Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hundertwasser festményei és biovécéje a Szépművészetiben

2007.10.09. 15:23
Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész teljes életművéről képet kaphat a látogató a Szépművészeti Múzeum csütörtökön nyíló kiállításán; a válogatásban a művész gyerekkori rajzai, fiatal kori akvarelljei, érett kori festményei, grafikái, valamint fali kárpitjai és építészeti tervei szerepelnek.

Az Egy varázslatos különc - Friedensreich Hundertwasser művészete című kiállítást kedden mutatták be a sajtó képviselőinek. Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott, ennek a gazdag életműnek a teljes bemutatására törekszik a múzeum legújabb kiállítása, mondta az épülő tárlaton Baán László, a múzeum főigazgatója.

Az egymilliárd forintra biztosított kiállításon a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien gyűjteményéből válogatott több mint száz alkotást láthatja a közönség.

A gazdag anyagban összesen 36 festmény, 50 grafika és 3 kárpit szerepel. Különteremben mutatják be a művész építészeti munkásságát.

Képek itt

Mint hozzátette, a válogatással egy olyan művész életművéről szeretnének átfogó képet nyújtani, aki nemcsak művészetével, hanem filozófiájával, gondolkodásmódjával és különc életmódjával is felhívta magára a figyelmet, hiszen az emberi jogok, a világbéke és a környezetvédelem elszánt harcosa is volt. Például annyira elkötelezett volt a környezetvédelem mellett, hogy még a festékeit is ő készítette.

A főigazgató kiemelte: ezt vették figyelembe a kiállítás installációjánál, amely Hundertwasser organikus, természethez közeli látásmódját tükrözi. Alkotásait rusztikus, rozsdásnak tűnő fémfalakon helyezték el a Szépművészeti Múzeumban.

A kiállított legkorábbi képe egy bécsi utcarészletet ábrázol, ezt Hundertwasser 15 éves korában készítette. A legkésőbbi alkotás egy Vincent van Gogh tiszteletére készített munka, amelyet halála előtt egy évvel festett. A festmény még nem szerepelt időszaki kiállításon, mondta el Bodor Katalin, a kiállítás kurátora.

Kattintson!

Az egyedi szín és formavilágú alkotások mellett Hundertwasser három nagyméretű falikárpitja is látható, amelyek mexikói szövők műhelyeiben készültek. Emellett japán felkérésre készített papírsárkány-sorozata is szerepel az anyagban.

Bodor Katalin elmondása szerint a sokoldalú alkotó Magyarországon leginkább építészetéről ismert, pedig saját magát mindig képzőművészként aposztrofálta, ezért úgy szervezték a kiállítást, hogy a képzőművészeti munkássága kapott nagyobb hangsúlyt. Építészeti terveit csak fotókon mutatják be egy különteremben, ahol kiállítják az általa tervezett környezettudatos biovécét is, valamint a látogatók megtekinthetik azt a filmet, amelyben Hundertwasser maga beszél munkásságáról.

Az alkotó műveit január közepéig tekinthetik meg a látogatók a Szépművészeti Múzeumban.