Ödön
1 °C
11 °C

A Gozsdu nem lesz turistalátványosság

2008.07.13. 08:34
A Gozsdu-udvar Budapest egyik különleges hangulatú helye lehetne, de évekik nem nyúlhattak hozzá, mert hol a román állammal kellett a tulajdonjogért viaskodni, hol a lakók nem akartak kiköltözni. Az évek óta húzódó beruházás után a komplexum egyik felét már megnyitották, mi pedig megnéztük, ez lesz-e az új Halászbástya, vagy újabb jó lehetőséget puskáztunk el.

Remekül mutatja a relativitásban rejlő erőt, hogy bár tavalyi, besurranós riportunkban még a szánkat húztuk a Gozsdu-udvar felújítása láttán, a megnyitott komplexumban bolyongva viszont már mosolyogtunk, mint Demszky Gábor a 4-es metróra. Igaz, ekkor már jártunk a Király utca túloldalának megaberuházásában, amely formáival azt a bátor üzenetet fogalmazta meg, hogy a belváros felvirágoztatása nem képzelhető el másként, mint hogy egy nagy aluljáróvá alakítjuk az egészet.

A nyomasztó Centrál Passzázshoz képest a Gozsdu barátságos, a városszövetbe többnyire illeszkedő, emberléptékű világ. Nem biztos, hogy felvennénk egy útikönyv belvárosi látványosságok című fejezetébe, de azért kitérőt sem tennénk külföldi ismerősünkkel, csak hogy megóvjuk a sokktól. Sőt, örömmel átsétálnánk vele az egymásból nyíló udvarok során, ha arról van szó. Igaz, a felújítással nemcsak a lepusztultság tűnt el, hanem az amúgy ezzel nem összefüggő óvárosi romantika is. Viszont továbbra is izgalmas élmény az udvarok és háztömbök váltakozása.

Klikkeljen

A házakban körülnézve pedig nyilvánvaló, hogy a beruházó Autóker igyekezett igényes munkát végezni. Az ajtók és ablakkeretek fából készültek, a korlát kovácsoltvas. Sajnos a stílusban passzoló lift árát már nem tudták volna érvényesíteni a négyzetméterárban, így a krómszínű, high-tech téglatest mellett döntöttek, gondolván, hogy a gazdagok szeretik a metálfényű dolgokat.

A belső terek sterilitását a lépcsőre fektetett vörös szőnyeggel igyekeztek oldani, az udvarokét pedig nyilván majd a boltok lazítják, amikből egyelőre még egy sincs. A nyári szezon idejére kitelepült terasz azonban még úgy is barátságosabbá tett két udvart, hogy a Gozsdu egyelőre szellembérház, a többszáz lakásból ugyanis alig néhányban laknak.

Nehezen elképzelhető azonban, hogy oldódik a Gozsdu-udvar két oldalára felhúzott, új építésű házak sterilitása. Legutóbb közepes minőségű lakóparkként definiáltuk ezeket a láthatóan költséghatékonysági szempontok alapján felhúzott épületeket, és ezt a véleményünket csak megerősítette, hogy benn is jártunk. A Holló utcai, régi tömbből átlépve a vele egybeépített új szárnyba szinte fizikailag is érzékelhető a különbség. A magas, boltozatos régi kapualjból az új részbe érve ösztönösen behúztuk a nyakunkat, nehogy beverjük a fejünket a mennyezetbe. Talán a tervező ilyen asszociációja miatt lett a ház fogadótere olyan, mintha egy körzeti rendelő számára készítette volna.

Az épületek egyébként a parasztvakítás dizájnelemeit vonultatják fel: bauhausos ívek, eklektikus ornamentumok, kajütablakok és gyári nyílászárók keverednek.

Az új építés előnyei közt van a háromszintes mélygarázs, aminek ajtaja a környékbeliek szerint olyan hanggal nyílik, mint amikor páncélszekrényeket tologatnak a betonon. Előfordulhat persze, hogy éppen erről van szó, a Gozsdu ugyanis kiemelt négyzetméterárakkal dolgozik: a lakások 6-700 ezer forinttól, az üzlethelyiségek pedig e felett kezdődnek.

Érdekes módon minket éppen az újépítésű rész villanyozott fel leginkább, itt hozza létre ugyanis az Autóker a saját, mini Madách sétányát. A régi udvarok sorára merőlegesen, az újépítésű házak közt ugyanis egy másik passzázs is nyílik, amely összeköti a szomszédos Madách teret a Holló, majd a Kazinczy utcával. Ezzel a sétánnyal új erővonalak jelennek meg a környéken, életet kaphat a Madách tér, még ha szörnyű, posztmodern irodaépületek árnyékában kell is elhaladni.

A szabad áramlás egyelőre még nem indulhat, a Madách térre nyíló kijárót ugyanis csak jövő héten kedden nyitják meg. A Gozsdu-udvar Dob utcára nyíló fele pedig talán még fél évig zárva lesz az elhúzódó munkálatok miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?