Meghalt Efrájim Kishon

2005.01.30. 01:15
Svájcban szívinfarktus végzett a Magyarországon született Efrájim Kishonnal. A huszonöt éves koráig Kishont Ferencként Magyarországon élt író, humorista, újságíró 81 éves volt. 2003-ban megkapta Izrael legmagasabb állami kitüntetését.
Életének 81. évében vasárnapra virradóra Svájcban elhunyt Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli író, közölte az izraeli rádió. A halál oka szívinfarktus volt. A Hárec című izraeli lap úgy tudja, hogy a koporsóját vasárnap szállítják Izraelbe és Tel Avivban temetik el.

Megszökött a munkaszolgálatból

Efrájim Kishon Budapesten látta meg a napvilágot 1924. augusztus 23-án. Eredeti neve Hoffmann, apja bankigazgató volt. Az érettségi után egyetemre nem mehetett zsidósága miatt, ötvösséget tanult. A háború alatt munkaszolgálatra hurcolták. "Elkövettek egy hibát és életben hagytak egy humoristát" - idézi a Hárec című lap egyik mondását.

A jolsvai táborból hamis igazolvánnyal megszökött, s néhány nap alatt vasúton megérkezett Budapestre. Számos családtagja a lágerekben pusztult el. Itthon bujkált, illegális okiratokat, pecséteket hamisított. A második világháború után a Ludas Matyi és a Szabad Száj munkatársa, 1949-ben Ausztriából vándorol ki Izraelbe.

Negyvenmillió példány

Egy kibucban mezőgazdasági munkásként dolgozott, majd az Új Kelet munkatársa. Humoreszkeket, szatírákat, karcolatokat, színpadi jeleneteket írt. 1952-ben állandó rovatot kapott a Mááriv című napilapban. 1957-ben alapította meg a Zöldhagyma Kabarét Tel-Avivban.

1964 és 1974 között Hollywoodban filmeket rendezett. Regényei és humoreszkjei több világnyelven megjelentek. Ivrit nyelven kiadott írásai az izraeli irodalom jellegzetes képviselőjévé avatják. A sajátos pesti zsidó humor hagyományait folytatja. Munkáiért többek között a Sokolov- (1958), az Arany Glóbusz- (1964) és a Herzl-díjat (1970) kapta. Két évvel ezelőtt a legmagasabb izraeli kitüntetésben, az Izrael-díjban részesült. Harminchét nyelvre lefordított könyvei negyvenmillió példányban keltek el.

Kishonnak három gyermeke és öt unokája volt.