Bródy Sándor szeretője voltam

2006.11.24. 11:33
Alexander Brody a Vígszínházban mutatta be a mostoha nagymamiról, a kolozsvári színésznőről, "Bródy Sándor szeretőjéről, Hunyady Sándor édesanyjáról és Jászai Mari barátnőjéről" készült dokumentumkötetet. A címe: Hunyady Margit. A századfordulós színházi ruhákat playmate-ek hordták erőltetett sminkkel és erőltetett erotikával a sajtótájékoztatón, de a címszereplő igazi nő volt, derült ki az interjúnkban, amit az ismert író-szerkesztővel készítettünk.

Miért most dolgozta fel a Hunyady család történetét?

2003-ban nyitottam fel egy utazóládát a téli szálláshelyemen, Honoluluban, amit édesanyám küldött ki. Ebben Hunyady Sándor, Margit és Bródy Sándor levelezését, írásait gyűjtötte össze. És nekiálltam módszeresen.

Amikor olvastam a sajtómeghívót és Hunyady Margit hosszas körülírását, a 2001-es Best címlap jutott eszembe: "Medgyesy Péter nevelt lánya, Bochkor Gábor exbarátnője". Tornóczky Anitát máig így körül kell írni, de Hunyady Margitnak régen is szüksége volt erre? Vagy megélt az alakja önmagában is?


Hunyady Margit

Nos, nem volt magamutogató, és akkor nem is működött a Blikk és a Story, de példamutató volt. Egyrészt nagyon népszerű színésznő volt, először Kolozsváron, majd 1896-tól Budapesten. Másrészt olyan dolgokat vállalt a 19. században, mint a modern nők máma. 17 évesen elhagyta a főnemesi családját (Apafi leszármazott volt), hogy színésznőnek álljon, majd egy házasságon kívüli kapcsolatból született gyermeke, Hunyady Sándor, akit aztán egyedül nevelt fel. És ezt felvállalta, a fia ott ült kicsi korától kezdve a Vígszínház nézőterén, és az sem volt kétes, hogy ki az apa, Bródy Sándor. Bár Hunyady Margit a film születése után halt meg 1906-ban, de színészetét csak a kritikákból ismerhetjük. Az alakját mégis felelevenítik ezek a levelek, versek, tárcák, fordítások és novellák, amiket most kötetbe rendeztünk.

Olyan lázadót kell elképzelni, mint George Sand, aki Petőfi feleségének is a példaképe volt? Szendrei Júlia is miatta szivarozott és lovaglónadrágban járt.

Nem, Hunyady Margit más volt. Szép ruhákban járt, és ahogy a többi színésznő is, maga varrta őket. Nem hirdette az életét, inkább titokzatos volt. Ugyanakkor privát ember. Nem járt partikra. Hazement előadás után a fiához, akit egyedül nevelt. Nem volt akkoriban tartásdíj sem, Bródy ráadásul csak 12 évesen látta először a fiát.

Mennyit lehet tudni a viszonyukról?

Bródy egy bál miatt ment Erdélybe 1890-ben, ott egy színházi előadáson látta meg a nála kilenc évvel idősebb színésznőt, beleszeretett, és Kolozsváron maradt másfél évig. Addig tartott a kapcsolatuk.

És hogy lett vége?

Bródy egy munka miatt feljött Pestre, és itt maradt. Megnősült, született négy fia, egyikük az apám.

A Hunyady-levelek között, amiket tavaly jelentetett meg Honvágy címmel, talált olyan sorokat, hogy "Nagyon szép, közismert meleg tyúk. Lehet, hogy sikere lesz, ha megtanul játszani". És, mint kiderült, ezt Hunyady Sándor Karády Katalinról írta. Most is találtak ilyen érdekesebb részleteket?

Persze. A Teleki Sándor-levelek mellett a Jászai Marié a legmeglepőbbek. Ezek Jászai férfifaló hírét igazolják: például egy németről ír "Margónak", mert hírbe hozták vele Budapesten, és aggódik, hogy mit mond a "jövendőbelije", ha ez a botrány is a fülébe megy: "Semmi közöm a némethez tudod. Elég nekem Magyarország" - írja.


Alexander Brody és a beöltöztetett playmate-ek

Míg a 2005-ös Hunyady Sándor-kötethez a Yale könyvtárában is kutatott amerikai szerződések után, most hol?

Most is kutattunk a két év alatt sokfele a Széchenyi Könyvtártól a Színháztörténeti Múzeumon át Kisvarsányig, Margit szülőhelyéig.

És a kötetet miért playmate-ekkel kísérve mutatták be a Vígszínházban? A muzeális színházi ruháknak a nyuszierotika ad életet?

Azt hiszem ez azért volt jó, mert a sajtótájékoztatók tudnak unalmasak is lenni. Mindig csak felolvasnak. De itt Hegedűs D. Géza és Igó Éva felolvasásán kívül egy csellista is játszott, aztán felvonultak a lányok a korabeli ruhákban. Ez izgalmasabbá tette és keretet is adott az egésznek.