a Vidáts-eke, az 1967-es párizsi világkiállítás aranyérmese volt. A háttérben a virágcserépben az ideális növény, amely azon túl, hogy nem látható, vegyszer- és klímarezisztens is.

Az, aki úgy gondolta, hogy a kerékpár a kínaiak találmánya: egy Bolyai nevű erdélyi is ezt a szerkezetet használta. Magyar találmány a műanyag védőborítású floppylemez is. Már 1972-ben kemény műanyag kazettát alkalmazott a 8''-os papírtasakos helyett a magyar fejlesztő.

A magyarok találták föl ezen kívül Bánki Donátot, Bartók Bélát Déri Miksát, Eötvös Lorándot, Ganz Ábrahámot, Neumann Jánost, Puskás Tivadart és Szent-Györgyi Albertet.

Májusban rendezik meg Budapesten a feltaláló-olimpiát

Eddig 250-nél több hazai találmány nevezett be a versenyre. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkár elmondta: az olimpiára 32 országból több száz találmánnyal jelentkeztek - egyedül Romániából száz ötlet érkezik. A feltaláló olimpiát offline az Olimiai csarnokban május negyedike és hetedike között rendezik, míg az interneten május negyedikétől decemberig tart majd.