Felavatták Kaszás Attila szobrát Révkomáromban

2008.04.19. 13:43
Az egy éve elhunyt, Jászai Mari-díjas színész emlékére kétméteres szobrot avattak, melynek címe: Búcsú a színpadtól.

Révkomáromban körülbelül másfélezer ember, családtagok, barátok, pályatársak, tisztelők jelenlétében avatták fel szombaton a tavaly váratlanul elhunyt fiatal színművész, Kaszás Attila szobrát.

Nézzek meg képeinket! (fotók: MTI)

Kaszás Attila két méter magas alakjára, Gáspár Péter révkomáromi szobrászművész "Búcsú a színpadtól" című alkotására a művész egykori iskolatársainak kezdeményezése nyomán, közadakozásból jött össze a pénz. A szobor a révkomáromi magyar színtársulat, a Jókai Színház épülete előtti téren kapott helyet, és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát szentelte fel. Kaszás Attila lefátyolozott szobra előtt több pályatársai, például Rudolf Péter és Eperjes Károly is beszédet mondott. Nemcsák Károly és Stohl András leplezte le.

Kaszás Attila életének 47. évében, 2007. március 23-án hunyt el agyvérzés következtében az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben. Öt napig feküdt kómában, miután rosszul lett a Nemzeti Színházban. Kaszás Attila rosszullétekor a Tizenkét dühös ember című darabban a negyedik esküdtet játszotta volna olyan színészek mellett, mint Sinkó László, Trokán Péter, Kulka János és Garas Dezső.

A Jászai Mari-díjas színész 1960-ban született a szlovákiai Vágselyén. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban végzett, Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től a Vígszínház, majd 2003-tól a Nemzeti Színház színésze. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden is.