Hundertwasser festményei és biovécéje a Szépművészetiben

2007.10.09. 15:23
Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész teljes életművéről képet kaphat a látogató a Szépművészeti Múzeum csütörtökön nyíló kiállításán; a válogatásban a művész gyerekkori rajzai, fiatal kori akvarelljei, érett kori festményei, grafikái, valamint fali kárpitjai és építészeti tervei szerepelnek.

Az Egy varázslatos különc - Friedensreich Hundertwasser művészete című kiállítást kedden mutatták be a sajtó képviselőinek. Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott, ennek a gazdag életműnek a teljes bemutatására törekszik a múzeum legújabb kiállítása, mondta az épülő tárlaton Baán László, a múzeum főigazgatója.

Az egymilliárd forintra biztosított kiállításon a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien gyűjteményéből válogatott több mint száz alkotást láthatja a közönség.

A gazdag anyagban összesen 36 festmény, 50 grafika és 3 kárpit szerepel. Különteremben mutatják be a művész építészeti munkásságát.

Képek itt

Mint hozzátette, a válogatással egy olyan művész életművéről szeretnének átfogó képet nyújtani, aki nemcsak művészetével, hanem filozófiájával, gondolkodásmódjával és különc életmódjával is felhívta magára a figyelmet, hiszen az emberi jogok, a világbéke és a környezetvédelem elszánt harcosa is volt. Például annyira elkötelezett volt a környezetvédelem mellett, hogy még a festékeit is ő készítette.

A főigazgató kiemelte: ezt vették figyelembe a kiállítás installációjánál, amely Hundertwasser organikus, természethez közeli látásmódját tükrözi. Alkotásait rusztikus, rozsdásnak tűnő fémfalakon helyezték el a Szépművészeti Múzeumban.

A kiállított legkorábbi képe egy bécsi utcarészletet ábrázol, ezt Hundertwasser 15 éves korában készítette. A legkésőbbi alkotás egy Vincent van Gogh tiszteletére készített munka, amelyet halála előtt egy évvel festett. A festmény még nem szerepelt időszaki kiállításon, mondta el Bodor Katalin, a kiállítás kurátora.

Kattintson!

Az egyedi szín és formavilágú alkotások mellett Hundertwasser három nagyméretű falikárpitja is látható, amelyek mexikói szövők műhelyeiben készültek. Emellett japán felkérésre készített papírsárkány-sorozata is szerepel az anyagban.

Bodor Katalin elmondása szerint a sokoldalú alkotó Magyarországon leginkább építészetéről ismert, pedig saját magát mindig képzőművészként aposztrofálta, ezért úgy szervezték a kiállítást, hogy a képzőművészeti munkássága kapott nagyobb hangsúlyt. Építészeti terveit csak fotókon mutatják be egy különteremben, ahol kiállítják az általa tervezett környezettudatos biovécét is, valamint a látogatók megtekinthetik azt a filmet, amelyben Hundertwasser maga beszél munkásságáról.

Az alkotó műveit január közepéig tekinthetik meg a látogatók a Szépművészeti Múzeumban.