Mégsem rabolták ki az iraki műemlékeket

2008.07.02. 11:24
Bár a szakértők arról cikkeztek, hogy a háború visszafordíthatatlan károkat okozott Irak műemlékeiben, a brit hadsereg helikoptereivel a helyszínre juttatott kutatók meglepődtek, mert nem találtak rombolásra utaló jeleket.

Nem talált műkincsrablásra, illegális ásatásokra utaló jeleket az a nemzetközi régészcsoport, amely a múlt hónapban járt Irakban, számolt be az Art Newspaper. A kutatás eredménye azért is meglepő, mert több szakértő úgy vélte, a háború visszafordíthatatlan károkat okozott az egykori Mezopotámia műemlékeiben.

A szakértők nyolc egykori várost kerestek fel: Urt, Ubaidot, Eridut, Varkát, Larszát, Tell el-Ouellit, Lagast és Tell el-Lamot. A városok mindegyike Irak déli részén, a brit haderő által felügyelt területeken található.

A kutatásban huszonöt személy vett részt. A négy nemzetközi szakértő (John Curtis, Paul Collins - British Museum, Elizabeth Stone - Stony Brook University, Margarete van Ess - German Archaeological Institute) mellett három iraki régész, öt helikopteres, hét katona, két tiszt, két katonai fotós, egy híradós és egy orvos kapott helyet a csapatban.

A látogatások rövid ideig tartottak ugyan, a csoport legfeljebb két órát töltött egy helyen, de Curtis szerint az áttekintő jellegű felmérésekhez ez elég volt.

Örömhír

A kutatók meglepő eredményre jutottak. Annak ellenére, hogy a szaksajtó évek óta hangoztatja, a háború visszafordíthatatlan károkat okozhatott az emberi történelem legfontosabb műemlékei közé tartozó területeken, nem találtak rombolásra utaló nyomokat.

A csapat nem bukkant illegális ásatásokból származó gödrökre. Csak sittel és növényekkel teli lukakat találtak, amelyek még a hadműveletek előtti tevékenységről árulkodnak. Nagyobb károkat okozott a katonai jelenlét. Szaddám alakulatai 2003-ban lövészárkokat ástak Urbaid területén, az egykori város legmagasabb pontjára pedig parancsnoki állást építettek. Hasonló károkat regisztráltak Tell el-Lahmban.

A koalíciós erők a felmérés szerint nem okoztak jelentős károkat. Egyedül Urban találtak nagyobb csapat katona átvonulására utaló jeleket. Az Art Newspaper kérdésére, miszerint a brit katonaság esetleg nem vitte a csoportot olyan helyre, ahol a koalíció okozta rombolással szembesülhettek volna, British Museum kutatója, Curtis azt válaszolta: a listájukon előzetesen szereplő minden területre eljutottak.

Az illegális ásatások és a katonai pusztítás erősebben sújthatta az ország többi részét, előfordulhat, hogy csak a déli területeken ilyen jó a helyzet, tették hozzá a kutatók.

A szerencsés helyzet véleményük szerint annak köszönhető, hogy a környéken rendszeresen járőröznek, az érintett területeken őrtornyokat állítottak fel, a nemzetközi piac pedig nem nyitott az Irakból származó műtárgyakra.