Hatalmas munkát végzett rövid idő alatt

2007.03.24. 12:24
Kaszás Attila hétfőn este, a Tizenkét dühös ember című előadás előtt váratlanul agyvérzést kapott, és péntek este elhunyt. Kollégái emlékeznek a negyvenhét évet élt színművészre, aki tizenöt évig a Vígszínház, majd 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt.

"A Nemzeti Színházban 30-án péntek estére közös virrasztást tervezünk Kaszás Attila emlékére - tudjuk meg Jordán Tamás igazgatótól. - A nagy színházteremben különböző bejátszásokat vetítünk róla este nyolctól reggel hatig. Várjuk a közönséget, hogy együtt emlékezzenek rá, letegyenek egy szál virágot, meggyújtsanak egy gyertyát. Nagyon sokan akarnak jelzést adni róla, hogy mennyire szerették őt."

Nagyon tudott szeretni

"Engem is meglepett, hogy mekkora hatalmas döbbenetet váltott ki a hiánya" - mondja Szarvas József, a Nemzeti társulatának tagja, aki a Tizenkét dühös emberben is vele lépett volna színpadra hétfőn este, az előadás viszont elmaradt a színész agyvérzése miatt. "Olyan sokat nem forgatott, mint forgathatott a volna, a színház pedig eléggé behatárol, általában kevéssé ismerik meg az embert - teszi hozzá. - Attila viszont hatalmas munkát végzett rövid idő alatt. Ez nekem is különleges élmény, és nagyon boldoggá tesz, hogy ekkora jelet hagyott."


Kaszás Attila és Szarvas József a Csongor és Tündében

"Attilával az elmúlt huszonöt esztendőt színpadon és barátságban is együtt töltöttük - emlékezik vissza Szarvas. - Nyílt tekintetű és őszinte ember volt. Befogadó és odaadó személyiség, aki nagyon tudott szeretni. Szerette a családját, a barátait, az életet, a nemzetét." A színész az Üvegtigrisben is együtt játszott Kaszással, korábban a Leonce és Léna és a Dühöngő Ifjúság színházi előadásai mindkettőjük pályájában meghatározó szerepet játszottak.

Fájdalmas tudomásul venni


Hegedűs D. Géza

Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színésze a kezdetektől ismerte Kaszás Attilát, mindketten Horvai István és Kapás Dezső tanítványai voltak, és a még főiskolás színésszel a nyolcvanas években együtt játszottak a Pesti Színházban. "Már a Kőműves Kelemen című rockoperában felfigyeltem rá, hogy milyen csodálatosan sokoldalú kolléga, aki hihetetlen humorral és derűvel éli az életét. Zeneileg is képzett volt, és a sors szárnyaló énekhangot adott a torkába" - idézi fel a fiatal Kaszást Hegedűs.

"Később méltán borult virágba a pályája. Az a férfiasság és szenvedély, ami a sajátja volt, nagyon sok szerepre predesztinálta a Vígszínház színpadán - folytatta Hegedűs. - Sorolhatnám, hogy milyen élmény volt látni a West Side Story Tony-jaként, amiben Pápai Erika partnere volt, vagy a Dühöngő Ifjúság szenvedélyes alakításában Eszenyi Enikő oldalán. Elvarázsolt, amikor a Padlásban vallomástételként egy dalon keresztül üzente mindenkinek, hogy "nekem itt van dolgom". Estéről estére ezzel fejezte be a Fényévtávolság című dalt."

"Ezért fájdalmas most, amikor virághabosak a fák, és tavaszi eső permetez mindenhová, azt tudomásul venni, hogy ő már testi valójában nem lehet közöttünk. Egy nagy színész távozott közülünk" - érzékenyült el végül.

Barátját vesztette el Stohl

"Attila rendkívül jó állapotban volt, boldogan élt a feleségével és a gyerekével - mondja Stohl András, aki öt éve egy öltözőben készült Kaszással a Nemzeti Színház előadásaira. - Ez egy hihetetlen tragédia, hogy pont most halt meg, amikor minden nagyszerűen ment neki." Stohl nemcsak kollégája, az utóbbi években barátja is volt Kaszásnak. "Attila mesteri fokon főzött, sok közös vacsora volt, ahol ő készítette az ételeket. Megtiszteltetés volt, ha valakit meghívtak."

Holdbeli csónakos


Jordán Tamás
A negyvenhét éves színész 2003-ban került a Nemzeti Színház társulatához, először a Holdbeli csónakosban lépett színpadra. "Egyértelmű volt, hogy a címszerepet Kaszás Attilára bízzuk - emlékezik Jordán Tamás, a színház igazgatója. - Weöres Sándor megírta, hogy ehhez egy tiszta, elérhetetlen, fenséges valaki kell. A darabnak most volt a századik előadása, és ez nekem olyan, mintha ő keretezné az ittlétemet". A Nemzeti fekete-fehérre váltott honapján meghallgatható a Holdbeli csónakos Úszom az égen egy arany csónakon kezdetű dala Kaszás Attila előadásában.

Közös veszteség

"Komoly veszteség érte a magyar színházi világot - áll a közleményben, amiben az Oktatási és Kulturális Minisztérium emlékezik meg Kaszás Attiláról. - Sikeres volt és népszerű, mégis képes volt megőrizni magánélete függetlenségét. Nemrég azt nyilatkozta, hogy nagyon kijárt neki az a harmónia, ami az utóbbi években körülvette. Közös veszteségünk, hogy ilyen rövid pálya jutott neki."

Kaszás Attilát hétfőn szállították kórházba agyvérzéssel. Az orvosok négy napon keresztül küzdöttek a kómában fekvő színművész életéért. Csütörtök éjjel koponyaműtétet hajtottak rajta végre, de Kaszás Attila pénteken este 19 óra 40 perckor meghalt.

Filmszerepek dvd-n
Kaszás Attila pályafutása során majdnem húsz filmben szerepelt, első főszerepét a 87-es Zuhanás közben című drámában kapta Kováts Adél oldalán, később Gryllus Dorkával játszott az Érzékek iskolájában. Szerepelt a TIR című olasz tévésorozatban, Bacsó Péter Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája című vígjátékában, Szabó István Édes Emma, drága Böbéjében, a Werckmeister harmóniákban. Az utóbbi időben kisebb szerepeket kapott az Üvegtigrisben, a Hukkle-ben, az Egy hét Pesten és Budán című Makk-filmben, az Üvegfalban és a Kútfejekben.

Ezek közül csak a Werckmeister harmóniák, a Hukkle, az Üvegtigris, és a Kútfejek kapható dvd-n. Az Érzékek iskolája a film elkészülte után tíz évvel megjelent az Egyesült Államokban, de itthon továbbra sem adták ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport