Az első magyar irodalmi Nobel-díjas közeli kapcsolatot ápol laptopjával

2002.10.10. 16:51
Az író büszke a díjra, de sajnálja, hogy munkásságát Németországban jobban ismerik, mint Magyarországon. Szerinte kedvence, Krúdy is részesülhetett volna Nobel-díjban.
Izgatott állapotban teltek el az elmúlt napok, - nyilatkozott Kertész Imre, az első Nobel-díjjal kitüntetett magyar író - mert hallottam a híreket, hogy esélyes vagyok. De a múlt évben szintén a jelöltek között emlegettek, aztán jött a telefon, szoros volt a verseny, a többi néma csönd.

Kertész jelenleg Berlinben fogadja az újságírók hadát, a posztgraduális tanulmányok intézetében ahol tíz hónapot tölt ösztöndíjasként. Berlinben is legújabb könyvén dolgozik. A Felszámolás című munkája a holokauszt második nemzedékéről, a holokauszt következményeiről szól, magyar környezetben játszódik a rendszerváltás idején. Reméli, hogy ezzel a művel lezárja a holokauszt tematikát, ami Kertész egész életművét végigkísérte, s olyan regényekben csapódott le, mint a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért.

Az író tíz évig is dolgozik egy-egy könyvén, most már laptoppal, amellyel, állítása szerint intimebb a kapcsolata, mint gondolta. Reméli, hogy Nobel-díja a magyar irodalomra irányítja a világ figyelmét, és azokra az írókra - például kedvencére, Krúdyra -, akik szintén részesülhettek volna a kitüntetésben.

Kicsit keserűen beszél arról, hogy úgy érzi: Németországban jobban ismerik és kedvelik, mint Magyarországon, ahol "pusztába kiáltott szó volt, amit csináltam", bár hivatalos helyeken elismerték. Hét kötetben jelentek meg munkái német nyelvterületen a Suhrkamp kiadónál, de ami fontosabb: visszhangjuk nagyobb volt, mint Magyarországon. - Németországban és más országban ismertebb vagyok, a holokausztot is másképp fogják fel - mondja a friss Nobel-díjas.

Kertész Imre megjárta a náci haláltáborokat. 1944-ben először Auschwitzba deportálták, majd Buchenwaldba, ahonnan az amerikaiak szabadították ki. Minden író életében van egy meghatározó élmény, vagy történelmi, vagy egyéni, az o életére a holokauszt nyomta rá bélyegét. Kertész úgy véli, hogy "a holokauszt európai állapot, ami még nem ért véget. Mindenütt jelen van, Auschwitz még egyáltalán nincs feldolgozva."

Az irodalmi Nobel-díj 10 millió svéd koronával jár, s a korábbi években mások mellett megkapta a rangos kitüntetést a brit V. S. Naipaul, a német Günter Grass, a portugál José Saramago. A pénzből Kertész Imre nyugodt életet szeretne teremteni maga körül: - A közvélemény számára talán más emberré válok, de belül nem. Ugyanaz maradok, aki voltam, legfeljebb most már hozzáteszik: Nobel-díjas.